Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017

Η Σερβία Απέκτησε την πρώτη γυναίκα ομοφυλόφιλο πρωθυπουργό

Η 41χρονη Μπράνμπιτς είναι απόφοιτη του πανεπιστήμιου του Χαλ στην Αγγλία και ο πρώτος πρωθυπουργός σε βαλκανική χώρα που είναι και γυναίκα και λεσβία

Μια διπλή «πρωτιά» έχει εδώ και λίγες ώρες η Άνα Μπρνάμπιτς καθώς έγινε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Σερβίας που είναι και ομοφυλόφιλη.




Η 41χρονη Μπράνμπιτς είναι απόφοιτη του πανεπιστήμιου του Χαλ στην Αγγλία και ο πρώτος πρωθυπουργός σε βαλκανική χώρα που είναι και γυναίκα και λεσβία.

Η τοποθέτησή της κατ' επιλογήν του προέδρου της χώρας και πρώην πρωθυπουργού Αλεκσάντερ Βούτσιτς έρχεται λίγα 24ωρα μετά την εκλογή στην Ιρλανδία του Λέο Βαράντκαρ, του πρώτου ομοφυλόφιλου πρωθυπουργού της χώρας.

Η Μπρνάμπιτς εμφανίστηκε στην πολιτική σκηνή της Σερβίας το 2016 όταν έγινε η πρώτη ανοιχτά ομοφυλόφιλη υπουργός της Σερβίας αναλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιο της δημόσιας διοίκησης.

Νωρίτερα είχε εργαστεί σε βιομηχανίες αιολικής ενέργειας και σε αναπτυξιακά έργα που είχαν χρηματοδοτηθεί από τις ΗΠΑ.

«Είναι πολύ σημαντικό βήμα για μια χώρα που το 65% πιστεύει ότι η ομοφυλοφιλία είναι αρρώστια και το 78% ότι δεν πρέπει να εκφράζεται έξω από το σπίτι. Η τοποθέτηση μιας λεσβίας σε θέση ευθύνης μόνο ως θετικό μήνυμα μπορεί να εκφραστεί» δήλωσε ο ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα Γκόραν Μίλετιτς.

Η Μπρνάμπιτς αναλαμβάνει την πρωθυπουργία σε μια κρίσιμη περίοδο για τη Σερβία που προετοιμάζει την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθώντας παράλληλα να διατηρήσει τους στενούς δεσμούς με τη Ρωσία και να αναπτύξει τους δεσμούς φιλίας με το Πεκίνο.

Ωστόσο επικριτές της επιλογής Βούτσιτς τονίζουν ότι η επιλογή της Μπρνάμπιτς αποτελεί στρατηγική κίνηση του Σέρβου προέδρου για να συνεχίσει να κινεί τα νήματα στη χώρα καθώς η νέα πρωθυπουργός έχει χαμηλό προφίλ και είναι άπειρη πολιτικός στοιχεία που δεν θα της επιτρέψουν πολλούς ελιγμούς.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου