Σάββατο 22 Απριλίου 2017

Μια εξοχική κατοικία στη Μεσσηνία βραβευμένη με διεθνές Architizer A+Award

Αν κοιτάξει κανείς το πανόραμα των βραβευμένων έργων για το 2017 στην ιστοσελίδα του Architizer A+Award, θα δει σε σύνοψη τα επιτεύγματα της διεθνούς, σύγχρονης αρχιτεκτονικής σε όλες τις κατηγορίες.
Είναι αντικείμενο θαυμασμού και σκέψης όλη αυτή η παραγωγή σε όλον τον κόσμο από σπουδαία, δυναμικά, καθιερωμένα ή ανερχόμενα αρχιτεκτονικά γραφεία, με έδρα μητροπόλεις του κόσμου, τα περισσότερα ή σχεδόν όλα με κοσμοπολίτικη σύνθεση και προσανατολισμό.




Είναι το ανάγλυφο του σήμερα έτσι όπως διαμορφώνεται, με τις νέες τεχνολογίες, τα νέα υλικά, τις νέες δυνατότητες στον πλήρως διασυνδεδεμένο κόσμο μας, που παράγει διαρκώς νέα σκέψη.
Η επιτυχία για δεύτερη, συνεχή χρονιά του αθηναϊκού αρχιτεκτονικού γραφείου Potiropoulos+Partners είναι γεγονός αξιοσημείωτο, που δείχνει το μέτρο των δυνατοτήτων στο διεθνές περιβάλλον.
Στα φετινά A+Awards του Architizer, που διαγωνίστηκαν τα πιο ονομαστά γραφεία του κόσμου, η εξοχική κατοικία στη Μεσσηνία, δημιουργία της Λιάνας και του Δημήτρη Ποτηρόπουλου, τιμήθηκε στην κατηγορία της με το βραβείο Popular Choice Winner, ενώ ήταν ήδη στους πέντε φιναλίστ.
Πέρυσι, υπήρχε η βράβευση του Νηπιαγωγείου της Γερμανικής Σχολής Αθηνών, ένα ακόμη έργο των Potiropoulos+Partners, που έχει παρουσιαστεί εκτενώς και θεωρείται πλέον καινοτόμο στην κατηγορία του όχι μόνο για τον σχεδιασμό αλλά και για την παιδαγωγική σκέψη.

Αλλά, φέτος η εξοχική κατοικία στη Μεσσηνία, αν και ιδιωτικό έργο με την υπογραφή των βραβευμένων αρχιτεκτόνων, μας δείχνει μέσα από τη βράβευσή του τις δυνατότητες της εικόνας και του μηνύματος της Ελλάδας σε ένα διεθνές ακροατήριο.
Οι μελέτες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό του Architizer προέρχονται από όλες σχεδόν τις χώρες, ο συναγωνισμός είναι τεράστιος και αν και οι κατηγορίες και τα βραβεία είναι πολλά, κάθε βράβευση είναι μια τεράστια τιμή για το έργο και τους δημιουργούς του.

Το σπίτι στη Μεσσηνία είναι ένα έργο που εκφράζει τον μεσογειακό μινιμαλισμό με έναν τρόπο ήπιο, και υπαινικτικό, χωρίς ακρότητες, επίδειξη ή αλαζονεία.
Η εντιμότητα του σχεδιασμού είναι η ιδιότητα που καθιστά ένα έργο κλασικό και ανθεκτικό στον χρόνο, αλλά και που μπορεί να του δώσει διεθνές διαβατήριο σε ένα παγκόσμιο κοινό.
Με αυτή τη βράβευση, και με την υπογραφή ενός τόσο έμπειρου αρχιτεκτονικού γραφείου της Αθήνας, με συστηματική σκέψη πάνω σε ζητήματα αρχιτεκτονικής εξέλιξης, ας σκεφτούμε τις δυνατότητες της ελληνικής αρχιτεκτονικής σε έναν κόσμο χωρίς σύνορα.

Πηγή: http://www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου