Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Ξύλο και χημικά στο παναγροτικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

Ένας αγρότης τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι και μεταφέρθηκε στον Ευαγγελισμό - Ένταση και... πορτοκαλοπόλεμος μεταξύ ΜΑΤ και αγροτών - Κλειστοί οι δρόμοι γύρω από
το ΣύνταγμαΈνταση επικράτησε στο κέντρο της Αθήνας όπου από το πρωί είναι σε εξέλιξη το παναγροτικό συλλαλητήριο, ενώ μέχρι και αυτή την ώρα είναι αποκλεισμένοι οι δρόμοι γύρω από το Σύνταγμα.

Λίγο μετά τις 15:00 και μετά τον πορτοκαλοπόλεμο, σημειώθηκε ένταση στην πλατεία Συντάγματος μεταξύ αγροτών και αντρών των ΜΑΤ, ενώ κατά τη διάρκεια των συμπλοκών, ένας αγρότης τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι όταν δέχθηκε χτύπημα από γκλομπ.

Νωρίτερα οι αγρότες προσπάθησαν να διασχίσουν την Βασ. Σοφίας για να φθάσουν στην Βουλή, όμως τα ΜΑΤ είχαν κλείσει τον δρόμο και δεν τους επέτρεψαν να συνεχίσουν. Οι διαδηλωτές αντέδρασαν ρίχνοντας προς το μέρος των αστυνομικών πορτοκάλια αλλά και χρησιμοποιώντας τις μαγκούρες τους!

Η ένταση ξεκίνησε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, όταν η Τροχαία σταμάτησε στην οδό Σταδίου ένα φορτηγό από συνεταιρισμό της Αργολίδας, το οποίο μετέφερε τα πορτοκάλια για να τα μοιράσει στους πολίτες στην πλατεία Συντάγματος.

Η Τροχαία διαπίστωσε παράβαση και ακινητοποίησε το φορτηγό. Τελικά, λίγο μετά τη 1, οι αγρότες πραγματοποίησαν πορεία από το Σύνταγμα ως τη Σταδίου, πήραν τα πορτοκάλια από το ακινητοποιημένο φορτηγό αλλά αντί να τα μοιράσουν στους πολίτες τα μοίρασαν -αλλά και τα πέταξαν- στους άντρες των ΜΑΤ που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά στα λουλουδάδικα στη Βασ. Σοφίας.

Πάντως, αντιπροσωπεία των αγροτών κατάφερε το απόγευμα να μπει στη Βουλή και παραδώσει ψήφισμα διαμαρτυρίας στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις εκπροσώπων των αγροτών, τα αγροτεμάχια είναι εργαλείο δουλειάς, και όχι είδος πολυτελείας. Αναφέρουν επίσης, ότι η επιβάρυνση των αγροτών από τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων, θα ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ.

Οι διαδηλωτές αναμένεται να κατευθυνθούν στο υπουργείο Οικονομικών καθώς έχουν ανακοινώσει ότι θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας κατά της φορολόγησης των αγροτεμαχίων.



Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηρακλείου, Γ. Τζωρτζάκης, τόνισε ότι η φορολόγηση των αγροτεμαχίων θα αποτελέσει τη χαριστική βολή στον αγροτικό τομέα, ενώ ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζαννέτος Καραμίχας δήλωσε ότι αμφισβητούνται δύο βασικές αξίες, η ελευθερία και η ιδιοκτησία.

Σημειώνεται ότι το συλλαλητήριο γίνεται έπειτα από πρωτοβουλία των αγροτών της Κρήτης, οι οποίοι κατέφθασαν νωρίς το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου