Κυριακή 28 Αυγούστου 2016

Γνωρίζετε 15 ωραία κόλπα για το iOS 9;

Με μια πρώτη ματιά θα έχετε δυσκολία να δείτε άμεσα διαφορές από το iOS 8 στο iOS 9, αλλά αν «σκάψετε» λίγο βαθύτερα θα βρείτε κρυμμένους θησαυρούς.
Μην ανησυχείτε πάντως, κι αν δεν έχετε όρεξη να ψάχνετε, εδώ είμαστε εμείς να σας τα φέρουμε στο πιάτο. Δεκαπέντε πολύ χρήσιμα και ωραία κόλπα που μπορείτε να κάνετε με το iOS 9. Πάμε...






1. Ψάχνοντας ...

Η αναζήτηση άλλαξε στιλ και τώρα απλά πρέπει να σύρουμε το δάχτυλό μας από το αριστερό άκρο της οθόνης και θα εμφανιστεί. Αυτή τη φορά είναι εμπλουτισμένη με προτάσεις και από τη Siri και επίσης δείχνει τις επαφές, τις εφαρμογές και τις σελίδες που είχατε πρόσβαση πρόσφατα και με βάση τη χρήση που κάνετε. Επίσης υποστηρίζεται καλύτερα η ανθρώπινη γλώσσα, ώστε να μπορείτε να κάνετε ερωτήσεις όπως θα το κάνατε και στον πραγματικό κόσμο. Μπορείτε ακόμη να ψάξετε μέσα σε νέες εφαρμογές, αλλά αυτό θα χρειαστεί λίγη δουλειά από τους δημιουργούς εφαρμογών για να υποστηρίζεται ορθά αυτή η λειτουργία. Επίσης υποστηρίζεται η αναζήτηση ακόμη και μέσα στις Ρυθμίσεις (θα βρείτε το αντίστοιχο πεδίο στην κορυφή του παραθύρου των ρυθμίσεων), ώστε να μην ψάχνετε για κάποια ρύθμιση μέσα σε δαιδαλώδη μενού.

2. Η ζωή της μπαταρίας



Αν πάτε μέσα στις Ρυθμίσεις > Μπαταρία θα βρείτε μια νέα επιλογή με το όνομα Χρήση χαμηλής ισχύος. Είναι πολύ χρήσιμη αν βρίσκεστε στα «τελευταία» της μπαταρίας σας και δεν είστε κοντά σε σημείο φόρτισης. Προκειμένου να κερδίσει ενέργεια για τη μπαταρία σας αυτή η λειτουργία (που θα σας προτείνει να ενεργοποιηθεί από μόνη της μόλις δει ότι η μπαταρία έφτασε «στα κόκκινα»), απενεργοποιεί αναβαθμίσεις στο υπόβαθρο, κόβει τα animationsστην οθόνη, απενεργοποιεί το “Hey Siri,” και ελαττώνει κάθε προσπάθεια συγχρονισμού μεταξύ άλλων.

3. Πώς ενεργοποιείται η Siri «χωρίς χέρια»

Αν αποκτήσετε iPhone 6S ή iPhone 6S Plus, τώρα το “Hey Siri,” ενεργοποιείται οποτεδήποτε θέλετε και όχι μόνο αν έχετε το iPhone στη φόρτιση όπως ήταν με το iOS 8. Βέβαια αυτό ισχύει για το νέο μοντέλο, αλλά σίγουρα όταν θα κυκλοφορήσει, οι τυχεροί που θα το αποκτήσουν θα έχουν κι αυτή τη λειτουργία διαθέσιμη. Αν πάτε στις Ρυθμίσεις Γενικά > Siriθα δείτε ότι μπορείτε να ενεργοποιήσετε το “Hey Siri,” (σε iPhone 6S και 6S Plus). Θα χρειαστεί να κάνετε μια μικρή εξάσκηση ώστε η Siri να ανταποκρίνεται μόνο στη δική σας φωνή και είστε έτοιμοι.

4. Πώς να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή του iCloud Drive

Η Apple άργησε να προσφέρει κάτι αντίστοιχο με τις Google και Microsoft όσον αφορά την αποθήκευση στο «Σύννεφο», αλλά τελικά κινήθηκε προς τη σωστή κατεύθυνση. Πηγαίνετε στις Ρυθμίσεις > iCloud > iCloud Drive και ενεργοποιήστε την επιλογή Εμφάνιση στηνοθόνη αφετηρίας. Αφού εμφανιστεί, εκκινήστε την και μετά, αφού πατήσετε παρατεταμένα σε κάποιο αρχείο θα δείτε ένα αναδυόμενο μενού με επιλογές για ό,τι θέλετε να κάνετε με αυτό. Μπορείτε ακόμη να μετακινήσετε ή να διαγράψετε πολλαπλά αρχεία αν πατήσετε στο σύνδεσμο Επιλογή στην πάνω δεξιά άκρη του παραθύρου της εφαρμογής και μετά επιλέγετε να τις μετακινήσετε ή διαγράψετε.

5. Πώς να χρησιμοποιήσετε το διαμοιρασμό οθόνης (split screen)



Αν έχετε κάποιο iPad Air 2, iPad Mini 4 ή (σύντομα έρχεται) iPad Pro, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη νέα λειτουργία πολυδιεργασίας split screen. Ακουγόταν η φήμη για πολύ καιρό, αλλά με το iOS 9 έγινε πραγματικότητα (έστω και για λίγα μοντέλα). Σύρετε με το δάχτυλό σας από το δεξιό άκρο της οθόνης και θα δείτε μια μπάρα επιλογής multitaskingόπου μπορείτε να φορτώσετε κάποια εφαρμογή που θέλετε να τρέχει δίπλα σ’ αυτήν που έχετε ήδη ανοιχτή. Μπορείτε επίσης να ρυθμίσετε το μέγεθος του διαμοιρασμού της οθόνης μέχρι του 50-50.

6. Πώς να έχετε εικόνα μέσα σε εικόνα (picture-in-picture-ΡΙΡ)

Θέλετε ένα μικρό παράθυρο να τρέχει πάνω από αυτό που ήδη έχετε ανοιχτό; Τότε η νέα λειτουργία picture-in-picture-ΡΙΡ είναι ό,τι πρέπει και είναι μάλιστα ιδανική για να βλέπετεβίντεο ενώ κάνετε κάτι άλλο. Απλά πατήστε το εικονίδιο picture-in-picture στο παράθυρο του βίντεο και θα έχετε μια μικρή δεύτερη οθόνη που μπορείτε να την σύρετε όπου σας βολεύει. Και πάλι μόνο για τα τελευταία μοντέλα των iPad.

7. Πώς να επιλέγετε κείμενο

Οι οθόνες αφής υπέφεραν πάντοτε στο θέμα της ακριβούς επιλογής κειμένου, αλλά στο iOS 9έχουμε έναν άλλο τρόπο. Πατήστε και κρατήστε με τα δύο δάχτυλα και μετά σύρετε για να επιλέξετε το κείμενο που θέλετε. Το κείμενο θα «γκριζάρει» αυτόματα ακολουθώντας την επιλογή και θα είναι σαν να έχετε ένα γιγάντιο trackpad.

8. Πώς να χρησιμοποιήσετε τις νέες Σημειώσεις

Η εφαρμογή Σημειώσεις έχει αναβαθμιστεί πάρα πολύ στο iOS 9. Μπορείτε τώρα να δημιουργήσετε ενεργές λίστες (με checkboxes) για να τις τσεκάρετε όταν κάνετε κάθε επιλογή, να προσθέτετε, φωτογραφίες, βίντεο, ιστοσελίδες και ό,τι άλλο περιεχόμενο θέλετε σε μια σημείωση, να σκιτσάρετε με το δάχτυλο κάποιο σχέδιο σε μια σημείωση και, το καλύτερο, υπάρχει ένας φυλλομετρητής (browser) των σημειώσεων ώστε να τις «ξεφυλλίζετε» σαν εικόνες και να βρίσκετε εύκολα αυτήν που θέλετε.

9. Πώς να γίνετε προνοητικοί



Η Apple πρόσθεσε στη Siri πολλές νέες δυνατότητες ώστε να την κάνει να μπορεί να ανταγωνιστεί το Google Now και να προσφέρει εκ των προτέρων βοήθεια. Η λειτουργία του προνοητικού βοηθού θα μαθαίνει τις συνήθεις προτιμήσεις και εργασίες σας μέσα από τη χρήση, θα σαρώνει τα email σας και γενικώς θα ανταποκρίνεται στις συνήθειές σας. Αυτό σημαίνει ότι θα ενεργοποιείται η μουσική μόλις συνδέετε τα ακουστικά ή κάποιο podcast που έχετε αφήσει μισοτελειωμένο και χρειάζεται να ολοκληρωθεί, θα δέχεστε προτάσεις για τις πιο συνήθεις επαφές που χρησιμοποιείτε ή για εφαρμογές όταν είστε στην οθόνη αναζήτησης, ή προειδοποιήσεις για πιθανές καθυστερήσεις σε κάποιο ραντεβού. Δεν υπάρχει κάποια ρύθμιση εδώ, η Siri θα μαθαίνει καθώς θα χρησιμοποιείτε τη συσκευή σας.



10. Πως να ανοίξετε γρήγορα το «πορτοφόλι» σας (wallet)

Η εφαρμογή που ως τώρα ξέραμε ως Passbook μετονομάστηκε σε Wallet και υποστηρίζει πια και άλλες κάρτες εκτός από τις πιστωτικές (όπως δωροκάρτες από εταιρίες). Αν λοιπόν έχετε περασμένες τις κάρτες σας και θέλετε να έχετε άμεση πρόσβαση χωρίς να ξεκλειδώσετε το τηλέφωνό σας, απλά πατήστε δύο φορές το πλήκτρο Home και θα εμφανιστεί αμέσως τοWallet. Για να το ενεργοποιήσετε πηγαίνετε στις Ρυθμίσεις > Touch ID & συνθηματικό και ενεργοποιείστε το διακόπτη δίπλα από το Wallet.

11. Πώς να βρείτε φωτογραφίες στα γρήγορα

Υπάρχει μια καινούρια ταινία εικονιδίων προεπισκόπησης στις Φωτογραφίες, όταν ανοίξετε μια φωτογραφία (από κάτω της) που μπορείτε να τη σύρετε με το δάχτυλό σας και να δείτε να περνούν στα γρήγορα οι φωτογραφίες που έχετε. Μπορείτε ακόμη να ζητήσετε από τη Siri να σας βρει κάποια φωτογραφία που έχετε ανάλογα με την περιοχή που έχει τραβηχτεί ή το χρόνο.

12. Πώς να ακούτε υψηλής πιστότητας ήχο

Αν θέλετε υψηλής πιστότητας ήχο για τη μουσική μέσω streaming ακόμη κι όταν έρχεται μέσω του δικτύου τηλεφωνίας (3G-4G), τότε πηγαίνετε στις Ρυθμίσεις > Μουσική > Κινητό Δίκτυο > Υψηλή ποιότητα (κιν. δίκτυο) και ενεργοποιείστε τα. Αλλά να ξέρετε ότι θα μειώσετε τα δεδομένα του προγράμματός σας καθώς θα έχετε υψηλότερη κατανάλωση.

13. Πώς να έχετε οδηγίες για τα ΜΜΜ στους χάρτες



Αν ζείτε σε κάποια από τις πόλεις που υποστηρίζονται αυτή τη στιγμή (δυστυχώς όχι στην Ελλάδα ακόμη), μπορείτε να δείτε τα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς (ΜΜΜ). πατώντας πάνω στο βελάκι που είναι δεξιά από τη διεύθυνση που αναζητήσαμε, εμφανίζεται η γνωστή μπάρα που λέει Οδήγηση/Βάδισμα/Δημόσια Μέσα. Η τρίτη επιλογή (που προς το παρόν για μας είναι ανενεργή) δείχνει τα δρομολόγια των ΜΜΜ.

14. Αυξήστε την ασφάλεια

Η Apple πρόσθεσε κάποιες επιπλέον ιδιότητες στην ασφάλεια του iOS 9. Πρώτα είναι ο εξαψήφιος κωδικός. Πηγαίνετε στις Ρυθμίσεις > Touch ID & συνθηματικό > Αλλαγή συνθηματικού και επιλέξτε την εισαγωγή εξαψήφιου κωδικού που θα αντικαταστήσει τον τετραψήφιο που είχατε. Επίσης υπάρχει τώρα μια μέθοδος αναγνώρισης δύο βημάτων για περισσότερη ασφάλεια. Πηγαίνετε στις Ρυθμίσεις > iCloud > Λογαριασμός > Ασφάλεια και δείτε αν μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε (τελευταία επιλογή κάτω-κάτω). Αν όχι, πηγαίνετε στο www.appleid.apple.com για να κάνετε τις απαραίτητες ρυθμίσεις στο λογαριασμό σας.

15. Πώς να ενεργοποιήσετε την εφαρμογή NEWS



Η Apple πρόσθεσε μια νέα εφαρμογή, τη NEWS, που σας επιτρέπει να έχετε όλες τις ειδήσεις που σας ενδιαφέρουν από οποιαδήποτε εφαρμογή ειδήσεων ή ειδησεογραφικό ιστότοπο σε ένα μέρος. Και όπως και με τη Siri, μαθαίνει με τον καιρό τις προτιμήσεις σας και βελτιώνεται με τον καιρό. Αυτή η εφαρμογή όμως δεν εμφανίζεται αν δεν είστε σε κάποια από τις περιοχές που υποστηρίζονται (όπως Αμερική, Αγγλία κλπ). Μπορείτε να το παρακάμψετε αυτό και να την ενεργοποιήσετε με το να αλλάξετε την περιοχή σας από «Ελλάδα», σε «ΗνωμένεςΠολιτείες». Δε θα χρειαστεί να αλλάξετε τη γλώσσα σας. Αυτό γίνεται στις Ρυμίσεις > Γενικά > Γλώσσα και περιοχή. Εννοείται ότι θα μπορείτε να προσθέσετε μόνο τα περιοδικά εφημερίδες κλπ της χώρας που διαλέξατε και στην αντίστοιχη γλώσσα, αλλά αν ξέρετε τη γλώσσα και θέλετε οπωσδήποτε την εφαρμογή (που αξίζει πραγματικά), τότε αυτός είναι ο μόνος τρόπος (για την ώρα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου