Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

«Κατάληψη» πάρκου από πράσινους παπαγάλους

«Κατάληψη» πάρκου από πράσινους παπαγάλους
Έχουν γίνει ατραξιόν στην Τριανδρία Θεσσαλονίκης. Στέκι μιας ομάδας μεγάλων πράσινων παπαγάλων έχει γίνει, τις τελευταίες ημέρες, ένα πάρκο στην Τριανδρία της Θεσσαλονίκης.

Τα παραδείσια πουλιά στέκονται στα κλαδιά των δέντρων, τρώνε τους καρπούς, ενώ πετούν πάνω από τα κεφάλια μικρών και μεγάλων, έχοντας γίνει η ατραξιόν όλης της περιοχής.

Οι εξωτικοί παπαγάλοι, με το ζωηρό πράσινο χρώμα, που έχουν κάνει «κατάληψη» στο Πάρκο Μέσα Γειτονιάς, εντυπωσιάζουν τους περαστικούς με τη μακριά τους ουρά και το κόκκινο ράμφος τους, καθώς και με τους δυνατούς ήχους που βγάζουν. Μάλιστα, σύμφωνα με τους κατοίκους, είναι η δεύτερη χρονιά που εμφανίζονται στη συγκεκριμένη γειτονιά.

«Καταφέραμε να μετρήσουμε γύρω στους δέκα με δώδεκα πράσινους παπαγάλους. Είναι κάθε μέρα στο ίδιο πάρκο. Πετάνε όλοι μαζί και τρώνε τους καρπούς από τα δέντρα, ενώ είναι η δεύτερη χρονιά που κάνουν την εμφάνισή τους στον χώρο. Τα παιδιά έχουν ξετρελαθεί και σίγουρα όποιος έρθει στην περιοχή και καθίσει λίγη ώρα στο πάρκο θα τους δει να πετάνε πάνω από το κεφάλι του» δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η πρόεδρος δημοτικής ενότητας Τριανδρίας Παναγιώτα Μπαχτσεβάνα.

Προφανώς πρόκειται για πουλιά που κάποια στιγμή διέφυγαν από αιχμαλωσία, είτε απελευθερώθηκαν από κάποιο κατάστημα pet shop. Μάλιστα, έχουν προσαρμοστεί τέλεια στην πόλη, αφού βρήκαν καλό κλίμα και άρχισαν να πολλαπλασιάζονται.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, το πιο διαδεδομένο είδους παπαγάλου στην Ελλάδα είναι ο Πράσινος Παπαγάλος (Psittacula krameri), ένα ξενικό είδος, που κανονικά απαντάται στη Μέση Ανατολή και την Ινδία.

Στη Θεσσαλονίκη μπορεί κανείς να συναντήσει παπαγάλους του συγκεκριμένου είδους, στην περιοχή του Λευκού Πύργου και στα γύρω πάρκα, στο πανεπιστήμιο ως τα Κοιμητήρια Ευαγγελίστριας, ενώ πετούν σε μικρά κοπάδια που περιφέρονται, κάνοντας θόρυβο, ανάμεσα σε κτίρια και δέντρα.

Η πρώτη επίσημη αναφορά για την εμφάνιση του είδους σε άγρια κατάσταση στην Ελλάδα γίνεται το 1996 στο περιοδικό «Φυλλοσκόπος» της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.

(Τη φωτογραφία παραχώρησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η πρόεδρος δημοτικής ενότητας Τριανδρίας Παναγιώτα Μπαχτσεβάνα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου