Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Παπαδόπουλος: «Χριστόφιας και Δημητριάδης κατέστρεψαν την οικονομία»

Την εκτίμηση ότι ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Πανίκος Δημητριάδης, είναι ύποπτος και θα πρέπει να διερευνηθεί δήλωσε στο "Ράδιο Πρώτο" της Λευκωσίας ο πρόεδρος της
κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος, λέγοντας ότι Πανίκος Δημητριάδης και ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας ευθύνονται για την καταστροφή της Κυπριακής οικονομίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος το μέλος την Κεντρικής επιτροπής του ΑΚΕΛ και τέως κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, διερωτήθηκε γιατί εξαιρείται η Λαϊκή τράπεζα από την έρευνα της εταιρείας Alvarez and Marsal η οποία διενεργήθηκε με οδηγίες του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας για να εντοπίσει ευθύνες για την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος.

Την ίδια ώρα η κατάσταση στην Κύπρο παραμένει τεταμένη, παρά τις εκκλήσεις του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη για ενότητα.

“Το εθνικό καλό υπαγορεύει ενωμένοι να αγωνιστούμε για την επανένωση της Κύπρου και συστρατευμένοι να παλέψουμε για επανόρθωση της οικονομίας μας, όπως ακριβώς επιτάσσει το ιστορικό χρέος μας”, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος μάλιστα απευθύνθηκε εκ νέου στον λαό της Κύπρου σημειώνοντας: “Ο κυπριακός Ελληνισμός δοκιμάζεται από την παρατεινόμενη αγωνία της τουρκικής κατοχής, αλλά και από την οδυνηρή πίεση της οικονομικής δυσχέρειας. Σε αυτή την αγωνία και σε αυτή την πίεση αντιτάσσουμε, και ως κράτος και ως λαός, το αδούλωτο φρόνημα και την ακλόνητη πίστη για καλύτερες μέρες. Θα αντέξουμε και δεν θα γονατίσουμε. Θα σταθούμε όρθιοι και δεν θα απελπιστούμε»”.

Παράλληλα ο Κύπριος Πρόεδρος εμφανίστηκε λάβρος κατά όσων, τις τελευταίες ώρες, διακινούν σενάρια περί νέου κουρέματος στις καταθέσεις, αυτή τη φορά στα συνεργατικά τραπεζικά ιδρύματα. Ο κ. Αναστασιάδης μίλησε για «έργο ανευθύνων».

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο εκδήλωση για τον Εθνάρχη Μακάριο είπε ότι «αυτές τις κρίσιμες ώρες, αυτό που απαιτείται από όλους είναι υπευθυνότητα. Και αυτό το οποίο συνέβη χθες δεν είναι έργο παρά ανευθύνων».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου πως υπάρχει η άποψη ότι γίνεται προσπάθεια εξιδανίκευσης του Εθνάρχη Μακαρίου, είπε ότι «έχω την εντύπωση ότι είμαι ο πλέον αδαής για να γράψω ξανά την Ιστορία. Η Ιστορία γράφεται από τα έργα και τις ημέρες του καθενός».

Ο Μακάριος, σημείωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «ήξερε να αγωνίζεται με πάθος, αλλά και με πραγματισμό να παίρνει αποφάσεις. Και αυτό ήταν ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του γνώρισμα. Τα υπόλοιπα ανήκουν στους ιστορικούς».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η Μονή Κύκκου επικρίνει την Ελλάδα και αν αυτό επηρεάζει τις σχέσεις Κύπρου-Ελλάδας, ανέφερε πως «δεν αρέσκομαι να σχολιάζω φήμες που δεν περιήλθαν στην αντίληψή μου».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη πάντως, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής και Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου χαρακτήρισε αδιανόητη τη μη κατάθεση του μνημονίου, που έχει συνομολογήσει η Κυβέρνηση με την τρόικα για κύρωση στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Ομήρου ανέφερε πως το μνημόνιο που έχει συνομολογήσει η Κυβέρνηση με την Τρόικα θα κατατεθεί στα κοινοβούλια έξι χωρών της Ευρωζώνης για κύρωση, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ολλανδίας, της Φιλανδίας της Σλοβακίας και του Βελγίου. Ως εκ τούτου, συνέχισε, «θα ήταν αδιανόητο να μην κατατεθεί για κύρωση στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Σε δηλώσεις του στην Πάφο, ο κ. Ομήρου είπε επίσης πως είναι πιθανό να προταχθεί το επιχείρημα ότι η παράγραφος 1 του άρθρου 169 του Συντάγματος προνοεί ότι διεθνείς συμφωνίες εμπορικού και οικονομικού χαρακτήρα με άλλα κράτη και διεθνείς οργανισμούς συνομολογούνται κατόπιν αποφάσεως του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ξεκαθάρισε ωστόσο πως το μνημόνιο δεν είναι μια απλή οικονομική και εμπορική διεθνής συμφωνία. Το περιεχόμενο του, είπε, άπτεται θεμάτων κυριαρχίας του κυπριακού κράτους, εκποίησης κρατικής περιουσίας, αποστέρησης της ιδιοκτησίας οργανισμών Δημοσίου Δικαίου, επιβολής περιορισμών στη διαχείριση φυσικών πόρων της αποκλειστικής κυριότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και εσωτερικών μεταρρυθμίσεων οικονομικού χαρακτήρα που δεν είναι νοητό να αποφασίζονται δεσμευτικά έναντι τρίτων, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Βουλής των Αντιπροσώπων του κατ’ εξοχήν οργάνου λαϊκής κυριαρχίας.

Καμιά κυβέρνηση, κατέληξε, και κανένας Πρόεδρος δεν είναι εξουσιοδοτημένοι να αναλαμβάνουν δεσμεύσεις τέτοιας θεμελιακής σημασίας ερήμην της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου