Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

Προστατεύστε τη μνήμη σας όσο είναι καιρός!

Έχετε συνειδητοποιήσει πόσο πολύτιμη είναι η ικανότητα της μνήμης για τη ζωή μας; Από αυτήν εξαρτάται η ίδια μας η επιβίωση. Αυτή την αλήθεια ανακαλύπτουν πικρά όσοι έχουν
την ατυχία να χτυπήσει την πόρτα του σπιτιού τους το Αλτσχάϊμερ, η άνοια, το εγκεφαλικό ή ένα σοβαρό ατύχημα που προκαλέσει απώλεια μνήμης.




Πέρα όμως από τα ατυχήματα που ίσως δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά να τα αποφύγουμε, κατά τα άλλα μπορούμε να προφυλάξουμε τη μνήμη μας με πολλούς συγκεκριμένους τρόπους. Και ενώ αυτό είναι μάλλον γνωστό στον περισσότερο κόσμο, είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι αχρηστεύουν τη μνήμη τους συστηματικά.

Λόγω της διείσδυσης της τεχνολογίας στη ζωή μας οι άνθρωποι στηρίζονται στην τεχνολογία για να εκτελέσουν απλές καθημερινές πράξεις. Αποθηκεύουν τα τηλέφωνα στο κινητό τους, οδηγούν παντού και πάντα με το GPS (ακόμα και οι ταξιτζήδες πλέον), κάνουν μαθηματικές πράξεις με το κομπιουτεράκι (και όχι στο χαρτί ή με το μυαλό τους) και άλλα πολλά.

Η τεχνολογία είναι εξαιρετική και εξελίσσεται μέρα με τη μέρα για να κάνει τη ζωή μας καλύτερη. Το πρόβλημα όμως δημιουργείται από τη στιγμή που κάποιος επαφίεται απόλυτα στην τεχνολογία για να εκτελέσει εργασίες στην καθημερινότητά του. Γιατί με αυτό τον τρόπο χτίζει με μαθηματική ακρίβεια την απόλυτη εξάρτησή του από την τεχνολογία. Αυτό με τη σειρά του προκαλεί δύο βασικές δυσμενείς συνέπειες: Πρώτον ότι ενισχύει με μανίατην κατανάλωση γιατί θες συνεχώς να αποκτάς το νέο gadget που «κάνει αυτό και εκείνο και το άλλο». Δεύτερον αχρηστεύει αργά και μεθοδικά τη μνήμη με αποτέλεσμα αυτή να ατροφεί, να εξασθενίζει και τελικά ίσως να εξαφανίζεται.

Γιατί η μνήμη δεν τίποτα άλλο από ένας μυς που θέλει εξάσκηση για να παραμείνει δυνατός και λειτουργικός. Εάν χάσουμε τη μνήμη μας πλέον οι συνέπειες είναι ολέθριες και καμία τεχνολογία δεν μπορεί να μας βοηθήσει. Επίσης σε ασθένειες όπως το Αλτσχάϊμερ ή η άνοια οι συνέπειες επεκτείνονται σε όλη την οικογένεια που καλείται να φροντίσει τον ασθενή. Επομένως το κόστος από την απώλεια μνήμης είναι πολύ υψηλό, τόσο συναισθηματικά, όσο και οικονομικά και κοινωνικά. Η απώλεια μνήμης ισοδυναμεί με απώλεια ταυτότητας!

Δεν θα ήταν καλύτερο να αποφεύγαμε όλες αυτές τις συνέπειες δρώντας προληπτικά; Ο Ιπποκράτης έλεγε ότι «η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη». Δεν θα μπορούσε να βρει καλύτερη εφαρμογή η φράση απ΄’ότι σε σχέση με την προστασία της μνήμης.

Πώς μπορούμε να προφυλάξουμε και να ενισχύσουμε τη μνήμη μας;

- Με τη διατροφή
Π.χ. Τα λιπαρά ψάρια τροφοδοτούν τον εγκέφαλο. Η κατανάλωση ψαριού έχει προληπτική δράση ενάντια στο Αλτσχάϊμερ και φαίνεται να προστατεύει και από καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια, ακόμη και από τον καρκίνο του προστάτη.

- Με απεξάρτηση από την τεχνολογία
Καλλιεργήστε τη συνήθεια να θυμάστε πράγματα από μόνοι σας, αντί να στηρίζεστε στην τεχνολογία. Τηλέφωνα, γενέθλια, γιορτές (ξεχάστε την ειδοποίηση του Facebook), τη λίστα με τα ψώνια, τη διαδρομή για το σπίτι των φίλων σας.
 
Θα πρέπει να αντισταθείτε στον πειρασμό να επιλέξετε την ευκολία της τεχνολογίας. Ίσως είναι πιο εύκολο ή πιο γρήγορο να σας πάει το GPS στον προορισμό σας, αλλά είναι καλύτερο να βρίσκετε το δρόμο μόνοι σας. Σίγουρα θα χαθείτε κάποιες φορές, αλλά διασκεδάστε το σαν να ζείτε μια περιπέτεια. Το κέρδος θα σας ανταμείψει πολλαπλά. Θα χτίσετε τον προσανατολισμό και τη μνήμη σας, ειδικά τη φωτογραφική. Και πλέον γίνεστε ανεξάρτητοι αφού μπορείτε να οδηγήσετε (ή περπατήσετε ) παντού μόνοι σας και να βρίσκετε τον προορισμό σας. Σκεφθείτε το συναίσθημα που νιώθει κάποιος αν τον «πετάξουν» νύχτα σε μια άγνωστη περιοχή. Αισθάνεται χαμένος και αβοήθητος και σίγουρα φόβο! Με το GPS αυτό που καταφέρνετε είναι να είστε μονίμως “σαν χαμένοι» που βρίσκουν το δρόμο τους χάρη στο GPS.

- Με ασκήσεις, παιχνίδια και χόμπυ
Υπάρχουν πολλά παιχνίδια και δραστηριότητες που καλλιεργούν τη μνήμη και είναι διασκεδαστικά εκτός από ωφέλιμα. Σταυρόλεξα, SUDOKU, αντιστοίχιση εικόνων, μαθηματικές πράξεις, γλωσσικές ασκήσεις. Κάθε δραστηριότητα χτίζει και διαφορετική υποϊκανόνητα της μνήμης. Υιοθετήστε τις στην καθημερινότητά σας από μικρή ηλικία και διατηρήστε τις μέχρι τα βαθιά γεράματα. Όσοι το κάνουν μειώνουν συντριπτικά τις πιθανότητες να προσβληθούν από Αλτσχάϊμερ και άνοια και αυτό είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο.

- Άσκηση
Η άσκηση συμβάλλει έμμεσα στην προστασία της μνήμης. Το ρητό «Νους υγιής εν σώματι υγιή» έχει πολύ βαθύτερο νόημα απ’ ό,τι φαντάζεστε.

- Διαχείριση άγχους
Το άγχος και γενικά τα αρνητικά συναισθήματα όταν κυριαρχούν στη ζωή μας επί μακρόν, συμβάλλουν στον εκφυλισμό των διανοητικών μας ικανοτήτων συμπεριλαμβανομένης και της μνήμης. Για να το πούμε πιο απλά, το άγχος σε υπερβολική δόση μειώνει τις δυνατότητές μας (συναισθηματικά, πνευματικά και σωματικά) τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μακροπρόθεσμα. Όσο δε συσσωρεύεται και δεν διαχειρίζεται τρώει σαν σαράκι τον ίδιο μας τον οργανισμό και πρωτίστως τον εγκέφαλο.

- «Να μην ξεχάσω...»
Ένα εξαιρετικό βιβλίο για όποιον θέλει να εντρυφήσει περισσότερο στο θέμα είναι το «Να μην ξεχάσω...θωράκισε από νωρίς τη μνήμη σου» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κριτική. Το βιβλίο υπογράφει ο Zaldy S. Tan, διδάκτορας Ιατρικής, διευθυντής του Τμήματος Μνήμης του Ιατρικού Κέντρου Beth Israel Deaconess, καθώς και του Τμήματος Γήρανσης της Ιατρικής Σχολής του Harvard.


www.flowmagazine.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου