Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

The Gherkin Building, Λονδίνο, Αγγλία

The Gherkin Building, Λονδίνο, Αγγλία Πού μπορεί να φτάσει η φαντασία του ανθρώπου όταν σχεδιάζει ένα κτήριο; Ποια είναι τα πιο ιδιαίτερα υλικά κατασκευής του; Ποια μπορεί να είναι η χρήση του;Εξωκλήσια, ουρανοξύστες, διαστημική σταθμοί, απλά σπίτια, δημόσιες τουαλέτες, πάρκινγκ, μουσεία, παλάτια και ότι άλλο βάζει ο νους σας, υπάρχει σε… «μορφή» που ούτε καν φαντάζεστε.
The Gherkin Building, Λονδίνο, Αγγλία
Τοποθεσία: Λονδίνο, Αγγλία
Ημερομηνία: Ολοκληρώθηκε το 2003
Αρχιτέκτονας: Foster and Partners
Σκοπός: Γραφεία εταιριών
Το εντυπωσιακό κτήριο 30 St Mary Axe, ευρέως γνωστό ως Gherkin, που σημαίνει τουρσί, λόγω του σχήματος του, είναι ένας ουρανοξύστης που κατασκευάστηκε στην κύρια οικονομική περιοχή του Λονδίνου, το City.
Η δημιουργία του ολοκληρώθηκε το 2003 και δόθηκε σε λειτουργία τον Απρίλιο του 2004. Ο πύργος αποτελείται από 41 ορόφους και έχει ύψος 180 μέτρα. Σχεδιάστηκε από το Norman Foster και τους μηχανικούς της εταιρείας Arup και ανεγέρθηκε από την κατασκευαστική εταιρεία Skanska την περίοδο 2001-2003.
Το κτήριο έχει γίνει σύμβολο του Λονδίνου και αποτελεί ένα από τα ευρέως αναγνωρισμένα παραδείγματα σύγχρονης αρχιτεκτονικής στην πόλη.
Ο πανοραμικός, γυάλινος θόλος του, γνωστός ως «φακός», είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά του στοιχεία, προσφέροντας μαγευτική θέα στην πόλη.
Ο κύριος ένοικος του κτηρίου είναι η πολυεθνική εταιρεία αντασφάλισης Swiss Re, γεγονός που προσέδωσε ακόμα ένα όνομα στο κτίσμα, αφού πολλοί αναφέρονται σε αυτό ως «Swiss Re Tower», αν και αυτό δεν είναι το επίσημο όνομά του.
Το κτήριο χρησιμοποιεί μεθόδους εξοικονόμησης ενέργειας, οι οποίες του επιτρέπουν να χρησιμοποιεί το ήμισυ της ενέργειας που καταναλώνει συνήθως ένας παρόμοιος πύργος. Κάθε όροφος διαθέτει ειδικά σχεδιασμένα κενά, που λειτουργούν σαν φυσικό σύστημα εξαερισμού για ολόκληρο το κτήριο.
Παράλληλα, τα παράθυρα επιτρέπουν στο φως το ήλιου να περνά φυσικά στο εσωτερικό του, καθιστώντας το περιβάλλον εργασίας πιο ευχάριστο και μειώνοντας το κόστος φωτισμού. Ο 40ος όροφος του κτηρίου έχει διαμορφωθεί σε μπαρ για τους ενοίκους και τους επισκέπτες, που απολαμβάνουν μια 360 μοιρών θέα του Λονδίνου, ενώ στον 39ο όροφο λειτουργεί ένα εστιατόριο.























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου