Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Βάσω σε Άκη: Λυπάμαι πάρα πολύ για σένα και το ΠΑΣΟΚ

Βάσω σε Άκη: Λυπάμαι πάρα πολύ για σένα και το ΠΑΣΟΚ
«Έδωσα τη ζωή μου για το ΠΑΣΟΚ» είπε η πρώην υπουργός στον άλλοτε κομματικό της «σύντροφο» - Γιάννος: Έγινε απάτη με τα αντισταθμιστικά των TOR-M1 - Αίτημα για
αποφυλάκιση της Βίκυς Σταμάτη με βραχιολάκι. Με την κατάθεση του Γιάννου Παπαντωνίου συνεχίστηκε ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, η δίκη για την υπόθεση των «χρυσών μιζών», με βασικό κατηγορούμενο τον Άκη Τσοχατζόπουλο.




«Η πρωτόδικη απόφαση ήταν φοβερή και συνταρακτική» ανέφερε στο δικαστήριο το άλλοτε πρωτοκλασάτο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, που διαδέχθηκε τον κ. Τσοχατζόπουλο στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Ο κ. Παπαντωνίου κράτησε -μετά τους Βάσω Παπανδρέου, Ευάγγελο Βενιζέλο και Κώστα Σημίτη, που επίσης κατέθεσαν στο δικαστήριο την προηγούμενη εβδομάδα- σαφείς αποστάσεις από τα πεπραγμέμενα του Ακη Τσοχατζόπουλου, αποφεύγοντας ωστόσο να πάρει ευθέως θέση για όσα καταλογίζονται στον κατηγορούμενο πρώην υπουργό.

Χαρακτηριστική ήταν η αποστροφή του λόγου του, όταν ρωτήθηκε σχετικά από τον κ. Φραγκίσκο Ραγκούση για τον εάν μπορούν να αποδοθούν ευθύνες στην εντολέα του, Βίκυ Σταμάτη, για την υπό διερεύνηση υπόθεση.

«Δεν θα υποκαταστήσω εγώ το δικαστήριο» απάντησε ο κ. Παπαντωνίου, ενώ σε άλλο σημείο της κατάθεσής του ανέφερε πως με τους χειρισμούς του κατάφερε να διορθώσει τη «λαμογιά που είχαν κάνει οι Ρώσοι», κατά την  εκτέλεση της σύμβασης για τα αντισταθμιστικά ωφελήματα για τους TOR-M1.

«Ήμουν μελος του ΚΥΣΕΑ για 11 χρονια» ανέφερε ο κ. Παπαντωνίου και συνέχισε: «Η υπαρξη του ΚΥΣΕΑ είναι καθοριστικής σημασίας. Είναι ευρωπαϊκός και διεθνής θεσμός».

Αναφερόμενος στην υπόθεση των TOR-M1, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ -που το επίδικο διάστημα ήταν υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Σημίτη- επισήμανε πως δεν υπήρχε κανένα στοιχείο για δωροδοκία στην εξεταστική επιτροπή, όχι μόνο για το ΠΑΣΟΚ, αλλά για κανένα κόμμα.

Με προσεκτικές διατυπώσεις και μετρημένα λόγια, ο κ. Παπαντωνίου ανέφερε πως «τότε δεν ήταν τίποτα γνωστό, καθώς μόνο όταν εγιναν οι δίκες στη Γερμανία και τη Ρωσία, άρχισε να γίνεται γνωστή η υπόθεση».

«Λαμογιά»
Στη συνέχεια, ο κ. Παπαντωνίου έκανε λόγο για «ανωμαλία» στην εκτέλεση της σύμβασης για τα αντισταθμιστικά ωφελήματα για το οπλικό σύστημα TOR-M1. Είπε στο δικαστήριο: «Μόλις έλαβα γνώση αυτής της ανωμαλίας για τα αντισταθμιστικά, πήγα στη Ρωσία και ήρθα σε συνεννόηση με τον ομολογό μου, τον κ. Ιβανόφ. Αμέσως αντικατέστησε την εταιρεία που είχε κάνει τη λαμογιά με μια άλλη που έκανε τα αντισταθμιστικά. Η Ρωσία πλήρωσε δυο φορές. Υπήρξε μια τεράστια απάτη. Επέλεξα την πολιτική λύση. Είδα ότι τα αντισταθμιστικά δεν εκτελούνταν, άρα η Ελλαδα δεν εισέπραττε αυτά που έπρεπε να εισπράξει» τόνισε ο πρώην υπουργός.

Αναπληρωτής εισαγγελέας: Εσείς διαβλέψατε πολιτική δίωξη σε βάρος του πρώην υπουργού, όπως ο ίδιος υποστηρίζει;
Γ. Παπαντωνίου: Υπάρχει μια πρωτόδικη απόφαση που ειναι φοβερή, συνταρακτική. Αν το δικό σας δικαστήριο την επιβεβαιώσει...
Αναπληρωτής εισαγγελέας: Στην πορεία της ιδιωτικής ζωής του Τσοχατζόπουλου, της μη υπουργικής του δημόσιας ζωής, σας έκαναν μήπως εντύπωση οι συνθήκες ζωής του...
Ι. Παγορόπουλος (εκ των συνηγόρων του Άκη Τσοχατζόπουλου): Υπάρχουν πολλοί πολιτικοί έξω από δω με βίλες και πισίνες.Τι σημαίνει δηλαδή αυτό;
Γ. Παπαντωνίου: Έλαβα γνώση όπως όλοι οι πολιτες. Όμως, να αποφύγουμε να κάνουμε σχόλια για την ιδιωτική ζωή. Λυπάμαι όμως, ιδιαίτερα για την εξέλιξη που έχει η υπόθεση Τσοχατζόπουλου.
Λ. Κοτσαλής (υπεράσπιση Τσοχατζόπουλου): Αναλαμβάνοντας το ΥΕΘΑ από τον κ. Τσοχατζόπουλο σε τι κατάσταση το βρήκατε;
Γ. Παπαντωνίου: Σε ό,τι αφορά στα οικονομικά του υπουργείου, υπήρχε εκτίναξη των δαπανών. Είχαμε παγκόσμιο ρεκόρ, η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Αμερική. Υπήρχε μεγάλο άνοιγμα σε εξοπλισμούς,το οποίο σωστά είπε ο κ. Σημίτης έπρεπε να κοπεί... Για το λόγο αυτό, όταν ανέλαβα το υπουργείο, κινήθηκα με βάση το συμφέρον του Δημοσίου, εισηγήθηκα δραστικές περικοπές στο αμέσως επόμενο διάστημα.



«Δεν θα υποκαταστήσω τη Δικαιοσύνη»
«Η μίζα εχει πολλές εξηγήσεις (sic). Η πρωτόδικη απόφαση έχει ένα μεγάλο ειδικό βάρος» συνέχισε ο κ. Παπαντωνίου, για να σημειώσει λίγο αργότερα: «Δεν υπάρχει σύστημα θεσμικό, το οποίο να είναι αδιάβροχο στη διαφθορά».

Εισαγγελέας: Συμμετείχατε στο ΚΥΣΕΑ ως υπουργός Οικονομικών. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο υπουργός Οικονομικών ακολουθεί την ίδια τακτική ή υπάρχει λόγος, επειδή είναι υπουργός να ερευνήσει λίγο παραπάνω...
Γιάννος Παπαντωνίου: Ο υπουργός Οικονομικών είναι υπεύθυνος για όλες τις δαπάνες του Δημοσίου, δεν ασχολείται όμως ούτε με τη σκοπιμότητα ούτε με τη νομιμότητα της δαπάνης, ούτε με το τι έγινε ή δεν έγινε στη σύμβαση... Γνώμονας μου ήταν το συμφέρον του ελληνικού λαού. Ως υπουργός Άμυνας πάντα είχα το μυαλό μου στη μείωση των εξοπλιστικών δαπανών. Έκανα δραστικές παρεμβάσεις για περικοπές δαπανών.
Λ. Κοτσαλής (συνήγορος Ακη Τσοχατζόπουλου): Διαπιστώσατε να συμβαίνει κάτι εξωθεσμικό στο υπουργείο;
Γιάννος Παπαντωνίου: Μόλις ανέλαβα αντικαταστάθηκαν 140 στελέχη της διευθύνσεως του υπουργείου. Σωστό είναι σε παρόμοιες θέσεις να μην υπάρχουν πολυετείς παραμονές για να προφυλαχθεί το υπουργείο.

Βάσω Παπανδρέου: Άκη λυπάμαι για σένα και το ΠΑΣΟΚ
Νωρίτερα, ολοκλήρωσε την κατάθεσή της στο δικαστήριο η Βάσω Παπανδρέου. «Λυπάμαι πάρα πολύ και για εσένα και για το ΠΑΣΟΚ. Λυπάμαι αφάνταστα» είπε η μάρτυρας απευθυνόμενη στον Άκη Τσοχατζόπουλο και του γύρισε την πλάτη, αποχωρώντας από το δικαστήριο.

Και όλα αυτά, ενώ ο Άκης Τσοχατζόπουλος λίγο νωρίτερα, είχε ζητήσει το λόγο για να την ευχαριστήσει που ήρθε στο δικαστήριο.
Β. Παπανδρέου: Κύριε Τσοχατζόπουλε δεν κατηγορήστε για τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ ούτε για τη διαδικασία, αλλά για δωροδοκία...
Α. Τσοχατζόπουλος: Αυτό είναι άλλο θέμα...
Β. Παπανδρέου: Για την υλοποίηση κατηγορήστε.
Α. Τσοχατζόπουλος: Εγώ έχω άλλη άποψη, καμία δωροδοκία δεν υπήρξε.
Β. Παπανδρέου: Μακάρι να είναι ψέματα. Λυπάμαι πάρα πολύ για εσένα και το ΠΑΣΟΚ, λυπάμαι αφάνταστα.
Α. Τσοχατζόπουλος: Το Συμβούλιο Άμυνας εισηγείται. Την απόφαση λαμβάνει το ΚΥΣΕΑ.

«Έδωσα τη ζωή μου για το ΠΑΣΟΚ»
Στην κατάθεσή της η κυρία Παπανδρέου ανέφερε ακόμη: «Εγώ έδωσα τη ζωή μου για το ΠΑΣΟΚ, όπως και όλος ο κόσμος. Το να καταρρέει αυτό που αγωνίστηκες ολόκληρη τη ζωή σου είναι πολύ σημαντικό».

Η ίδια, επικαλούμενη την πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση, αλλά και αποφάσεις γερμανικών δικαστηρίων, εμφανίστηκε πεπεισμένη ότι «μερικά πράγματα αποδεικνύονται και αποδείχτηκαν» σχετικά με τη δωροδοκία του Άκη Τσοχατζόπουλου.

«Όταν εγώ ήμουν υπουργός μπορεί να γίνονταν διάφορα... Εγώ είχα την ευθύνη» είπε και συνέχισε: «Υπήρξαν δωροληψίες και πριν και μετά την υλοποίηση των συμβάσεων, τι μου λέτε τώρα;».
Γ. Νικολάου (συνήγορος Τσοχατζόπουλου): Με ποιο τρόπο;
Βάσω Παπανδρέου: Δεν ξέρω με ποιο τρόπο, να ρωτήσετε αυτούς που το έχουν κάνει.
Ο ισχυρισμός της κυρίας Παπανδρέου ότι κανείς δεν γνώριζε τι γινόταν προκάλεσε την αντίδραση του Γ. Παγορόπουλου, συνηγόρου του Άκη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος σχολίασε: «Όσοι πέρασαν από εδώ ή δεν άκουσαν ή δεν είδαν ή δεν ξέρουν. Το παίζουν Κινέζοι . Είναι δυνατόν, στελέχη, υπουργοί τέτοιου επιπέδου δεν ήξεραν τίποτα;».

Αποφυλάκιση με βραχιολάκι ζήτησε η Βίκυ
«Είναι μεγάλο κατόρθωμα που ήρθα εδώ και σήμερα και τις προηγούμενες φορές. Μην ξεχνάτε ότι είμαι 522 μερες στο ψυχιατρειο και 1,5 χρονο στις φυλακές Κορυδαλλού» είπε στους δικαστές η Βίκυ Σταμάτη, η οποία διά του συνηγόρου της, Φραγκίσκου Ραγκούση, υπέβαλε στο δικαστήριο αίτημα αναστολης εκτέλεσης της ποινής της.

Πρόκειται για το έκτο κατά σειρά αιτημα για αποφυλάκισή της και το πρώτο από την απόδρασή της από το ψυχιατρείο.

Αναπτύσσοντας το σχετικό αίτημα στο δικαστήριο, ο κ. Ραγκούσης ανέφερε πως η εντολέας του ζητεί την αντικαταστάση της προσωρινής της κράτησης με βραχιολάκι ή με οποιουσδήποτε άλλους περιοριστικούς όρους προβλέπει ο νόμος και επιβάλλει το δικαστήριο.

Είπε ο συνήγορος στην τοποθετησή του: «Έχουμε αυτοκτονικό ιδεασμό, έχουμε ένα παιδί που δεν μπορούμε να το σφίξουμε στην αγκαλιά μας. Δεν θέλουμε να βγαίνουμε έξω, δεν θέλουμε να διασκεδάζουμε. Το μόνο αίτημά μας είναι να πηγαίνουμε το παιδί στο σχολείο και να το παίρνουμε το μεσημέρι».

Ο κ. Ραγκούσης προσέθεσε ακόμη, απευθυνόμενος προς τους δικαστές: «Δώστε μας μία διέξοδο να δει το παιδί τη μάνα. Νιώθω μια απογοήτευση. Οι δικαστές που απορρίπτουν είναι πάνω απ' όλα άνθρωποι. Νιώθω ανεπαρκής που δεν μπορώ να μεταφέρω την αγωνία και το σπαραγμό αυτής της γυναίκας. Εμείς ζήσαμε μια ζωή που μας προσέφερε ο Άκης Τσοχατζόπουλος. Αν φταίξαμε γι' αυτό τα επιστρέφουμε όλα...».

Ακόμη, στην τοποθέτησή του ο κ. Ραγκούσης ανέφερε ότι η Β. Σταμάτη βίωσε μια άνευ προηγουμένου εχθρότητα, μετά την απόδρασή της, «ακόμη και από το προσωπικό του ψυχιατρείου».

Όπως είπε, «ακόμη και οι καθαρίστριες περνούσαν έξω από το δωμάτιό της και έβριζαν. Πλέον, η κυρία Σταμάτη αδυνατεί να εξέλθει από το κελί της. Ακόμη και αυτός που βίασε το παιδί του έχει το δικαίωμα να κάνει λίγα βήματα προαυλισμού.... Ζει την απόλυτη εχθρότητα... Και αυτό, ενώ ζήτησε να να μην τιμωρηθεί κανείς, λέγοντας ότι η ίδια έφταιγε για την απόδραση».

Η ίδια η Βίκυ Σταμάτη στην τοποθέτησή της στο δικαστήριο είπε στους δικαστές: «Μην ξεχνάτε πως έχω συμπληρώσει 522 ημέρες στο Ψυχιατρείο και 1,5 χρόνο στον Κορυδαλλό. Είναι μεγάλο κατόρθωμα που βρίσκομαι εδώ και σήμερα και την προηγούμενη φορά....».

Η Βίκυ Σταμάτη αναμένεται να τοποθετηθεί αναλυτικά επί του αιτήματός της στην επόμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου, στις 27 Μαΐου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου