Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016

Δείτε με ποιον τρόπο μπορούν να αφαιρεθούν οι μισές θερμίδες από ένα πιάτο ρύζι

Δείτε με ποιον τρόπο μπορούν να αφαιρεθούν οι μισές θερμίδες από ένα πιάτο ρύζι
Το ρύζι, σήμα-κατατεθέν της ασιατικής κουζίνας, αν μαγειρευτεί μ΄έναν εύκολο και γρήγορο τρόπο, μπορεί να αποτελέσει ένα καλό πιάτο στη δίαιτά μας.
Η δημοφιλής τροφή που πάει αν όχι με όλα, τουλάχιστον με τα περισσότερα φαγητά, έχει ενοχοποιηθεί για κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη αφού οι υδατάνθρακες που προσφέρει δεν είναι ό,τι καλύτερο γι΄αυτούς που θέλουν να χάσουν κιλά.




Ένα μπολ μαγειρεμένου ρυζιού προσφέρει 200 θερμίδες. Με ποιον τρόπο όμως θα μπορούσε να μαγειρευτεί γρήγορα και υγιεινά; διερωτήθηκαν ένας απόφοιτος πανεπιστημίου στη Σρι Λάνκα και ο καθηγητής-μέντοράς του, οι οποίοι κατάφεραν να επιτύχουν το στόχο τους έτσι ώστε ένα μπολ μαγειρεμένου ρυζιού να έχει μόλις 100 θερμίδες. Ο καθηγητής Πουσπαραζά Ταβαρατζά, που είχε την εποπτεία της έρευνας, τόνισε ότι η σπουδαιότητά της μελέτης του είναι μεγάλη.
Οι δύο άντρες δοκίμασαν οκτώ διαφορετικές συνταγές σε 38 διαφορετικές ποικιλίες ρυζιού στη Σρι Λάνκα και κατάφεραν όχι μόνο να μειώσουν κατά 50% τις θερμίδες που έχει ένα μπολ ρυζιού αλλά και να το κάνουν πιο υγιεινό «χειραγωγώντας» τη χημεία της συγκεκριμένης τροφής, όπως επεσήμαναν.

"Αυτό που κάναμε ήταν να μαγειρέψουμε, όπως κάνουμε συνήθως, το ρύζι. Όταν όμως βράζει το νερό, πριν προσθέσουμε το ρύζι ρίχνουμε λάδι καρύδας - περίπου το 3% του βάρους του ρυζιού που θέλουμε να μαγειρέψουμε", εξηγεί ο Τζέιμς Σάντχερ . "Μετά από αυτό, το αφήνουμε στο ψυγείο να κρυώσει για 12 ώρες κι είναι έτοιμο".

Όπως ο ίδιος εξηγεί, όλα τα άμυλα δεν είναι ίδια. Κάποια απ΄αυτά είναι εύπεπτα, τα οποία θέλουν λίγο χρόνο για να χωνευτούν και τα οποία γρήγορα μετατρέπονται σε γλυκόζη . Άλλα είναι τα λεγόμενα ανθεκτικά άμυλα, τα οποία θέλουν πολύ χρόνο για να μετατραπούν σε γλυκόζη αλλά μπορούν όμως επιταχύνουν την καύση του λίπους. Το ανθεκτικό άμυλο είναι ένα είδος φυτικών ινών, το οποίο συναντάμε σε πολλές τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες και ειδικά όταν οι τροφές αυτές είναι κρύες. Το άμυλο αυτό αντιστέκεται στην πέψη (όπως και άλλες φυτικές ίνες) με τη διαφορά ότι έχει πολύ μεγαλύτερη επίδραση στην προσπάθειά μας να χάσουμε βάρος, καθώς αυξάνει τη δυνατότητά μας να κάψουμε λίπος.

Στο σημείο αυτό "πόνταραν" οι δύο άντρες. Με τον τρόπο που μαγείρεψαν το ρύζι αλλά και με την τοποθέτησή του επί 12 ώρες στο ψυγείο παρενέβησαν στην διαδικασία αποθήκευσης του σωματικού λίπους αυξάνοντας την ικανότητα καύσης του λίπους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου