Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018

ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΒΡΑΧΟΚΗΠΟ

Ποίος δεν θα ήθελε να δημιουργήσει ένα βραχόκηπο στον κήπο του δημιουργώντας ένα πραγματικά εντυπωσιακό χώρο; Ένας κήπος με βράχια αποτελεί απομίμηση της φύσης και
με σωστούς φυτικούς συνδυασμούς μπορεί να αποτελέσει μία αισθητική απόλαυση. Το νερό, τα ξύλα, η πέτρα και τα φυτά αλλά και το φως είναι τα μόνα που χρειάζονται. Για την δημιουργία όμως ενός βραχόκηπου, θα πρέπει να ακολουθηθούν ορισμένα βήματα.
  • Διαλέγοντας την θέση. Ο βραχόκηπος θα πρέπει να κατασκευαστεί σε καλά προετοιμασμένα θεμέλια. Έχει μεγάλη σημασία η σωστή προετοιμασία του εδάφους και η καλή αποστράγγιση της περιοχής του βραχόκηπου. Επιπλέον θα πρέπει να υπάρχει αρκετό φως για την σωστή ανάπτυξη των φυτών που θα τοποθετηθούν.
  • Αποστράγγιση και εδαφικοί τύποι. Το ελαφρά αμμώδες έδαφος είναι ιδανικό διότι έχει καλή αποστράγγιση. Αν είναι λεπτόκοκκο και αργιλώδες, θα πρέπει να φροντίσουμε για την επιπρόσθετη αποστράγγιση του, φτιάχνοντας φρεάτια αποστράγγισης. Για την κατασκευή φρεάτιου αποστράγγισης, ανοίγουμε μία τρύπα με βάθος και πλάτος 30 εκατοστών. Γεμίζουμε την τρύπα με σκύρα(πολύ λεπτά χαλίκια) και συμπιέζουμε ελαφρά. Καλύπτουμε το σκυρόστρωμα με χαλίκια ή με φυτικά υπολείμματα για να εμποδίσουμε το χώμα να μπει μέσα στο φρεάτιο και να εμποδίζει την ελεύθερη ροή του νερού.
  • Αγοράζουμε τα υλικά. Για την κατασκευή ενός βραχόκηπου με περίμετρο 3 μέτρα και ύψος 60 εκατοστών θα χρειαστούμε περίπου 1,5 τόνο πέτρας. Καλό είναι οι πέτρες να είναι γωνιώδεις και επίπεδες για να μπορούν να στερεωθούν καλύτερα σε μία φυσική θέση. Θα χρειαστούμε επίσης χαλίκι για να το αναμίξουμε με το επιφανειακό χώμα καθώς και χοντρότερο χαλίκι για να καλύψουμε τις πλευρές του βραχόκηπου και θα αποτελούνται από μείγμα μικρότερων και μεγαλύτερων πετρών για να δώσουν μία φυσική όψη στον βραχόκηπο.
  • Προετοιμάζοντας τα θεμέλια. Αφού έχουμε διαλέξει την θέση που θα γίνει ο βραχόκηπος, σχεδιάζουμε το σχήμα και το μέγεθος του στο έδαφος με νήματα τεντωμένα σε πασσάλους και χαράζουμε το έδαφος με τον κασμά. Δημιουργούμε έτσι μία βάση με πασσάλους και νήματα που θα αρχίζει από κάτω προς τα πάνω εάν είναι η επιφάνεια με κλίση. Αφαιρούμε από τον χώρο κάθε βλάστηση καθώς και το επιφανειακό χώμα σε βάθος 15 εκατοστά, τοποθετόντας το κάπου προκειμένου να το χρησιμοποιήσουμε μαζί με το λίπασμα ή την κοπριά ως χώμα φύτευσης για τον βραχόκηπο.
  • Αναμιγνύοντας το χώμα με το λίπασμα. Το χώμα που θα χρησιμοποιήσουμε θα είναι ένα μείγμα από τρία μέρη κοκκινόχωμα με ένα μέρος τύρφη ή οργανικού λιπάσματος. Αναμιγνύουμε πέντε μέρη αυτού του γόνιμου χώματος με ένα μέρος λεπτών χαλικιών. Απλώνουμε ένα μέρος πάνω από τα θεμέλια του βραχόκηπου σε πάχος 5 εκατοστά και το ισοπεδώνουμε με την τσουγκράνα.
  • Τοποθετώντας την πρώτη στρώση. Θα φτιάξουμε ένα βραχόκηπο τύπου πυραμίδα χωρίς να σημαίνει ότι υπάρχει μόνο αυτός. Στην βάση του βραχόκηπου μπαίνουν οι μεγάλοι επίπεδοι βράχοι που στηρίζουν αυτούς που θα μπουν ψηλά και θα προφυλάσσουν παράλληλα από το να γλιστρήσουν και να πέσουν. Διαλέγουμε το μεγαλύτερο βράχο και τον βάζουμε πάνω στα θεμέλια αφού πρώτα σκάψουμε μία αβαθή τρύπα για να βάλουμε τους μεγάλους βράχους και να τους στερεώσουμε. Συνεχίζουμε να βάζουμε μικρότερους βράχους για να φτιάξουμε την βάση της πυραμίδας. Αποφεύγουμε την τοποθέτηση ομοιόμορφων βράχων για να δώσουμε μία φυσική εμφάνιση στον βραχόκηπο. Βάζουμε πέτρες πάνω από τους βράχους σε ομάδες των πέντε , τριών ή επτά πετρών.
  • Τοποθετώντας τις επόμενες στρώσεις. Προσθέτουμε και άλλο μείγμα του χώματος στην πρώτη στρώση και ισοπεδώνουμε με την τσουγκράνα. Βάζουμε και άλλη μία στρώση από μικρότερους βράχους μεσαίου μεγέθους, λίγο πιο μέσα από τους κατώτερους μεγαλύτερους βράχους ώστε να σχηματίζεται σιγά σιγά το σχήμα της πυραμίδας. Γεμίζουμε και αυτό το στρώμα με μείγμα χώματος και χαλικιών, ισοπεδώνουμε με την τσουγκράνα και συμπιέζουμε.
  • Τοποθετώντας την κορυφή. Αποτελείται από δύο με τρεις μικρότερους βράχους ή ένα μεγάλο βράχο. Αν ο βραχόκηπος δεν είναι πάνω σε μία φυσική κλίση, είναι χρήσιμο να φυτέψουμε ένα πολύ μικρό κωνοφόρο δέντρο πίσω από τους βράχους.
  • Φυτεύοντας τον βραχόκηπο. Μπορούμε να φυτέψουμε φυτά του βουνού, αρωματικά φυτά, ανθοφόρα κτλ. Βάζουμε το μείγμα του εδάφους που χρειάζεται. Ανοίγουμε μία μικρή τρύπα και τοποθετούμε το φυτό, συμπιέζοντας μετά με το φτυάρι.
  • Προσθέτοντας την τελευταία στρώση. Τοποθετούμε τους μικρότερους βράχους και τα θραύσματα πάνω στο χώμα του βραχόκηπου και ανάμεσα στους βράχους για να παρεμποδίσουμε το φύτρωμα των σπόρων των ζιζανίων και να εξασφαλίσουμε αρκετή υγρασία στο χώμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου