Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Σε πτώχευση κηρύσσει τον Δήμο Μαραθώνα ο Ψηνάκης

«Δε φτάνουν τα λεφτά να πληρωθούν οι εργαζόμενοι» τόνισε - Τηλεφώνημα από τον υπουργό Εσωτερικών δέχτηκε αμέσως μετά την συνέντευξη Τύπου για να βρεθούν και να
διευθετηθεί το θέμα των πληρωμών: «Αύριο στη 1 σε περιμένω στο γραφείο μου», το κάλεσμα του κ. Ντινόπουλου

Σε συνέντευξη Τύπου νωρίτερα «κάρφωσε» την προηγούμενη δημοτική αρχή τονίζοντας: «Η προηγούμενη δημοτική αρχή άφησε στους λογαριασμούς του δήμου 1.841.000 ευρώ. Από αυτά μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε μόνο 370.000, καθώς τα υπόλοιπα ήταν δεσμευμένα. Η μισθοδοσία του δήμου είναι 400.000 ευρώ. Αυτή τη στιγμή μας έχουν μείνει 70.000 ευρώ. Θα απευθυνθούμε στον Ντινόπουλο και στη Δούρου προκειμένου να μας βοηθήσουν και να πληρώσουμε τη μισθοδοσία», ξεκαθάρισε.

Η αντίδραση του υπουργού Εσωτερικών ήταν άμεση, καθώς μετά το τέλος της εκδήλωσης τηλεφώνησε στον κ. Ψηνάκη και τον κάλεσε στο γραφείο του αύριο, Πέμπτη, στη 1 για να συζητήσουν και να διευθετήσουν το θέμα.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στο «Βήμα», «δυστυχώς επτωχεύσαμεν», χρησιμοποιώντας την περίφημη ρήση του Χαρίλαου Τρικούπη.

Εξήγησε, δε, ότι η απόφασή του αυτή σημαίνει αυτομάτως και στάση πληρωμών αν και υποστήριξε ότι «υπάρχει plan B» για τους εργαζόμενους στο δήμο.

«Το πάρτι των 16 χρόνων που γινόταν στον Μαραθώνα τελείωσε και μου ήρθε εμένα ο λογαριασμός» συμπλήρωσε ο κύριος Ψηνάκης καταγγέλοντας ένα οργανωμένος, όπως είπε, σχέδιο αποδόμησης των υπηρεσιών του δήμου.

Απέκλεισε ωστόσο την προσφυγή σε δανεισμό, δεν είπε τίποτα εάν σκοπεύει ή όχι να αυξήσει τους φόρους και το μόνο που επεσήμανε είναι ότι «δεν έχω μία, βρίσκομαι σε πτώχευση» και επέρριψε ευθύνες στις προηγούμενες δημοτικές αρχές.

Πριν από λίγη ώρα ο Ψηνάκης παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στην οποία τόνισε για το θέμα: «Τα χρήματα που υπάρχουν στα ταμεία του δήμου δε φτάνουν για να πληρωθούν οι υπάλληλοι ούτε αυτόν τον μήνα. Υπάρχει έλλειμμα 3 εκατ. ευρώ. Βρισκόμαστε ανάμεσα στους 10 «κόκκινους» δήμους με χρέη. Οι επιθεωρητές της Δημόσιας Διοίκησης και των Εσωτερικών Υποθέσεων που κάνουν από το πρωί τους ελέγχους τραβούν τα μαλλιά τους».

Ο δήμαρχος Μαραθώνα επανέλαβε τη ρήση του Χαρίλαου Τρικούπη περί πτώχευσης: «Επίσημα τα πορίσματα των ελεγκτών δεν έχουν βγει, αλλά έχω κακά μαντάτα: Δυστυχώς, επτωχεύσαμεν... Ο δήμος Μαραθώνα είναι σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Θα ξεκινήσουμε μια εκστρατεία σε Ελλάδα και εξωτερικό με την ονομασία «Safe Marathon» για να σωθεί η πόλη μας».

Στη συνέχεια ο δήμος Μαραθώνα κατήγγειλε απευθείας αναθέσεις έργων και προμηθειών σε φίλους και συγγενείς ατόμων της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Παράλληλα ανέφερε ότι υπήρξε μεθοδευμένη αποδόμηση του δήμου σε μετατάξεις προσωπικού, έτσι ώστε να δημιουργηθούν πολλά προβλήματα και να σκάσει η βόμβα στα χέρια του.

Τόνισε ότι ο δήμος αυτή τη στιγμή χρωστά 12.700.000 ευρώ σε προμήθειες δάνεια και λογαριασμούς ΔΕΚΟ, τα οποία πρέπει να πληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους.

Όπως υπογράμμισε, είχε ειδοποιηθεί τι θα αντιμετωπίσει αλλά ποτέ δε φανταζόταν τέτοια αλητεία και λαμογιά. «Παραλάβαμε ένα άδειο δημαρχείο. Δεν υπήρχαν πουθενά αρχεία στους υπολογιστές. Είχαν σβηστεί όλα», κατέληξε.

Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο νομικός σύμβουλος του κ. Ψηνάκη, Αλέξανδρος Λυκουρέζος.

5 σχόλια:

  1. Απόστολος Κοιμήσης: Δεν έρχεται ντόμινο πτωχεύσεων
    Απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο ενός «ντόμινου» πτωχεύσεων δήμων σαν και εκείνης του Δήμου Μαραθώνα, ο γενικός γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και Δήμαρχος Αμφιλοχίας, κ. Απόστολος Κοιμήσης. Ωστόσο, σημείωσε το γεγονός πως «δύο στους τρεις δημάρχους που εξελέγησαν στις τελευταίες δημοτικές εκλογές αναλαμβάνει αυτά τα καθήκοντα για πρώτη φορά»
    Μιλώντας στο Capital.gr, λίγες ώρες μετά τη δήλωση του Δημάρχου Μαραθώνα, κ. Ηλία Ψινάκη με την οποία ενημέρωνε για την κήρυξη πτώχευση του δήμου του, ο κ. Κοιμήσης επισήμανε πως «αν ο δήμος Μαραθώνα ή οποιοσδήποτε άλλος δήμος της χώρας είχε τόσο σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, θα είχε επέμβει το Παρατηρητήριο Οικονομικής και Διοικητικής Αυτοτέλειας στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

    Υπενθυμίζεται πως αν ένας δήμος αποκλίνει επί δύο συνεχόμενο τρίμηνα από τους στόχους των εσόδων που προβλέπει ο προϋπολογισμός τότε, μπαίνει υπό την εποπτεία του «Παρατηρητηρίου», η οποία μπορεί να καταλήξει –αν ο ίδιος ο δήμος δεν βρει τρόπο να ελέγξει τον προϋπολογισμό του- σε επιβολή μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης.

    Εξάλλου, ο γενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ σημείωσε πως «έχουν παρασχεθεί 1 δισ. ευρώ στους δήμους για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών των δήμων προς τρίτους». Από αυτά, «έχουν μείνει αδιάθετα περίπου 300 εκατ. ευρώ».
    Πηγή capital.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να μην σου πω οτι ο ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ ηταν ο πιο λιγοτερο χρεωμενος απο ολους τους αλλους,αλλα ηδη χρεωκοπημενος πολλα χρονια.Μαγειρεμα,δημιουργικη λογιστικη,και απειρα ψεμματα,ο ΗΛΙΑΣ δεν ηθελε να παιξει αυτο τον ρολο,αφησε να βγουν τα χρεη και οποιον παρει η δικαιοσυνη.Ο ΗΛΙΑΣ παιρνει εκκινηση απο το μειον ΤΟΣΑ,και δεν εχει σκελετους που μπορει να πεταχτουν μπροστα του,και να του φορτωσουν τα εγκληματα.Ετσι οπως το εκανε ειναι πολυ πιο δυσκολα τα πραγματα για τον ιδιο,αλλα δεν εχει εγκληματα αλλων να πληρωσει.Οτι καλο,Οτι κακο,θα ειναι μονο δικο του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΛΙΤΩΝ
    ΔΗΜΟΤΙΚΉ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ
    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
    ΧΡΕΟΚΟΠΟΥΝΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΡΧΙΖΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΡΑΘΩΝΑ
    Φαίνεται ότι η μνημονιακή πολιτική για την τοπική αυτοδιοίκηση αρχίζει από το Μαραθώνα. Ως νέος Χαρίλαος Τρικούπης εμφανίστηκε σήμερα σε συνέντευξη τύπου ο Ηλίας Ψηνάκης και εξήγγειλε την χρεοκοπία του Δήμου Μαραθώνα. Η συνέντευξη έγινε κεκλεισμένων των θυρών με αστυνομικούς που απαγόρευαν την είσοδο ακόμη και σε δημοτικούς συμβούλους. Η δήλωση της χρεοκοπίας έγινε παράτυπα και καταχρηστικά γιατί ο νόμος απαιτεί απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου με αυξημένη πλειοψηφία τριών πέμπτων , αίτηση που να συνοδεύεται από έκθεση ορκωτών λογιστών οικονομική και επιχειρησιακή μελέτη για αντιμετώπιση της κατάστασης και υποβολή τους στην περιφέρεια και το υπουργείο εσωτερικών στην περίπτωση που εγκρίνεται η πτώχευση. Ο Δήμαρχος έχει το δικαίωμα να : αυξήσει τα δημοτικά τέλη, να απολύσει προσωπικό, και να αναστείλει πληρωμές. Έτσι τουλάχιστον προβλέπει το μνημόνιο στο μεσοπρόθεσμο που ψηφίστηκε το 2012 από τη βουλή.
    Δεν διαφωνούμε ότι υπήρχε κακοδιαχείριση και ατασθαλίες από τις προηγούμενες διοικήσεις του Δήμου Μαραθώνα και Νέας Μάκρης και ζητάμε να βρεθούν οι ένοχοι και να τιμωρηθούν παραδειγματικά. Αυτό όμως να προκύψει από ελέγχους εντεταλμένων οργάνων και όχι με δηλώσεις στα ΜΜΕ. Δεν φταίει σε τίποτα ο Μαραθώνας και οι πολίτες του να υποστούν τις συνέπειες μιας νέας αφαίμαξης πέρα από αυτή που μας επέβαλαν το ΔΝΤ και η Τρόϊκα. Η Δύναμη Πολιτών ζητάει να τηρηθούν οι νόμιμες διαδικασίες και να σταματήσει επί τέλους η δυσφήμηση του Μαραθώνα. Ο Μαραθώνας χρειάζεται ανάπτυξη και όχι επικοινωνιακά τρυκ στην τηλεόραση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κύριε Αστρινάκη,ΣΙΩΠΗ!!!!
    Είστε υπεύθυνοι όλοι μαζί της αντιπολίτευσης εδώ και χρόνια.Δεν επιβάλλατε ποτέ έλεγχο,μόνο όταν ήρθε στην εξουσία ο κ.Ψηνάκης,βγάζετε όλοι μαζί μικροχαζοπολιτικά κρωξίματα.ΣΙΩΠΗ ΚΥΡΙΟΙ!!!!ΣΙΩΠΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΤΕ ΝΑ ΚΡΥΦΤΕΙΤΕ!!!ΑΡΚΕΤΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. το καλυτερο του Ψινακα ειναι οτι πηρε την ΑΠΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΗ ΧΕΙΡΟΒΟΜΒΙΔΑ και την εστειλε πισω.
    ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΙΑ ΧΕΡΙΑ ΘΑ ΣΚΑΣΕΙ ...εεεεεεε υπομονη ψαχνουν τοοοοοσαααααα 16 ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ......
    Παιξτε θεατρο για τα καναλια επαιζε και ο Παπαγεωργοπουλος και αλλοι αλλα ΚΑΗΚΕ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αρχειοθήκη ιστολογίου