Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Περιφέρεια - Συζήτηση σε ΠΕΣΥ για Αντιπλημμυρική Θωράκιση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την Αντιπλημμυρική Προστασία της Αττικής Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός:
  • 2,5 Δις ευρώ απαιτούνται για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής
  • Από το 2003 μέχρι σήμερα έχουμε ολοκληρώσει 153 αντιπλημμυρικά έργα συνολικού προϋπολογισμού 211 εκατομμυρίων Ευρώ και συνεχίζουμε να εκτελούμε έργα συνολικού προϋπολογισμού 254 εκατομμυρίων ευρώ
  • Αν τα χρήματα που έχουμε διαθέσει εμείς ως Περιφέρεια Αττικής τα τελευταία οκτώ χρόνια είχαν δοθεί και από άλλους φορείς, η εικόνα της Αττικής θα ήταν πολύ καλύτερη σήμερα
  • Δεν φειδόμαστε πόρων και προσπαθειών
Η αντιπλημμυρική προστασία του λεκανοπεδίου αποτέλεσε ένα από τα κύρια θέματα κατά τη διάρκεια του πρόσφατου Περιφερειακού Συμβουλίου, μετά από σχετικό αίτημα για εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση από την παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση».
Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, αφού συνεχάρη τη «Λαϊκή Συσπείρωση» για την πρωτοβουλία να φέρει το θέμα προς συζήτηση, διευκρίνισε ότι τον επιτελικό ρόλο για τη διαχείριση των αντιπλημμυρικών θεμάτων έχει το ΥΠΟΜΕΔΙ, ενώ με τον «Καλλικράτη» κάποιες αρμοδιότητες (οι οποίες δεν αφορούν μόνο αντιπλημμυρικά έργα αλλά και θέματα οδικής ασφάλειας, συντήρησης οδών και φωτεινής σηματοδότησης) μεταφέρθηκαν στην Περιφέρεια Αττικής, χωρίς όμως τους αντίστοιχους πόρους και πρόσθεσε:
«Για το λόγο αυτό ασκούμε την αρμοδιότητα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αλλά δεν την έχουμε επισήμως παραλάβει. Για να γίνει σωστή αντιπλημμυρική θωράκιση στην Αττική, χρειάζονται περισσότερα από 2,5 Δις Ευρώ.
Από το 2003 ως Νομαρχία Αθηνών και μετά ως Περιφέρεια Αττικής ολοκληρώσαμε 153 αντιπλημμυρικά έργα συνολικού προϋπολογισμού 211 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ σήμερα εκτελούμε παρόμοια έργα συνολικού προϋπολογισμού 254 εκατομμυρίων Ευρώ. Παράλληλα, αξιοποιούμε το σύνολο των διαθέσιμων κοινοτικών πόρων καθώς και τους δικούς μας πόρους. Αν τα χρήματα που έχουμε διαθέσει εμείς ως Περιφέρεια Αττικής τα τελευταία οκτώ χρόνια είχαν δοθεί και από άλλους αρμόδιους φορείς, η εικόνα της Αττικής θα ήταν πολύ καλύτερη σήμερα. Δεν φειδόμαστε πόρων και προσπαθειών».
Τέλος, ο κ. Σγουρός δεσμεύτηκε ότι σε 2,5 μήνες θα καταθέσει πλήρη ολοκληρωμένη εισήγηση, η σύνταξη της οποίας βρίσκεται σε τελικό στάδιο και όπου θα υπάρξει αναλυτική καταγραφή των ρεμάτων και όλων των επικίνδυνων σημείων στην Αττική, ενώ αναφερόμενος στους πόρους που έχουν περικοπεί κατά 67% τόνισε ότι «Έστω και λίγοι, οι πόροι πρέπει να είναι διεκδικήσιμοι».
Ο κ. Γ. Μανουσογιαννάκης, ο οποίος εισηγήθηκε και το θέμα, ζήτησε να εκπονηθεί μια ολοκληρωμένη μελέτη από τις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο και με βάση αυτή τη μελέτη να προχωρήσει η κατασκευή των απαραίτητων έργων. Η αναλυτική αυτή χαρτογράφηση των σημείων που παρουσιάζουν προβλήματα, θα επιτρέψει να γίνει και ακριβέστερη εκτίμηση του κόστους. Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ανέφερε, μεταξύ άλλων:
«Στην Αττική 850 χιλιόμετρα ρέματα είναι μπαζωμένα και 70 από τα 700 ρέματα που προϋπήρχαν δεν μπορούν πλέον ούτε να εντοπιστούν. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι δεν φταίει το φυσικό φαινόμενο των βροχοπτώσεων, αλλά οι παρεμβάσεις των ανθρώπων και η αποσπασματικότητα των έργων, τα οποία πολλές φορές όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα αλλά το εντείνουν. Η αποσπασματικότητα δημιουργεί αναποτελεσματικότητα». 
Επίσης, πρόσθεσε ότι η διασπορά των αρμοδιοτήτων μεταξύ των διαφόρων φορέων του Δημοσίου δεν απαλλάσσει την Περιφέρεια Αττικής από την ευθύνη της αντιπλημμυρικής προστασίας του λεκανοπεδίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου