Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Πιο γρήγορα οι συντάξεις για τα ΑμεΑ

Πιο γρήγορα οι συντάξεις για τα ΑμεΑ
Το υπουργείο Εργασίας προωθεί με νομοθετικές πρωτοβουλίες, μετά το Πάσχα, επτά μέτρα-ανάσα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες σύμφωνα με «Τα Νέα».
Όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης «στόχος των πρωτοβουλιών θα είναι να τερματιστεί ο εγκλωβισμός των ΑμεΑ στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), να περιοριστεί σε ολιγοήμερο χρονικό διάστημα ο χρόνος για την έκδοση των αποφάσεων, να διαμορφωθεί ένα ενιαίο σύστημα απόδοσης αναπηρικών συντάξεων για όλους τους ασφαλιστικούς φορείς και να υπάρξει σωστότερη εκπαίδευση του ιατρικού προσωπικού που συμμετέχει στις επιτροπές των ΚΕΠΑ».




Τα εφτά μέτρα είναι:

1.
Ενοποίηση προϋποθέσεων για την παραμονή της σύνταξης από τα ασφαλιστικά ταμεία.

2. Προωθείται η ανασύσταση της ειδικής επιτροπής, με επικεφαλής το Γιώργο Ρωμανιά, που θα εξετάσει τον Ενιαίο Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας και Κανονισμό Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας.

3. Καταργείται η διάταξη με την οποία διακόπτεται η χορήγηση σύνταξης του ΟΓΑ σε υπερηλίκους, όταν το συνολικό ατομικό φορολογητέο εισόδημα υπερβαίνει τις 4.320 ευρώ ή στην περίπτωση των έγγαμων των 8.640 ευρώ.

4. Καταργείται η απόφαση με την οποία διακόπτεται το εξωιδρυματικό επίδομα κατά τη διάρκεια νοσηλείας του δικαιούχου.

5. Μετά το Πάσχα θα κατατεθούν οι τροπολογίες που θα ρυθμίσουν τα θέματα του ΚΕΠΑ.

6. Θα εξεταστεί το πλαίσιο συνταξιοδότησης για τα άτομα που η αναπηρία τους είναι προϋπάρχουσα της ένταξής τους στην εργασία.

7. Καταργείται το παράβολο των 46,14 ευρώ για την πιστοποίηση της αναπηρίας στο ΚΕΠΑ, όχι μόνο για τους ανασφάλιστους, αλλά για το σύνολο των ασφαλισμένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου