Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Υψώθηκαν οι τόνοι στη Συνεδρίαση του ΔΣ Σπάτων-Αρτέμιδος για τα Σχολεία

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων και οι μαθητές στα… «κάγκελα». Η συνεδρίαση του ΔΣ Σπάτων-Αρτέμιδος, Πέμπτη 25-1-2016, έμελλε να περάσει στην ιστορία, ως «μια από τα ίδια».
Από τη «ταραχώδη» συζήτηση και για τα δύο εκτός ημερήσιας θέματα, κανείς δεν έφυγε σοφότερος.




Το πρώτο εκτός ημερήσιας θέμα ήταν το αίτημα της «Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Αρτέμιδος», για «ενημέρωση των γονέων-δημοτών και του δημοτικού συμβουλίου για το θέμα τη λειτουργίας του 2ου Λυκείου Αρτέμιδος και των ενεργειών της δημοτικής αρχής».

Η ενημέρωση που ζητούσαν οι γονείς, ήταν για την «πορεία της εξεύρεσης και ενοικίασης κατάλληλου κτιρίου για την στέγαση του 2ου Λυκείου Αρτέμιδος».
Ως γνωστό, το 2ο Λύκειο (έχει συσταθεί μόνο στα χαρτιά) συστεγάζεται σε λυόμενες αίθουσες, μαζί με το πρώτο.

Από την ενημέρωση που έκανε ο δήμαρχος, αλλά και ο αντιδήμαρχος κ. Κρόκος, φάνηκε ότι γίνονται προσπάθειες να εξευρεθεί κατάλληλο προς ενοικίαση κτίριο. Δυστυχώς, στην πόλη της Αρτέμιδος, λείπουν τα μεγάλα και κατάλληλα κτίρια που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν σχολείο. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τα αίματα άναψαν. Αγανακτισμένοι γονείς και μαθητές καταφερόντουσαν εναντίον της Δημοτικής Αρχής, κατά την άποψη της στήλης άδικα, κατηγορώντας την για αδιαφορία και μη τήρηση των υποσχέσεων της.

Μάλιστα δε, απειλήθηκε επεισόδιο όταν αγανακτισμένος γονέας απευθυνόμενος στο δήμαρχο είπε: «μας παραμυθιάζεις». Φανερά ενοχλημένος, ο κ. Μάρκου, κατέβηκε από τη θέση του προκαλώντας τον γονέα, να βγουν να τα πουν έξω από την αίθουσα.

Η κίνηση του δήμαρχου πάγωσε τους παρόντες, αφού ερμηνεύτηκε ως αιτία σύρραξης. Φαίνεται όμως, ότι μετά από την ολιγόλεπτη συζήτηση που είχαν οι δύο άνδρες έξω από την αίθουσα του ΔΣ, έλυσαν ειρηνικά τις διαφορές τους και επανήλθαν στη θέση τους με φιλικές πλέον διαθέσεις.

Ο αντιδήμαρχος κ. Κρόκος, μάταια προσπαθούσε να εξευμενίσει και να εξηγήσει στους παρευρισκόμενους γονείς και μαθητές λέγοντας τους ότι: «η Δημοτική Αρχή βρίσκεται στην προσπάθεια εξεύρεσης για ενοικίαση κατάλληλου κτιρίου». Δυστυχώς ακούστηκαν και πάλι ανοίκειες εκφράσεις, «λες ψέματα…», με αποτέλεσμα ο κ. Κρόκος, να χάσει την ψυχραιμία του και να απαντά στους παρόντες, γονείς, κηδεμόνες και μαθητές με την ίδια σκληρή γλώσσα.

Η «σύγκρουση» των Συλλόγων, Γονέων, Μαθητών και Κηδεμόνων, με την εκάστοτε Δημοτική Αρχή για την έλλειψη σχολικών αιθουσών έχει «βαθιές ρίζες» στη Αρτέμιδα. Συνήθως οι ημερίδες για τη σχολική στέγη, γινόταν και «για το θεαθήναι», προς το τέλος, ή, την αρχή κάθε σχολικής χρονιάς. Φέτος πρωτοτύπησαν. Ξεκίνησαν από τη μέση.

Είναι αδιαφιλονίκητο γεγονός ότι τόσο η σημερινή Δημοτική Αρχή, όσο και οι προηγούμενες προσπαθούσαν να λύσουν το πρόβλημα. Υπάρχει καλοπροαίρετη αναγνώριση των προσπαθειών τους, όμως τα αποτελέσματα-τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές- ήσαν απογοητευτικά.

Η ειλικρινής παρέμβαση του δημάρχου, κ. Μάρκου, δεν στάθηκε ικανή να ηρεμήσει τα πνεύματα. Είπε ο κ. Μάρκου απευθυνόμενος στους παρόντες: «Και για ψηφοθηρικούς λόγους, όλες οι προηγούμενες διοικήσεις και η δική μου θα ήθελαν να κτίσουν σχολεία». Ωστόσο, δεν εξήγησε επαρκώς που βρίσκεται η δυσκολία.

Η Αρτέμιδα έχει χαρακτηριστεί ως πόλη με αμιγή παραθεριστική κατοικία. Καμιά Δημοτική Αρχή στο παρελθόν δεν είχε φροντίσει, παρόλη την διαφαινόμενη αύξηση του πληθυσμού, την αλλαγή χρήσης γης.

Όλοι γνωρίζουν πως μια τέτοια αλλαγή θα δημιουργούσε προβλήματα, οικονομικής φύσης στους δημότες και για «πελατειακούς» λόγους, έμεναν… μακριά.

Όσο λοιπόν, ο χαρακτηρισμός «αμιγής κατοικία» θα παραμένει στην Αρτέμιδα, το πρόβλημα χρόνο με το χρόνο θα επιδεινώνεται. Πληροφορίες λένε, ότι οι νόμοι για αλλαγή χρήσης γης είναι έτοιμοι στα χέρια του υπουργού. Θα τολμήσει η σημερινή αρχή να ασκήσει πιέσεις για να υλοποιηθεί η αλλαγή χρήσης;

Όσο κρύβουμε για καθαρά λόγους ψηφοθηρικούς τα προβλήματα της πόλης «κάτω από το χαλί», τόσο η κακομοιριά θα παραμένει στην Αρτέμιδα. Και, by the way, που λένε στη Λούτσα, το κτίριο που βρίσκεται σε διαπραγμάτευση, αν δεν κάνουμε λάθος, είχε προταθεί πριν αρκετά χρόνια για στέγαση Δημοτικού Σχολείου και είχε απορριφθεί.

Μεταξύ των άλλων αιτιάσεων είναι ότι έχει δύο(;) τυφλές αίθουσες. (Χωρίς παράθυρα).

Ανακοίνωση των εμπλεκομένων φορέων.

«Για άλλη μια φορά στους δρόμους της Αρτέμιδος κατέβηκαν οι μαθητές του Γενικού Λυκείου, αλλά και Γυμνασίων, διαμαρτυρόμενοι για την απαράδεκτη κατάσταση που υπάρχει μιας και στο μοναδικό Λύκειο που λειτουργεί στην Αρτέμιδα (στο οποίο έχουν προστεθεί κοντέινερ) στοιβάζονται 450 μαθητές σε ένα κτίριο που είχε κατασκευαστεί να στεγάσει έως 250 μαθητές. Οι μαθητές μαζί με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς διεκδικούμε να σταματήσει επιτέλους η αδιαφορία και να βρεθεί και να νοικιαστεί κατάλληλο κτήριο για να λειτουργήσει επιτέλους το ιδρυθέν προ τετραετίας δεύτερο Λύκειο.

Γονείς και μαθητές λάβαμε από τη δημοτική αρχή για άλλη μια φορά διαβεβαιώσεις και καλές προθέσεις, όμως αυτές δεν αρκούν. Μόνο τα αποτελέσματα μας ενδιαφέρουν και σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να αποδεχτούμε οποιαδήποτε άλλη λύση εκτός από τη λειτουργία και στέγαση του 2ου Λυκείου σε κατάλληλο κτήριο στην περιοχή της Βραυρώνας. Δεν αποδεχόμαστε τη διαιώνιση της σημερινής κατάστασης, δε θέλουμε άλλα κοντέινερς».

Οι μαθητές διαδήλωσαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Στη συνέχεια επέστρεψαν στο σχολείο που βρίσκεται σε κατάληψη.

Οι μαθητές και μαζί τους οι γονείς δηλώνουνε αποφασισμένοι να συνεχίσουν τους αγώνες τους με διάφορες μορφές μέχρι να δοθεί λύση και να λειτουργήσει το 2ο Λύκειο σε νέο κτήριο τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.

Δημήτρης Πνευματικάτος - Υψώθηκαν οι τόνοι στη Συνεδρίαση του ΔΣ Σπάτων-Αρτέμιδος για τα Σχολεία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου