Δευτέρα 8 Μαΐου 2017

5+1 τροφές για καλύτερο ύπνο

5+1 τροφές για καλύτερο ύπνο
Γιατί η καλή διατροφή κάνει θαύματα και στον ύπνο! Μήπως το τελευταίο διάστημα πάσχετε από αϋπνίες και την επόμενη μέρα σέρνεστε και νιώθετε τις δυνάμεις σας να σας εγκαταλείπουν;
Μην παραβλέπετε τον ρόλο που παίζει η διατροφή, καθώς υπάρχουν τροφές που αποδεδειγμένα μπορούν να επηρεάσουν τον ύπνο, ενώ υπάρχουν και άλλες που βοηθούν στο να κοιμηθείτε ευκολότερα.




Δείτε λοιπόν στη συνέχεια ποιες είναι οι έξι τροφές που θα σας βοηθήσουν αποτελεσματικά στο θέμα του ύπνου.

Αμύγδαλα
Μία χούφτα αμύγδαλα μπορεί να χαλαρώσει τον οργανισμό. Οι ειδικοί λένε πως αυτό συμβαίνει, επειδή περιέχουν τρυπτοφάνη και μαγνήσιο, τα οποία βοηθούν με φυσικό τρόπο να μειώνεται η λειτουργία των μυών και των νεύρων, ενώ σταθεροποιούν και τους χτύπους της καρδιάς.

Βρώμη
Η βρώμη μπορεί να ενεργοποιήσει την παραγωγή ινσουλίνης, όπως κάνει το ψωμί ολικής άλεσης. Αυξάνει, δηλαδή, με φυσικό τρόπο το σάκχαρο στο αίμα και στη συνέχεια δημιουργεί στον οργανισμό αίσθημα νύστας. Είναι, επίσης, πλούσια σε μελατονίνη, η οποία χαλαρώνει το σώμα και βοηθά να κοιμηθεί κάποιος πιο εύκολα.

Μέλι
Το μέλι περιέχει γλυκόζη, η οποία δίνει εντολή στον εγκέφαλο να μειώσει την ορεξίνη, την ορμόνη που ενεργοποιεί την εγρήγορση.

Ψωμί ολικής άλεσης
Οι υδατάνθρακες που περιέχονται στα προϊόντα ολικής άλεσης έχουν την τάση να αυξάνουν τα επίπεδα γλυκόζης, αλλά όταν αυτά πέσουν πάλι η ενέργεια πέφτει κατακόρυφα δημιουργώντας αίσθημα νύστας. Γι’ αυτό οι υδατάνθρακες είναι ιδανική τροφή πριν τη γυμναστική, αλλά όχι για ένα κανονικό, μεγάλο γεύμα.

Κεράσια
Ο καλύτερος τρόπος για να κοιμηθείτε καλά το βράδυ είναι να αυξήσετε την πρόσληψη μελατονίνης. Πλούσια πηγή μελατονίνης, μεταξύ άλλων, είναι και τα κεράσια, τα οποία όταν καταναλώνονται τακτικά, μπορεί να βελτιώσουν τον κύκλο του ύπνου.

Ροφήματα από βότανα
Πιείτε ένα φλιτζάνι ρόφημα χαμομηλιού, λυκίσκου ή μελισσόχορτου και αφεθείτε στις χαλαρωτικές τους ιδιότητες.

Νικόλαος Μπάρδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου