Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017

Την επαναπρόσληψή της ζητά οφθαλμίατρος που χορηγούσε πιστοποιητικά τυφλότητας

Την επαναπρόσληψή της ζητά οφθαλμίατρος που χορηγούσε πιστοποιητικά τυφλότητας
Το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο ομόφωνα επέβαλε στην εν λόγω οφθαλμίατρο την ποινή της οριστικής παύσης, καθώς το διάστημα 1989-2011 χορήγησε 235 πιστοποιητικά πλήρους τύφλωσης ή αντίληψης φωτός κάτω του 1/20
Οφθαλμίατρος Δημόσιου νοσοκομείου σε νησί του Αιγαίου προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητεί να ακυρωθεί η απόφαση με την οποία παύθηκε οριστικά από τα καθήκοντά της, καθώς μέσα σε 22 χρόνια χορήγησε 235 πιστοποιητικά χαμηλής οπτικής οξύτητας, κάτι που είχε ως συνέπεια τη χορήγηση επιδόματος τυφλότητας στα 235 αυτά άτομα.




Η χορήγηση των πιστοποιητικών αυτών, σύμφωνα με την πειθαρχική απόφαση, ζημίωσε το Ελληνικό Δημόσιο με πάνω από 150.000 ευρώ .

Αναλυτικότερα,  το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο  ομόφωνα επέβαλε  στην εν λόγω οφθαλμίατρο την ποινή της οριστικής παύσης, καθώς το διάστημα 1989-2011 χορήγησε 235 πιστοποιητικά πλήρους τύφλωσης ή αντίληψης φωτός κάτω του 1/20. Δηλαδή χορήγησε πιστοποιητικά ότι τα 235 αυτά άτομα ήταν «πρακτικά τυφλοί», αφού η όρασή τους και στα δύο μάτια ήταν κάτω από το 1/20 της οξύτητας της όρασής τους.

Οι ενδιαφερόμενοι αφού ελάμβαναν το πιστοποιητικό αυτό, μαζί με τα άλλα αναγκαία χαρτιά, υπέβαλαν στην αρμόδια υπηρεσία αίτημα για  τη χορήγηση του προνοιακού επιδόματος τυφλότητας.

Στην  οφθαλμίατρο της επιβλήθηκε  η πειθαρχική ποινή της παράβασης του υπαλληλικού καθήκοντος, ενώ ποινικά τις αποδίδεται το αδίκημα της έκδοσης ψευδούς βεβαίωσης κατά συρροή και  της απλής συνέργειας σε απάτη κατ΄ επάγγελμα και συνήθεια.

Η οφθαλμίατρος επισημαίνει ότι στο ποινικό σκέλος που εκκρεμεί της καταλογίζουν μόνο 8 ανάλογες περιπτώσεις και όχι 235, όπως στο πειθαρχικό. Ακόμη, σημειώνει ότι ο αριθμός των 235 ατόμων, σε συνάρτηση με την αναλογία  του πληθυσμού του νησιού, είναι αποδεκτός σύμφωνα με τα παγκόσμια ιατρικά στατιστικά, μεταξύ υγειούς και τυφλού πληθυσμού (ένας τυφλός ανά 300 κατοίκους).

Κατ΄ αρχάς η οφθαλμίατρος υποστηρίζει ότι έχει επέλθει παραγραφή των πειθαρχικών παραπτωμάτων που της αποδίδονται και ότι η ποινή επιβλήθηκε από αναρμόδιο πειθαρχικό όργανο, αφού αρμόδιο σε πρώτο και τελευταίο βαθμό, είναι το κεντρικό συμβούλιο των γιατρών του ΕΣΥ.

Τέλος, αποδίδει σωρεία παραβάσεων στην όλη πειθαρχική διαδικασία που τηρήθηκε, όπως είναι ότι δεν κλήθηκε σε απολογία, δεν διεξήχθη πειθαρχική ανάκριση, είναι ελλιπής η αιτιολογία της πειθαρχικής απόφασης, κ.λπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου