Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Πολεμικός συναγερμός στη Βαλτική: Ξένο υποβρύχιο έξω από τη Στοκχόλμη

Θυμίζει το «Κυνήγι του Κόκκινου Οκτώβρη»...

Πολεμικός συναγερμός έχει σημάνει στη Βαλτική με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Σουηδίας να "χτενίζουν" τις τελευταίες ώρες μία θαλάσσια περιοχή 50 χιλιομέτρων από τη Στοκχόλμη,
καθώς, όπως υποστηρίζουν, διαθέτουν αξιόπιστες πληροφορίες για την ύπαρξη ενός μυστηριώδους, ξένου υποβρυχίου στα χωρικά ύδατα της χώρας.

Όπως αναφέρει το Reuters, οι σουηδικές αρχές έδωσαν στην δημοσιότητα μία ερασιτεχνική φωτογραφία που απεικονίζει από μακριά ένα σκάφος στο αρχιπέλαγος της Στοκχόλμης.

Η υπόθεση με το ξένο υποβρύχιο που αναζητά ο σουηδικός στρατός από την Παρασκευή, αρχίζει να μοιάζει με σενάριο ταινίας που θυμίζει το "Κυνήγι του Κόκκινου Οκτώβρη" με τα διεθνή ΜΜΕ να υποστηρίζουν ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Όπως αναφέρει το Reuters, oι αρχές της Σουηδίας ανακοίνωσαν ότι έχουν στα "χέρια" τους μία ερασιτεχνική φωτογραφία που απεικονίζει έστω και από μακριά ένα μυστηριώδες σκάφος.



Σήμερα πηγή από το υπ. Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε στο Russia Today ότι πιθανόν να πρόκειται για ολλανδικό υποβρύχιο. «Από την περασμένη Παρασκευή το ολλανδικό  υποβρύχιο τύπου Walrus, Bruinvis είχε δέσει στην πρωτεύουσα της Εσθονίας Ταλίν και αναμένεται να πλεύσει πίσω στην Ολλανδία. Ελπίζουμε αυτή η πληροφορία να βοηθήσει το σουηδικό ναυτικό να το ελέγξει κατά την επιστροφή του», σημειώνει η πηγή.

Τα τελευταία 24ωρα, οι αρχές "χτενίζουν" την περιοχή της Βαλτικής 50 χιλιομέτρων από τη Στοκχόλμη , στην οποία τους τελευταίους δύο μήνες έχει καταγραφεί παρουσία ρωσικών βομβαρδιστικών ξυπνώντας μνήμες από την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.

Από την Παρασκευή, έχει σημάνει συναγερμός στις Ένοπλες Δυνάμεις της Σουηδίας, μετά την πληροφορία πως ένα ρωσικό υποβρύχιο έχει παραβιάσει τα χωρικά της ύδατα. Ο εκπρόσωπος των σουηδικών Ενόπλων Δυνάμεων έσπευσε να δηλώσει ότι η επιχείρηση «αναζήτησης ενός ξένου υποβρυχίου», διεξάγεται στα νησιά στα ανοικτά των ακτών της Σουηδίας.

Σε ανακοίνωσή τους , οι σουηδικές αρχές υποστήριξαν ότι στην φωτογραφία που τράβηξε ένας μάρτυρας, απεικονίζονται γύρω από το σκάφος λευκά κύματα. Όπως δήλωσε ο μάρτυρας στις σουηδικές αρχές, κάποια στιγμή, το σκάφος άρχισε να καταδύεται. Ο σουηδικός στρατός, πάντως, θεωρεί αξιόπιστες πληροφορίες την δήλωση και την φωτογραφία του μάρτυρα, ενώ έχει στην διάθεσή του, όπως υποστηρίζει,και άλλα στοιχεία.

"Προσπαθούμε να επαληθεύσουμε τις πληροφορίες που λάβαμε, οι οποίες κατά την εκτίμησή μας, προέρχονται από αξιόπιστες πηγές, ώστε να εξακριβώσουμε αν αυτό έχει κάποια ουσία ή όχι", είπε ο Σουηδός στρατιωτικός εκπρόσωπος. Ο ίδιος, πάντως, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις πληροφορίες ότι οι σουηδικές δυνάμεις αναζητούν ένα κατά πάσα πιθανότητα χτυπημένο ρωσικό υποβρύχιο.

Η σουηδική εφημερίδα "Svenska Dagbladet" ανέφερε ότι, οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας υπέκλεψαν μια στρατιωτική κλήση έκτακτης ανάγκης προς τη βάση του ρωσικού στόλου στο λιμάνι του Καλίνινγκραντ της Βαλτικής Θάλασσας.

Η ίδια εφημερίδα επικαλούμενη πηγές που δεν κατονομάζει, δημοσίευσε την πληροφορία ότι οι σουηδικές αρχές φαίνεται να έχουν γνώση του σημείου που βρίσκεται το υποβρύχιο και το παρακολουθούν.

Το περιστατικό έρχεται εν μέσω αυξανόμενης έντασης με την Ρωσία μεταξύ των σκανδιναβικών και των βαλτικών χωρών - οι περισσότερες εκ των οποίων είναι μέλη της ΕΕ - αναφορικά με την εμπλοκή της Μόσχας στην ουκρανική κρίση. Υπενθυμίζεται ότι, την περασμένη εβδομάδα, η Φινλανδία κατηγόρησε το ρωσικό Ναυτικό για επεισόδιο με φινλανδικό περιβαλλοντικό ερευνητικό σκάφος σε διεθνή ύδατα.

Σύμφωνα με πηγές του σουηδικού στρατού, πάνω από 200 στρατιώτες συμμετέχουν στην επιχείρηση.

Και χθες από την πλευρά του, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε χτες ότι δεν υπάρχει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Βαλτική που να αφορά δικά της σκάφη.

"Τα πλοία και τα υποβρύχια του ρωσικού Ναυτικού εκτελούν τα καθήκοντά τους σε διεθνή ύδατα, σύμφωνα με το σχέδιο", δήλωσε στο πρακτορείο "Ιντερφάξ" εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας. "Δεν υπάρχει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που να περιλαμβάνει ρωσικά πολεμικά πλοία", τόνισε.

Όπως επισημαίνει η "Wall Street Journal", oι χώρες της Βαλτικής εμφανίζονται το τελευταίο διάστημα ιδιαίτερα επιφυλακτικές απέναντι στη Μόσχα, από τότε που η χώρα του Βλαντιμίρ Πούτιν προσάρτησε την Κριμαία το Μάρτιο μετά την εκδίωξη του φιλορώσου προέδρου που ακολούθησε τις εκτεταμένες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Πάντως, αν οι έρευνες για το υποβρύχιο αποδείξουν ξένη στρατιωτική δραστηριότητα στις ακτές της Σουηδίας θα είναι το πρώτο "crash test" για τον Σουηδό πρωθυπουργό, Στέφαν Λοφβεν, λιγότερο από τρεις εβδομάδες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Ύποπτες κινήσεις στη Βαλτική από τη Μόσχα

Τους τελευταίους μήνες, η Σουηδία παρατηρεί αυξημένη δραστηριότητα της ρωσικής αεροπορίας στη Βαλτική Θάλασσα. Σύμφωνα με τις σουηδικές αρχές, το Σεπτέμβριο δύο ρωσικά πολεμικά αεροπλάνα είχαν εισέλθει στον εναέριο χώρο της γεγονός που όπως είχαν επισημάνει, συνιστούσε «σοβαρή παραβίαση».

Επρόκειτο για δυο μαχητικά-βομβαρδιστικά "SU-24"με τον υπουργό Εξωτερικών, Καρλ Μπιλντ, να χαρακτηρίζει το συμβάν ως την "πιο σοβαρή εναέρια επιδρομή από τους Ρώσους" την τελευταία δεκαετία.

Τον Ιούνιο, υπήρξαν δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο σύμφωνα με τα οποία, το πυρηνικό υποβρύχιο κλάσης «Yashen» («Γιάσεν»), το πλέον απόρρητο σχέδιο του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας, εντάχθηκε επίσημα στο ρωσικό στόλο.

Το νέο υπερσύγχρονο υποβρύχιο παραδόθηκε επίσημα στις 17 Ιουνίου 2014. Η δημιουργία του θα αποτελούσε μια πραγματική τεχνολογική επανάσταση, αλλά το φιλόδοξο σχέδιο διακόπηκε λόγω των οικονομικών προβλημάτων της δεκαετίας του 1990. Το βασικότερο χαρακτηριστικό του «υποθαλάσσιου αρπακτικού», είναι η δυνατότητα χρήσης του σκάφους για πολλαπλούς ρόλους, κάτι που δεν ισχύει για τα άλλα ρωσικά υποβρύχια, αλλά δεν υπάρχει ούτε στα ανάλογα δυτικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου