Κυριακή 31 Μαΐου 2015

Ο άγνωστος πόλεμος στην Ευρώπη που δεν άκουσε κανείς - Ξέσπασε τον Απρίλιο

Ο άγνωστος πόλεμος στην Ευρώπη που δεν άκουσε κανείς - Ξέσπασε τον Απρίλιο
Το μικρο-κράτος της Enclava αποφάσισε να μετακομίσει 320 χιλιομετρα μακριά, σε μία περιοχή που ήδη θέλει άλλο μικρο-κράτος.

Ποιο είναι όμως το μικρο-κράτος της Enclava;
Τα Βαλκάνια στο πέρασμα των αιώνων ήταν θέατρο συγκρούσεων, σήμερα όμως οι συγκρούσεις αυτές αλλάζουν μορφή και μεταφράζονται σε "πολεμικά", οργισμένα email.




Στις 23 Απριλίου, το Βασίλειο της Enclava απαίτησε ένα κομμάτι γης στα σύνορα Σλοβενιας - Κροατίας, κοντά στην σλοβενική πόλη Metlika, 48 χλμ δυτικά της πρωτεύουσας της Κροατίας, Ζάγκρεμπ.
polemos_2.JPG
Μένοντας "απάτρις" μετά την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας το 1991, ο Πολωνός τουρίστας Piotr Wawrzynkiewicz αποφάσισε να αιτηθεί για την κατοχή μίας περιοχής 1000 τετραγωνικών μέτρων.
Τα νέα διαδόθηκαν γρήγορα και πάνω από 5.000 άνθρωποι αιτήθηκαν διαδικτυακά για να πάρουν υπηκοότητα της νέας μικροχώρας.
polemos_3.JPG
Οι σλοβενικές αρχές απάντησαν ότι η έκταση τους ανήκει, έτσι ο Wawrzynkiewicz, η Βασιλιάς Enclav ο 1ος, αποφάσισε να μετακομίσει το μικρο-κράτος του 320 χλμ μακριά, στα σύνορα Κροατίας-Σερβίας.
Αλλά σ' αυτή την περιοχή υπήρχε ήδη ένα άλλο μικρο-κράτος, αυτό της Celestinia, το οποίο είχε αιτηθεί για την έκταση των 0,3 τετρ. χλμ.
Σύμφωνα με τον "υπουργό" Εξωτερικών του μικρο-κράτους της Celestinia, τον 39χρονο Ούγγρο προγραμματιστή Endre Jos, το μικρο-κράτος είναι έτοιμο να απαντήσει "σκληρά" στην Enclava.
"Αυτός ο πόλεμος δεν σημαίνει βόμβες και όπλα, αλλά αν προσπαθήσουν να έρθουν εδώ, θα καταστρέψουμε τα σχέδιά τους", ανέφερε.
Καμία από τις δύο μικροχώρες δεν έχει αναγνωριστεί από κάποια άλλη χώρα.
Οι πολίτες της Celestina ελπίζουν σε μία "υγιή κοινωνία" χωρίς φόρος.
Το έδαφος που διεκδικούν η Celestinia και η Enclava, είναι μία ανάσα από την Liberland, ένα ακόμα μικρο-κράτος που είναι όμως μεγαλύτερο, με έκταση 7 τετρ. χλμ., όσο το Μονακό και το Βατικανό μαζί.
vit_1.JPG
Σύμφωνα με το επίσημο σάιτ του μικροκράτους της Liberland, που δημιουργήθηκε από τον Vít Jedlička στις 13 Απριλίου του 2015 με το μοτο "ζήσε και άσε να ζήσουν", εγγυάται στους κατοίκους του απολιτική ζωή, ελεύθερο εμπόριο με την Ευρώπη και φορολογική ασυλία.
liberland.JPG
Όπως δήλωσε ο Jedlička στο Russia Today, 330.000 άνθρωποι έχουν ήδη κάνει αίτηση για να πάρουν την υπηκοότητα της μικροχώρας, με τις 34.000 να καλύπτουν τις προδιαγραφές που έχει θέσει η Liberland.
Η Celestinia ανακήρυξε την ανεξαρτησία της στις 24 Απριλίου και αιτήθηκε την έκταση για την δημιουργία της από την Κροατία και την Σερβία.
celestina_1.JPG
Η ονομασία της Celestinia προέρχεται από το 'celestial', που σημαίνει "από τον Παράδεισο".
"Δεν θέλουμε να ζούμε πια ανυπεράσπιστοι μεταξύ εταιριών, κομμάτων και συμφερόντων", αναφέρει ο Jos ο οποίος καταφέρθηκε ενάντια στην Enclava, κατηγορώντας το μικρο-κράτος  ότι παίζει «βρώμικο παιχνίδι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου