Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

«Έξοδος» στο 55ο έτος

Ευκαιρία για συνταξιοδότηση 12 χρόνια πριν από το όριο των 67
Δικαίωμα για «έξοδο» σε σύνταξη σε ηλικία 55 ετών έχουν χιλιάδες ασφαλισμένοι που
πρόλαβαν να θεμελιώσουν δικαίωμα. Μια σειρά ευνοϊκών ρυθμίσεων σε δημόσιο, ΔΕΚΟ, τράπεζες και ΙΚΑ καθιστούν εφικτή τη συνταξιοδότηση δώδεκα έτη νωρίτερα από το γενικό όριο ηλικίας των 67 ετών.

Τυχεροί, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Έθνους», είναι κυρίως οι ασφαλισμένοι που πρόλαβαν να «κλειδώσουν» το συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010. Ευνοϊκές ρυθμίσεις συνταξιοδότησης ισχύουν και για ένα μεγάλο τμήμα ασφαλισμένων που θεμελίωσε τις απαιτούμενες προϋποθέσεις τη διετία 2011-2012.

Κερδισμένες είναι οι μητέρες ανηλίκων ενώ στο Δημόσιο ισχύουν ευνοϊκές διατάξεις και για τους πατέρες που συμπλήρωσαν 25ετία τη διετία 2011-2012. Μάλιστα για τις μητέρες η θεμελίωση γίνεται μόνο με τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης και την ύπαρξη ανήλικου τέκνου χωρίς την απαίτηση του ορίου ηλικίας.

Παράλληλα, δικαίωμα «εξόδου» στο 55ο έτος ηλικίας έχουν κατοχυρώσει και χιλιάδες γυναίκες που καλύπτονται από το Δημόσιο και τα Ταμεία ευρύτερου δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Ωστόσο στην περίπτωση που βγουν με μειωμένη σύνταξη υπάρχει «πέναλτι» στο ποσό εφ' όρου ζωής.

Στα 55 μπορούν να συνταξιοδοτηθούν και εργαζόμενοι σε βαρέα και ανθυγιεινά με συγκεκριμένες προϋποθέσεις στον αριθμό ενσήμων. Στον αντίποδα, χαμένοι είναι οι ασφαλισμένοι που συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης την 1η 1ου 2012. Από φέτος ισχύουν ενιαία όρια ηλικίας στο Δημόσιο και σε όλα τα Ταμεία με αποτέλεσμα πλήρης σύνταξη να καταβάλλεται στα 67 και μειωμένη στα 62.

«Κλειδί» για την ταχύτερη έξοδο είναι η αναγνώριση πλασματικών χρόνων ασφάλισης αλλά υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανάλογα με το έτος θεμελίωσης.

1 σχόλιο:

  1. ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ..ΒΛΕΠΕΙΣ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΔΙΚΙΑ.
    ΣΤΑ 55ΤΟΥ Ο ΙΣΟΒΙΟΣ ΤΕΜΠΕΛΗΣ,ΧΩΡΙΣ ΕΝΣΗΜΑ,ΠΑΙΡΝΕΙ ΣΥΝΤΑΞΗ.ΕΓΩ ΜΕ 40.000 ΕΝΣΗΜΑ,55ΧΡΟΝΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΖΗΣΩ,ΚΑΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΩ ΜΕΧΡΙ ΤΑ 67ΜΟΥ,ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΠΡΟΛΑΒΩ...ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟ ΑΥΤΟ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αρχειοθήκη ιστολογίου