Κυριακή 28 Απριλίου 2013

«Απνοια» σε Επενδύσεις για Αιολικά Πάρκα

Αναστολή των επενδύσεων σε αιολικούς σταθμούς διαβλέπει η Ελληνική Επιστημονική Ενωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) εξαιτίας των διατάξεων του νέου νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ, που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Περιβάλλοντος - Ενέργειας. Ως το πιο επίμαχο εμφανίζεται το άρθρο 11, που ορίζει ότι η τιμή της παραγόμενης ενέργειας θα οριστικοποιείται με την έναρξη λειτουργίας της επένδυσης, ανάλογα με την απόφαση του υπουργού που θα ισχύει εκείνη τη στιγμή.

Χρηματοδότηση
Το γεγονός αυτό εισάγει μη αποδεκτή αβεβαιότητα, η οποία είναι μη διαχειρίσιμη από οποιοδήποτε χρηματοδοτικό οργανισμό, με αποτέλεσμα εφεξής οι επενδύσεις με έργα αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα να αποκλείονται από χρηματοδότηση (μη bankable)», αναφέρει η ΕΛΕΤΑΕΝ σε επιστολή της προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τους αρχηγούς των δύο άλλων κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, καθώς και προς τον υφυπουργό Ενέργειας Μάκη Παπαγεωργίου. Η διάταξη εισάγει τον κίνδυνο κατά τη διάρκεια κατασκευής ενός έργου ο υπουργός να αποφασίσει να μειώσει την τιμή πώλησης, με αποτέλεσμα να ανατραπεί το επιχειρηματικό σχέδιο βάσει του οποίου εγκρίθηκε η χρηματοδότηση. Το αντεπιχείρημα από πλευράς του υπουργείου φαίνεται να είναι ότι δεν υπάρχει πρόθεση αλλαγής της τιμής στα αιολικά πάρκα, εφόσον είναι σχετικά χαμηλή, όμως η αβεβαιότητα παραμένει.

Επίσης, το νομοσχέδιο καταργεί την ετήσια αναπροσαρμογή της τιμής, τροποποιώντας την στο 50% του πληθωρισμού για όλες τις ΑΠΕ (για τα φωτοβολταϊκά ορίστηκε στο 25%).

Η ΕΛΕΤΑΕΝ θεωρεί ότι η προτεινόμενη ρύθμιση έχει τιμωρητικό και αναδρομικό χαρακτήρα, καθώς καλύπτει και εν λειτουργία επενδύσεις, ενώ ανατρέπει τα επιχειρηματικά σχέδια στα οποία βασίστηκε η χρηματοδότηση. Υποστηρίζει δε ότι αν η προτεινόμενη ρύθμιση ίσχυε από το 2001 τότε η ονομαστική τιμή πώλησης θα ήταν σήμερα 62,90 ευρώ/Mwh και σε σταθερές τιμές 2001 θα ήταν 43,12 ευρώ/Mwh, μειωμένη κατά 28,4% σε σχέση με σήμερα.

Σε συνδυασμό με τη ρύθμιση που προβλέπει ότι οι νέες εγγυημένες τιμές για τις ΑΠΕ θα ορίζονται με υπουργική απόφαση, εκτιμάται ότι ουσιαστικά καταργείται το υπάρχον σύστημα τιμολόγησης.

Σε ανώριμο στάδιο
Περιοριστικά για την ανάπτυξη νέων ΑΠΕ λειτουργεί και η διάταξη που προβλέπει την υποχρέωση εγγυοδοσίας σε ανώριμο στάδιο αδειοδότησης. Μάλιστα, στο μέτρο που πρέπει να εφαρμοστεί η εγγυοδοσία, οι φορείς ζητούν δραστική μείωση του ύψους της, υποστηρίζοντας ότι με τις εγγυήσεις που προτείνονται το κόστος της επένδυσης ενός μέσου αιολικού πάρκου θα επιβαρυνθεί κατά 3%-9%. Είναι προφανές ότι κεντρικός στόχος του νομοσχεδίου είναι να θέσει φραγμούς στην ανάπτυξη των ΑΠΕ, κάτω από το βάρος των τεραστίων ελλειμμάτων που έχουν δημιουργηθεί, κυρίως εξαιτίας της αλόγιστης ανάπτυξης των φωτοβολταϊκών, που απειλούν με κατάρρευση το σύνολο της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τρόικα έχει ζητήσει και η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για εξάλειψη του ελλείμματος στο τέλος του 2014, τη στιγμή που ο Λειτουργός της Αγοράς Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) προβλέπει για τον επόμενο χρόνο εκτόξευση του ελλείμματος πάνω από το 1 δισ. ευρώ, αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου