Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Βιομηχανία επιδομάτων στον ΟΚΑΝΑ

Tο έλλειμμα των 8,4 εκατ. ευρώ στον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) ερευνούν οι επιθεωρητές Υγείας. Διαπιστώνεται ότι κατά κύριο λόγο αφορά μεταφορά από θεραπευτικά προγράμματα στη μισθοδοσία. Την περίοδο 2003-2010 οι μισθοί αυξήθηκαν μέχρι 182%. Η κατάσταση συνεχίστηκε. Καταβάλλονταν υπέρογκα επιδόματα και καρκινοβατούσε η προσαρμογή στο ενιαίο μισθολόγιο. Σε βιομηχανία επιδομάτων και αυξήσεων στις αποδοχές των υπαλλήλων είχε μετατραπεί ο ΟΚΑΝΑ κατά την περίοδο 2003-2010, οπότε και οι μισθοί εκτοξεύτηκαν κατά 60% έως και 182%, σύμφωνα με τέσσερα πορίσματα ελέγχων που είχε διατάξει ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζής.

Σύμφωνα με τον γενικό επιθεωρητή, η μαύρη τρύπα που διαπιστώνεται στα οικονομικά του Οργανισμού οφείλεται στο γεγονός ότι από το 2010 έως και τα τέλη του 2012 το μισθολογικό κόστος του ΟΚΑΝΑ παρέμενε υψηλό (ξεπερνούσε το 60% των εσόδων), αφού δεν είχε προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του ενιαίου μισθολογίου, ενώ παράλληλα μειωνόταν η επιχορήγηση του κράτους έως και 40% προς τον Οργανισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελεγκτές του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας, που ερευνούν αυτές τις ημέρες τη μαύρη τρύπα των 8,4 εκατ. ευρώ στον Οργανισμό, ανακαλύπτουν ότι ουσιαστικά το «κενό» αφορά μεταφορά πόρων από προγράμματα προς τη μισθοδοσία του Οργανισμού που συσσωρεύτηκαν τα τελευταία τρία χρόνια.

Τα πρώτα τέσσερα πορίσματα δημοσιεύτηκαν τον Ιανουάριο του 2011 και παρουσιάστηκαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Λ. Ρακιντζής μαζί με την τότε πρόεδρο του Οργανισμού, Μ. Μαλλιώρη . Ο κ. Ρακιντζής απέστειλε τα πορίσματα στον εισαγγελέα ζητώντας τη δίωξη των προηγούμενων διοικήσεων του ΟΚΑΝΑ για κακοδιαχείριση.

Εναν χρόνο αργότερα ζήτησε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να ελέγξει τις μισθολογικές καταστάσεις του Οργανισμού και το πόρισμα των ελεγκτών αποκάλυψε ότι συνεχιζόταν η καταβολή των υπέρογκων επιδομάτων, τα οποία προβλέπονταν στην επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας χωρίς να έχει γίνει καμία προσαρμογή στα επίπεδα του ενιαίου μισθολογίου. Συγκεκριμένα διαπίστωσαν ότι:

Το επίδομα επικίνδυνης εργασίας αυξήθηκε από το 1998 έως και το 2011 έως και 576%.

Οι υπάλληλοι που εργάζονταν στην υπηρεσία street work ελάμβαναν τον Μάρτιο του 2011 από 85 έως και 392 ευρώ επίδομα, την ίδια στιγμή που στο Δημόσιο η ίδια παροχή αντιστοιχεί σε 70 ευρώ και 150 στους υπαλλήλους καθαριότητας των ΟΤΑ. Το επίδομα λάμβαναν επίσης και οι καθαρίστριες αλλά και οι κλητήρες του Οργανισμού.

Το οικογενειακό επίδομα (γάμου και τέκνων) από το 1998, που ήταν 35 ευρώ, αυξήθηκε το 2011 έως και 708 ευρώ για οικογένεια με τέσσερα παιδιά καταγράφοντας αύξηση έως και 570% στις κατηγορίες του Ιατρικού Προσωπικού. Την ίδια στιγμή το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο προβλέπει μόνο επίδομα τέκνων που αντιστοιχεί σε 35 ευρώ για ένα παιδί, 70 ευρώ για δύο παιδιά και 120 ευρώ για τρία τέκνα και 170 ευρώ για οικογένεια με τέσσερα παιδιά.

Η συλλογική σύμβαση προέβλεπε επίσης αυξήσεις στο νοσοκομειακό επίδομα την περίοδο 1998-2011 που έφταναν το 502% για μη ιατρικό προσωπικό (από 58 ευρώ έφτασε στα 353 ευρώ).

Ακόμα και το επίδομα οθόνης έφτανε τα 204 ευρώ για έναν υπάλληλο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, όταν ο νόμος όριζε το ποσό στα 97 ευρώ.

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ζήτησε να προσαρμοστούν οι μισθοί στα πρότυπα που όριζαν οι νόμοι που είχαν ψηφιστεί για τη μισθοδοσία των φορέων του δημόσιου τομέα και ζήτησε την επιστροφή των ποσών που είχαν καταβληθεί παράτυπα στους εργαζομένους ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΚΑΝΑ σε συνεδρίασή του στις 25 Ιουλίου 2012 απέρριψε την έκθεση ελέγχου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ως προς την επιστροφή των ποσών που είχαν καταβληθεί στους εργαζομένους.

Από τις αρχές του 2013 ξεκίνησαν οι περικοπές στους μισθούς των 650 εργαζομένων σύμφωνα με τις προβλέψεις του ενιαίου μισθολογίου.

Κόντρα εργαζομένων - Γενικού Επιθεωρητή

Σε αντιπαράθεση με τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης έρχονται οι εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ, που κατηγορούν τον Λ. Ρακιντζή ότι λέει ψέματα για αυξήσεις στους μισθούς έως και 182% αλλά και για αποδοχές που έφταναν τα 2.500-3.000 σημειώνοντας ότι ο μέσος όρος των μηνιαίων αποδοχών των 650 εργαζομένων δεν ξεπερνά τα 1.300 ευρώ την τελευταία τριετία.

Ο Λ. Ρακιντζής έχει διατάξει και νέο διαχειριστικό έλεγχο στον ΟΚΑΝΑ, που πραγματοποιεί αυτές τις ημέρες το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας και θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους διερευνώντας τις καταγγελίες για «τρύπα» 8,4 εκατ. ευρώ, ενώ σε δηλώσεις του έχει υποστηρίξει ότι παρά τις παρατηρήσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ψηφίστηκε νόμος τον Ιούλιο του 2013 που νομιμοποιεί τις επιπλέον αποδοχές. Μιλώντας στο «Εθνος» αναφέρει ότι οι νομοθετικές παρεμβάσεις αυτού του είδους ακυρώνουν τα αποτελέσματα που φέρουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και έδωσαν τη δυνατότητα να συνεχίζεται η καταβολή των ποσών.

Ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ Μ. Κακλαμάνης δήλωσε στο «Εθνος» ότι οι εργαζόμενοι θέλουν να ολοκληρωθεί ο διαχειριστικός έλεγχος για να σταματήσει η συζήτηση περί των ελλειμμάτων στον ΟΚΑΝΑ. «Επί προεδρίας Μαλλιώρη οι εργαζόμενοι είχαν μειώσεις στις αποδοχές τους 50%, η χρηματοδότηση στον Οργανισμό μειώθηκε κατά 40%, ενώ οι εξυπηρετούμενοι έχουν διπλασιαστεί από 4.000 σε 8.200 άτομα», αναφέρει ο Μ. Κακλαμάνης. Ζητά επίσης να ανακαλέσει ο Γενικός Επιθεωρητής «τα ψέματα και τις ανακρίβειες για τον ΟΚΑΝΑ» και παράλληλα ο Μ. Κακλαμάνης καλεί τον Λ. Ρακιντζή να ελέγξει τις μισθοδοσίες.

Ο έλεγχος
Τις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθεί ο διαχειριστικός έλεγχος που πραγματοποιούν στον ΟΚΑΝΑ οι επιθεωρητές Υγείας με εντολή του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζή, σχετικά με τις καταγγελίες για «μαύρη τρύπα» στα οικονομικά του οργανισμού ύψους 8,4 εκατ. ευρώ ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου