Σάββατο 1 Απριλίου 2017

Θρυλικός θησαυρός ανακαλύφθηκε στην Κίνα

Φωτογραφίες: Θρυλικός θησαυρός ανακαλύφθηκε στην Κίνα
Ο Ζανγκ Σιανζόνγκ ή Κίτρινος Τίγρης, όπως ήταν το υποκοριστικό του, ήταν ο αρχηγός μιας από τις εξεγέρσεις χωρικών που ξέσπασαν στην Κίνα
Είχε προσπαθήσει ένα χρόνο πριν από τον θάνατό του να κρύψει όλα τα πλούτη του στη νότια Κίνα, φορτώνοντάς τα σε χίλια πλοία που θα διέσχιζαν στον ποταμό Μιν




Περισσότερα από 10.000 χρυσά και ασημένια νομίσματα, κοσμήματα και παλιά αντικείμενα βρέθηκαν μέσα στον ποταμό Μιν της επαρχίας Σετσουάν από Κινέζους αρχαιολόγους. Πρόκειται για τα λάφυρα που φύλασσε ένας αρχηγός ανταρτών του 17ου αιώνα, ένας θησαυρός που παρέμενε άγνωστο αν ήταν θρύλος ή πραγματικότητα, γράφει σήμερα η εφημερίδα Le Figaro.

Στην Κίνα, ο μυθικός θησαυρός του Ζανγκ Σιανζόνγκ όντως βρέθηκε, όπως αποκάλυψε στις 20 Μαρτίου το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua. Στην επαρχία Σετσουάν της κεντρικής Κίνας, στην κοίτη του ποταμού Μιν, οι αρχαιολόγοι συνέλεξαν περισσότερα από 10.000 αντικείμενα, ηλικίας 350 ετών.



"Η απογραφή μας περιλαμβάνει μεγάλες ποσότητες χρυσών, ορειχάλκινων και ασημένιων νομισμάτων και αντικειμένων, κοσμημάτων, σιδερένιων όπλων όπως σπαθιά, μαχαίρια και λόγχες", δήλωσε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Αρχαιολογικής Έρευνας της Σετσουάν, Γκαό Νταλούν. "Τα ευρήματα είναι ιδιαίτερα πολύτιμα για την επιστήμη, την ιστορία, την τέχνη αλλά και την έρευνα για την πολιτική, οικονομική, στρατιωτική και κοινωνική ζωή της δυναστείας Μινγκ", προσθέτει ο Λι Μποσιάν, αρχαιολόγος του Πανεπιστημίου του Πεκίνου.
Κοσμήματα και ράβδοι χρυσού βρέθηκαν μέσα στον ποταμό Μιν.

Η ανακάλυψη γίνεται ακόμη πιο εξαιρετική καθώς το ερώτημα για το αν υπάρχει όντως ο θησαυρός αυτός απασχολούσε επί μακρόν τους ιστορικούς.



Ο Ζανγκ Σιανζόνγκ ή Κίτρινος Τίγρης, όπως ήταν το υποκοριστικό του, ήταν ο αρχηγός μιας από τις εξεγέρσεις χωρικών που ξέσπασαν στην Κίνα μετά τη δεκαετία του 1620 και επέσπευσαν το τέλος της δυναστείας Μινγκ. Η δύναμή του μεγάλωνε όσο η αυτοκρατορία γινόταν όλο και πιο εύθραυστη, μέχρι που ο Ζανγκ Σιανζόνγκ ηγήθηκε μικρού στρατού για να κυβερνήσει την επαρχία Σετσουάν.

Ωστόσο, νιώθοντας ο ίδιος να χάνει τη δύναμή του, αποφάσισε να εγκαταλείψει την περιοχή και να διαφύγει μαζί με τα λάφυρα από τις λεηλασίες του προς τη γειτονική επαρχία Σαανσί. Οι Μαντζούριοι που εισέβαλαν τότε στην αυτοκρατορία, τον εμπόδισαν, και ο άνδρας δολοφονείται από έναν από τους υπολοχαγούς του το 1647. Σύμφωνα με τον θρύλο, ο αρχηγός των ανταρτών είχε προσπαθήσει ένα χρόνο πριν από τον θάνατό του να κρύψει όλα τα πλούτη του στη νότια Κίνα, φορτώνοντάς τα σε χίλια πλοία που θα διέσχιζαν στον ποταμό Μιν. Έπειτα από ενέδρα, όλος ο θησαυρός φέρεται να χάθηκε στα νερά.



Οι αρχαιολογικές έρευνες που οδήγησαν στην ανακάλυψη βασίστηκαν σε αυτό τον θρύλο. To 2005 εργάτες βρήκαν επτά ράβδους χρυσού στην όχθη του ποταμού. Πέντε χρόνια μετά, η περιοχή κηρύσσεται προστατευόμενος χώρος. Στη συνέχεια εμπεριστατωμένη μελέτη αναφέρει ότι τα περίφημα πλοία που βυθίστηκαν υπάρχουν πράγματι. Ωστόσο, οι έρευνες δεν άρχισαν αμέσως. Θησαυροθήρες έσπευσαν να βουτήξουν στον ποταμό για να βρουν τον θησαυρό. Το 2015, 31 άτομα συνελήφθησαν και οι αρχές κατάσχεσαν χιλιάδες χρυσά νομίσματα και αντικείμενα. Τον περασμένο Ιανουάριο, η επαρχία Σετσουάν αποφάσισε επιτέλους να αρχίσει τις έρευνες και για να μην κάνει τους αρχαιολόγους δύτες, περίμενε την περίοδο της ξηρασίας για να αποστραγγίσει τα νερά του ποταμού και στη συνέχεια να σκάψει σε βάθος πέντε μέτρων.
Θα χρειάζονταν σχεδόν τέσσερις αιώνες για να έρθει στο φως ο μυθικός πλούτος του Ζανγκ Σιανζόνγκ.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου