Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Συμπτώματα κατάθλιψης των «ηλικιωμένων» & τρόποι αντιμετώπισης!

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η κατάθλιψη είναι ένα φυσιολογικό μέρος της γήρανσης ή μια φυσική αντίδραση σε χρόνιες ασθένειες που πιθανόν να έχουν
Αυτός είναι και ο λόγος που οι περισσότερες περιπτώσεις κατάθλιψης ηλικιωμένων παραμένουν αδιάγνωστες και κατ’επέκταση αθεράπευτες.




Οι Ηλικιωμένοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες προκλήσεις, όπως το αίσθημα της απώλειας, την ιατρική ευπάθεια καθώς και τη θνησιμότητα.Ο κάθε άνθρωπος αντιδρά διαφορετικά στο καθένα από αυτά, συνεπώς ή ένταση της κατάθλιψης μπορεί να διαφέρει στον καθένα.

Οι περισσότεροι ηλικιωμένοι και οι οικογένειές τους δεν αναγνωρίζουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης, δεν γνωρίζουν ότι είναι μια ιατρική ασθένεια και τελικώς δεν είναι σε θέση να την αντιμετωπίσουν. Ταυτόχρονα κάποια άλλοι μπορεί να μπερδέψουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης, με ενδείξεις άλλων ασθενειών, όπως: άνοια, Alzheimer, αρθρίτιδα, καρκίνος, καρδιοπάθεια, πάρκινσον, εγκεφαλικό ή διαταραχές του θυρεοειδούς. Επιπλέον, πολλά άτομα μεγαλύτερης ηλικίας πιστεύουν ότι η κατάθλιψη είναι ένα ελάττωμα του χαρακτήρα τους και ανησυχούν ότι ενδεχομένως τους περιγελάσουν ή τους ταπεινώσουν. Γι αυτό και συχνά ντρέπονται να το συζητήσουν με κάποιον κοντινό τους άνθρωπο και να ζητήσουν βοήθεια. Υπάρχει επίσης έντονα η ανησυχία ότι η θεραπεία θα είναι πολύ δαπανηρή και δεν είναι σε θέση να την υποστηρίξουν.

Πως γίνεται η διάγνωση της κατάθλιψης;

Μια φυσική εξέταση (π.χ. εξετάσεις αίματος, κλινική εξέταση, ακτινογραφία) μπορεί να καθορίσει αν τα συμπτώματα του ηλικιωμένου προκαλούνται από κάποια ιατρική ασθένεια, καθώς τα ιατρικά προβλήματα δυστυχώς είναι πολύ κοινά στην εν λόγω ηλικιακή ομάδα. Μια ανασκόπηση των φαρμάκων που λαμβάνει το άτομο είναι σημαντική, γιατί μια απλή αλλαγή φαρμάκων σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να μειώσει την ένταση των συμπτωμάτων. Στην περίπτωση που αποκλειστούν οι πιθανότητες για κάποιο πρόβλημα υγείας, μπορούν να διερευνηθούν παράγοντες ψυχικής υγείας και οι τρόποι αντιμετώπισης τους, πάντα με την καθοδήγηση κάποιου επαγγελματία υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου