Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Στα πρόθυρα οικονομικής καταστροφής ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου λόγω του ΚΕΛ

Στα πρόθυρα οικονομικής καταστροφής ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου. Να αναθεωρηθεί η απόφαση του προηγούμενου Δημ. Συμβουλίου
για το ΚΕΛ ζητούν οι κ.κ. Χριστόπουλος, Μαυρουδής, Βουδούρης.
Σε 1,5 εκατομμύριο ευρώ περίπου υπολογίζουν το πρόστιμο που θα κληθεί να πληρώσει ο δήμος Ραφήνας-Πικερμίου οι τρεις γιατροί και δημοτικοί σύμβουλοι Γιώργος Χριστόπουλος, Βαγγέλης Μαυρουδής και Μάκης Βουδούρης. Στο ποσό αυτό θα πρέπει να προστεθεί επιπλέον και η χρηματική ποινή των 10.000 ευρώ περίπου για κάθε μέρα που καθυστερεί ο δήμος να συμμορφωθεί με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η οποία στα τέλη του Οκτώβρη –αν θεωρηθεί ότι ο χρόνος μετράει από την τελευταία απόφαση του δικαστηρίου στα τέλη του 2013- υπολογίζεται να έχει φτάσει τα 3.000.000 ευρώ! Ο δήμος οδηγείται σε πτώχευση και οι δημότες χρεώνονται για δεκαετίες. 

ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Οι τρεις γιατροί ζητούν από το δήμαρχο να συγκαλέσει το δημοτικό συμβούλιο με θέμα την αναθεώρηση της απόφασης του απελθόντος Δ.Σ. για το ΚΕΛ. Άλλωστε οι διαβεβαιώσεις του κ. Πιστικίδη (ως δημοτικού συμβούλου και ως υποψηφίου δημάρχου) ότι τα πρόστιμα θα πληρωθούν από το κράτος και όχι από το δήμο έχουν ήδη διαψευστεί. Η προσφυγή του δεν φαίνεται να έχει ελπίδες, ενώ από την άλλη η κυβέρνηση οικοδομεί το νομικό πλέγμα της παρακράτησης των προστίμων από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους με αλλεπάλληλα νομοθετήματα.
Το τελευταίο όπλο στη φαρέτρα της κεντρικής κυβέρνησης είναι η τροπολογία για τη «Συμμόρφωση των δήμων και των περιφερειών προς πράξεις ή αποφάσεις των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης» στο νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση των κομμάτων που ψηφίστηκε επί της αρχής τις πρώτες πρωινές ώρες της 15/10/14 από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με την τροπολογία αυτή οι δήμοι θα παρακάμπτονται, αν εντός 6μήνου δεν έχουν συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που αφορούν οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
ΑΝΤΙ ΠΑΡΑΓΚΩΝΙΣΜΟ, ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Φυσικά οι 6 μήνες έχουν ήδη παρέλθει και το ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι θα προχωρήσει πλέον με το δήμο Ραφήνας-Πικερμίου παραγκωνισμένο. Αντί λοιπόν τη στείρα άρνηση και την υποστήριξη της ανέφικτης μεταφοράς των λυμάτων του στην Ψυττάλεια, ο δήμος Ρ-Π θα έπρεπε να ασχολείται ήδη με το είδος των εγκαταστάσεων (υπενθυμίζουμε τις προτάσεις του προηγουμένου δημάρχου κ. Χριστόπουλου για υπόγειες εγκαταστάσεις καθώς και για τη λήψη υπόψη της χάραξης της συνέχειας της Αττικής Οδού προς Ραφήνα) βελτιώνοντας ακόμη περισσότερο το επίπεδο του κλειστού τριτοβάθμιου συν (με μεμβράνες) βιολογικού καθαρισμού ο οποίος θα αποδίδει απολυμασμένο νερό για απεριόριστη άρδευση, που έχει ήδη προτείνει η πολιτεία. Οι σημερινοί εκπρόσωποι του δήμου, αντί να χάνουν το χρόνο τους σε ανέφικτες νομικές προσφυγές και σε μάχες δίχως περιεχόμενο, θα έπρεπε με τα έμπειρα στελέχη που ήδη διαθέτουν (βλ. Αντιδήμαρχο τεχνικών υπηρεσιών) ή με κατάλληλους τεχνικούς συμβούλους να επισκέπτονται ΚΕΛ με τεχνολογίες αιχμής. Ας μη ξεχνάμε ότι πέρα από την πολιτική απόφαση, η χρηματοδότηση των εγκαταστάσεων εξαρτάται από την έγκαιρη ύπαρξη Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και από τις οριστικές μελέτες του έργου, οι οποίες –όπως είναι γνωστό- δεν υπάρχουν. Χωρίς αυτά η χρηματοδότηση είναι ανέφικτη. Η Ραφήνα και το Πικέρμι ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε όχι μόνο τα οφέλη αλλά και τις υποχρεώσεις που πηγάζουν από το γεγονός αυτό.
Η ΑΙΤΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ
Η επιστολή των τριών γιατρών και δημοτικών συμβούλων έχει ως εξής:
Κύριε Δήμαρχε,
Τη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014 ενημερώσατε το δημοτικό συμβούλιο για την προσφυγή σας στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) εναντίον της απόφασης της ελληνικής κυβέρνησης να συμπεριλάβει και το δήμο Ραφήνας-Πικερμίου ανάμεσα σε εκείνους που θα πληρώσουν το μέρος των προστίμων που τους αναλογούν για τις παραβάσεις στην αποχέτευση, τα οποία επιβλήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στη χώρα. Μέχρι σήμερα διατυμπανίζατε ότι τα πρόστιμα αυτά δεν θα πληρωθούν από τους δήμους αλλά από την Ελληνική Δημοκρατία. Παρότι διαψευσθήκατε, συνεχίζετε να επιμένετε ότι ο δήμος είναι αναρμόδιος και ότι η μόνη υπεύθυνη είναι η κεντρική κυβέρνηση λόγω των παραλείψεων τις οποίες μας αναγνώσατε από την απαντητική επιστολή σας προς του υπουργείο Περιβάλλοντος.
Η προσφυγή σας εναντίον της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) 34611/1-8-2014 που δημοσιεύθηκε στο υπ’ αριθμό 2113 ΦΕΚ στηρίζεται στην άποψή σας ότι η ΚΥΑ αυτή είναι λανθασμένη και άδικη διότι –κατά τη γνώμη σας- ο δήμος Ραφήνας-Πικερμίου δεν διαθέτει το τεκμήριο της αρμοδιότητος για το ζήτημα της αποχέτευσης. Στην κοινή τοποθέτησή μας στην συνεδρίαση της 6/10/2014, την οποία καταθέσαμε ενυπόγραφα, σας υποδείξαμε ότι τα επιχειρήματα αυτά είναι παράνομα και αντισυνταγματικά, διότι παραβαίνουν το άρθρο 65 του νόμου 3852 (Καλλικράτης – Αρμοδιότητες του δημοτικού συμβουλίου) σύμφωνα με το οποίο «το δημοτικό συμβούλιο αποφασίζει για όλα τα θέματα που αφορούν το δήμο» καθώς και το άρθρο 102 του Συντάγματος που λέει ότι «υπέρ των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης συντρέχει τεκμήριο αρμοδιότητας για τη διοίκηση των τοπικών υποθέσεων».
Σύμφωνα με την ΚΥΑ, η οποία εξειδικεύει το άρθρο 45, παράγραφος 5, του νόμου 4042/2012, το κατ’ αποκοπή πρόστιμο των 11.514.081 ευρώ θα επιμεριστεί στους 6 δήμους οι οποίοι θεωρούνται υπεύθυνοι με βάση τα πληθυσμιακά κριτήρια της απογραφής του 2001. Επειδή οι έξι αυτοί δήμοι έχουν κατά προσέγγιση παρόμοιο πληθυσμό, το κατ’ αποκοπή ποσό, το οποίο θα χρεωθούμε ως πόλη και σύμφωνα με το νόμο θα παρακρατηθεί από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους του δήμου μας, θα ανέλθει τουλάχιστον στο ύψος του 1.500.000 ευρώ.
Παράλληλα η επιπλέον χρηματική ποινή των 47.462 ευρώ την ημέρα μέχρι τη συμμόρφωση για το σύνολο της Ελληνικής Δημοκρατίας επιμερίζεται κατά 40% με πληθυσμιακά κριτήρια στους έξι δήμους και κατά 60% με βάση το βαθμό συμμόρφωσης όπως αναγράφεται στην ΚΥΑ. Επειδή η συμμόρφωση του δήμου μας είναι μηδενική, το ποσό αυτό θα επιμεριστεί σε μας (και στον δήμο Σπάτων-Αρτέμιδος) κατά το μεγαλύτερο ποσοστό του σε σύγκριση με τους δήμους Λευκίμμης, Κορωπίου, Μαρκοπούλου και Μαραθώνα που έχουν ήδη κατά διαφόρους βαθμούς συμμορφωθεί. Η ημερήσια λοιπόν χρηματική ποινή για το δήμο Ραφήνας-Πικερμίου ίσως προσεγγίσει το ποσό των 10.000 ευρώ ημερησίως. Συνεπώς από την 1/1/2014 μέχρι τα τέλη του τρέχοντος μηνός η χρηματική αυτή ποινή, που επίσης θα παρακρατηθεί από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους, ίσως ανέλθει κατά προσέγγιση στο ποσό των 3.000.000 ευρώ (300 ημέρες Χ 10.000 ευρώ την ημέρα).
Επιπροσθέτως με τροπολογία που κατέθεσε ήδη η κυβέρνηση σε συγκεκριμένο σχέδιο νόμου ως «Συμμόρφωση των δήμων και των περιφερειών προς πράξεις ή αποφάσεις των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης» γίνεται ακόμα πιο συγκεκριμένη η μεθόδευση της αναγκαστικής εκτέλεσης των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Στο νομοσχέδιο αυτό δίνεται περιθώριο 6 μηνών για τις ήδη ειλημμένες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, πριν ξεκινήσει η διαδικασία εφαρμογής των αναγκαίων πράξεων συμμόρφωσης από τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, εφόσον δεν έχει ξεκινήσει ακόμα η λειτουργία της υπηρεσίας του Ελεγκτή Νομιμότητας που πρόκειται να δημιουργηθεί. Θα αφήσετε το δήμο να οδηγηθεί σε αυτή την ντροπιαστική διαδικασία; Έχετε το δικαίωμα; Διαθέτετε την εξουσιοδότηση των πολιτών;
Κύριε Δήμαρχε, βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας αφάνταστης οικονομικής καταστροφής που θα σημάνει την πτώχευση του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου επειδή συνεχίζετε να κρατάτε τα μάτια κλειστά και να επιμένετε στις καταστροφικές σας απόψεις της κατασυκοφάντησης ενός έργου προόδου, καθαριότητας και πολιτισμού που αφορά άμεσα την υγεία των συμπολιτών μας με τη δημιουργία αποχέτευσης και κλειστού τριτοβάθμιου βιολογικού καθαρισμού στη θέση Πλατύ Χωράφι. Υπόλογοι για την τραγική κατάσταση στην οποία πρόκειται να περιέλθει ο δήμος είστε εσείς, ως δημοτικός σύμβουλος της τότε μειοψηφίας, καθώς και τα υπόλοιπα μέλη του απελθόντος δημοτικού συμβουλίου που πλειοψήφησαν με την άρνησή τους, χωρίς να λάβουν υπόψη τις αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις της Πολιτείας.
Από την 1/9/2014 ένα καινούργιο δημοτικό συμβούλιο έχει αναλάβει. Οφείλετε να το θέσετε προ των ευθυνών του και αντί να το ενημερώνετε για τις υψηλοτάτου κινδύνου αποφάσεις που λαμβάνετε ολομόναχος για το συνεχιζόμενο πρόβλημα της αποχέτευσης, έχετε την υποχρέωση να ζητήσετε τη γνώμη του στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση για το φλέγον θέμα της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) στη θέση Πλατύ Χωράφι σύμφωνα με την πρόταση του Υπουργείου Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ), της Περιφέρειας Αττικής και της ΕΥΔΑΠ.
Ραφήνα 13/10/2014
Γιώργος Χριστόπουλος, Γεράσιμος Βουδούρης, Ευάγγελος Μαυρουδής

www.rpn.gr

2 σχόλια:

  1. Τα πτυχία σας νύχτα τα πήρατε η με ντενεκέ λάδι ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα ονόματα που υπόβαλλαν την αίτηση απλώς αρκούν. Ο κόσμος δεν είναι χαζός οι μεγαλοεργολάβοι πιέζουν το σύστημα και το σύστημα με την σειρά του πιέζει. Τα λεφτά πολλα τα μόνα έργα που βλέπουν οι μεγαλοεργολάβοι που υπαρχουν χρήματα για να τραβήξουν. Μη ψαρώνεται αρκετα χρόνια μας δούλευαν και έκαναν την δουλεία τους Ψυτάλλεια και μόνο Ψυτάλλεια αλλιώς θα σας φάει η βρώμα και το κουνούπι από την λυματολάσπη που είτε θα φεύγει με φορτηγά είτε με πλοίο από Ραφήνα για ρωτήστε αλλού που έχουν ΚΕΛ να σας πούν

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αρχειοθήκη ιστολογίου