Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017

Λένινγκρανσκαγια, ο σταθμός - φάντασμα των Ρώσων στην Ανταρκτική (pics)

Χτισμένος σε μια βραχώδη περιοχή της Βικτωριανής Γης της Ανταρκτικής, ο εγκαταλελειμμένος σοβιετικός ερευνητικός σταθμός, Λένινγκρανσκαγια, εκτός λειτουργίας εδώ και δεκαετίες, στέκεται σαν φάντασμα από την εποχής της ΕΣΣΔ.
Χτισμένος το 1971, ο σταθμός Leningradskaya δημιουργήθηκε από την Soviet Antarctic Expedition (Σοβιετική Εκστρατεία της Ανταρκτικής) ως μια ερευνητική βάση.




Η βάση παρέμεινε σε λειτουργία για 20 χρόνια, επιτρέποντας στις ρωσικές επιστημονικές ομάδες να μελετήσουν τα πάντα: από τη μετεωρολογία έως τα μαγνητικά πεδία, ακόμα και την ωκεανολογία.

Κατά τη διάρκεια της... θητείας της, η βάση, η οποία βρίσκεται πάνω σε ένα ψηλό βράχο, άντεξε την μακροχρόνια επίθεση από τους ακραίους ανέμους και τις καταιγίδες, που έκαναν τη ζωή των επιστημόνων και των στρατιωτών που έμεναν εκεί παρα πολύ δύσκολη.

Το τέλος δόθηκε το 1991, όταν και ο σταθμός εκκενώθηκε αμέσως μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης αφού η χρηματοδότηση της βάσης είχε διακοπεί.

Μετά την εγκατάλειψη της βάσης, οι περισσότερες από τις παλιές καλύβες - κουβούκλια έμειναν ακριβώς όπως ήταν, με τις προμήθειες και τον εξοπλισμό άθικτο, με την ιδέα ότι μια μέρα, οι ερευνητές θα μπορούσαν να επιστρέψουν και να συνεχίσουν το έργο τους.

Με την πάροδο των ετών, έχει συζητηθεί αρκετές φορές η πρόθεση των Ρώσων για την επαναλειτουργία της βάσης, αλλά τίποτα δεν έγινε ποτέ.

Η Ρωσία όμως ξαφνικά έστειλε παγοθραυστικά στην περιοχή, γεγονός που μπορεί να σηματοδοτήσει κάποιο ανανεωμένο ενδιαφέρον για την βάση, αλλά μέχρι στιγμής τίποτα δεν είναι επίσημο.

(με πληροφορίες από atlasobscura)











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου