Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Δημοτική Κοινότητα Αρτέμιδος - Η Ειδική συνεδρίαση, για τη Σχολική Στέγη έληξε με φανφάρες, ευχολόγια και φτηνές μεγαλοστομίες.

ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ
Αρτέμιος
Με το βαρύγδουπο τίτλο, «Σε κατάσταση έκτακτης και παρατεταμένης!!! Ανάγκης» που κήρυξε την, ο αντιδήμαρχος κ. Χρήστος Μάρκου, έληξε μια ακόμη Ειδική!!! συνεδρίαση-τραγωδία για την επίλυση της σχολικής στέγης στην Αρτέμιδα που έγινε την περασμένη Τρίτη, 18 Ιουνίου, στην κατάμεστη από γονείς και δασκάλους αίθουσα του Δ.Σ. του Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδος. Μάλιστα δε, η συνεδρίαση διανθίστηκε και με πολιτική επικοινωνία. Αφού κάποιοι νομίζουν ότι
με γυαλιστερή συσκευασία και κάνοντας πασαρέλα καλύπτουν την ανεπάρκεια και ματαιοδοξία τους. 

Σαν άλλος Πόντιος Πιλάτος, ο αντιδήμαρχος κ. Μάρκου, νίπτοντας τας χείρας του για την τρίχρονη απραξία έργων της σημερινής διοίκησης, γιατί από λόγια μας είχε χορτάσει, (νάτο όπου νάναι θεμελιώνεται, όπου νάναι κτίζεται, όπου νάναι εγκαινιάζεται, εννοούσε κάποιο σχολείο) παρέδωσε το «πνεύμα» και πρόβλημα με ελαφρά την καρδία στο έλεος του ανύπαρκτου κράτους και στη μεγαλοψυχία, καλή πρόθεση και διάθεση κάποιων οικονομικά ισχυρών συμπατριωτών μας.

12 Προκατ Αίθουσες για το 4ο Δημοτικό 
Ήδη η πρώτη βοήθεια μετά την έκτακτη ανάγκη καταφθάνει. Γνωστός εφοπλιστής, (μας αφήνουν αδιάφορους οι λόγοι), θα δωρίσει στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Αρτέμιδος, που σήμερα στεγάζεται σε «προσφυγικά παραπήγματα», 12 προκατασκευασμένες αίθουσες με προδιαγραφές ΟΣΚ. Και οι προκάτ αίθουσες είναι μια κάποια και στην προκειμένη περίπτωση, καλή λύση. Ο μόνος κίνδυνος που μπορεί να προκύψει από αυτή τη δωρεάν, είναι ο συνήθης εφησυχασμός των αρμοδίων. 

Θα ήταν άδικο να ισχυριστούμε ότι το πρόβλημα σχολικής στέγης δημιουργήθηκε από την παρούσα διοίκηση του Δήμου. Είναι πρόβλημα που «σέρνεται» και «μεταγράφεται» από διοίκηση σε διοίκηση του πρώην Δήμου Αρτέμιδος. Απλά η σημερινή, όπως και οι προηγούμενες, το διαχειρίστηκε με τον ίδιο δημαγωγικό και ανεύθυνο τρόπο, αν και κατά την άποψή μας είχε και έχει τις περισσότερες δυνατότητες από κάθε προηγούμενη. Ας δούμε, πως προσδιόρισαν και δικαιολόγησαν τα αίτια του προβλήματος οι υπεύθυνοι: (Σημείωση. Με σκούρα γράμματα οι παρατηρήσεις μας).
1. Η μη αναμενόμενη πληθυσμιακή έκρηξη στα ΣΠΑΤΑ και στην ΑΡΤΕΜΙΔΑ μετά την ολοκλήρωση των έργων του ΜΕΤΡΟ και της ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ. (Έχουν περάσει δέκα και πλέον χρόνια από την ολοκλήρωση των έργων. Σήμερα το εντοπίσανε);

2. Η μετατροπή της παραθεριστικής κατοικίας στην ΑΡΤΕΜΙΔΑ σε κύρια κατοικία, λόγω της οικονομικής κρίσης. (Το ίδιο επιχείρημα ακουγότανε και από τις προηγούμενες διοικήσεις).

3. Η απουσία χώρων για χρήση σχολική λόγω του πολεοδομικού χαρακτήρα της ΑΡΤΕΜΙΔΑΣ (β΄ κατοικία). (Τι έκαναν για να αλλάξει ο πολεοδομικός χαρακτήρας της πόλης. Ξεχνούν, ότι τρία μέλη της διοίκησης είναι άριστοι γνώστες του αντικειμένου);

4. Τα γραφειοκρατικά εμπόδια των διαδικασιών από τις υπηρεσίες του Δήμου, του ΟΣΚ, της Περιφέρειας, των Υπουργείων. (Και αφού βρήκαν αυτά τα εμπόδια, αντί να τα πολεμήσουν…ζήσανε αυτοί καλά και τα σχολεία…ξεμείνανε).
- έλλειψη μηχανικών για την προώθηση των μεμονωμένων πράξεων εφαρμογής (ΔΗΜΟΣ). (Μπορούσαν να τις αναθέσουνε σε εξωτερικούς μηχανικούς, ή στις υπηρεσίες της Περιφέρειας, αρκεί να δήλωναν στην ανώτερη αρχή, την ανεπάρκεια της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου).

- καθυστέρηση στις αποζημιώσεις των απαλλοτριούμενων χώρων, νομικές παρερμηνείες του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των αποδοθεισών από την πολεοδόμηση εκτάσεων για χρήση σχολική, καθυστερήσεις στις καταλληλότητες των ενοικιαζόμενων κτιρίων κ.λ.π. (ΟΣΚ). (Είναι γνωστό όπου κυριαρχεί το άρπα-κόλα και συμφέροντα που πρέπει να εξυπηρετηθούν,  δημιουργούνται προβλήματα).

- δυσλειτουργίες και αδιέξοδα στις συνεδριάσεις του ΣΥΠΟΘΑ για την έγκριση των όρων δόμησης (ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ). (Να παρακαμφθεί ο ψευτοσυνδικαλισμός των δασκάλων (εκπροσωπείται από τον κ. Κρόκο), που θέλει δωδεκατάξια σχολεία και να γίνουν εξατάξια, που δεν χρειάζεται η χρονοβόρα διαδικασία αλλαγής των όρων δόμησης, ούτε τεράστια οικόπεδα). 

- οικονομική στενότητα στη χρηματοδότηση Δήμων και Ο.Σ.Κ. (ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ). (Αλήθεια πήγε ποτέ ο Δήμος μια ολοκληρωμένη μελέτη για το κτίσιμο σχολείου στην Αρτέμιδα και αρνήθηκε ο ΟΣΚ να το κατασκευάσει);
5. Η δυσχερής οικονομική συγκυρία και η ασφυξία στην χρηματοδότηση είτε για έργα, είτε για προμήθειες, είτε για την στελέχωση των υπηρεσιών. (Αυτό κι αν είναι δικαιολογία!!! Ευτυχώς που υπάρχει το «Διαύγεια», όπου βρίθουν οι φωτογραφικές μελέτες και οι αναθέσεις έργων που θα μπορούσαν να γίνουν από τις υπηρεσίες του Δήμου. Δημοσιεύουν έργα που γίνονται όχι γιατί είναι αναγκαία αλλά γιατί έχουν γίνει ρουτίνα να γίνονται. Ας μην προψωρήσουμε….  Όσο για την αναγκαία στελέχωση του Δήμου το μόνο που μπορούμε να παρατηρήσουμε είναι ότι μπορεί να πάθουν ασφυξία από τον… υπερπληθυσμό αν προσλάβουν και άλλους».
Κατωτέρω δημοσιεύουμε το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Δήμος για τη συνεδρίαση. Σας συνιστούμε ότι χρειάζεται ψυχραιμία στην ανάγνωσή του.
ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ* ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΤΕΓΗ η Δημοτική Κοινότητα Αρτέμιδος


Αυτό αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Σπάτων – Αρτέμιδος, μετά το πέρας της πολύωρης ειδικής συνεδρίασης του σώματος, που έγινε την Τρίτη 18 Ιουνίου και είχε σαν μοναδικό θέμα συζήτησης την σχολική στέγη στα Σπάτα και στην Αρτέμιδα. 

Στην εισηγητική του παρέμβαση ο Δήμαρχος Σπάτων – Αρτέμιδος κ. Χρήστος Αντ. Μάρκου ανέφερε: «Τα ζητήματα της παιδείας και δει της σχολικής στέγης δεν είναι ζητήματα, που προσφέρονται ούτε για μικροκομματική αντιπαράθεση ούτε για πολιτική εκμετάλλευση. Είναι ζητήματα, που καθορίζουν τη ζωή και το μέλλον της νέας γενιάς και αντικατοπτρίζουν το ύψος του πήχη που βάζει η κάθε κοινωνία. 

Δυστυχώς η δική μας κοινωνία, ενώ τοποθέτησε τον πήχη σωστά, αγκυλώσεις του παρελθόντος, κρατικές δυσλειτουργίες, γραφειοκρατικά αδιέξοδα και δικές μας παραλείψεις τον θέλουν πιο κάτω απ’ τις κοινωνικές προσδοκίες. 

Όμως ευθύς εξ’ αρχής θέλω να επισημάνω, χωρίς να κάνω καμιά αναφορά στο παρελθόν, ότι σ’ αυτά τα δυόμιση χρόνια της θητείας μας εξαντλήσαμε τις προσπάθειές μας για να αντιμετωπίσουμε ορθολογικά και σε βάση στέρεη τα ζητήματα της παιδείας και της σχολικής στέγης. 

Δημιουργήσαμε τέσσερις νέες σχολικές μονάδες : 
  • Το 5ο Νηπιαγωγείο Σπάτων που ήδη λειτουργεί. 
  • Το Β’ Λύκειο Αρτέμιδος που ευελπιστούμε να λειτουργήσει την επόμενη σχολική χρονιά. 
  • Το Δ΄ Δημοτικό και Στ΄ Νηπιαγωγείο Σπάτων που η λειτουργία τους θα εξαρτηθεί απ’ την πορεία του κατασκευαστικού προγράμματος του ΟΣΚ. 
  • Στο ίδιο χρονικό διάστημα ενεργοποιήσαμε την διαδικασία των μεμονωμένων πράξεων εφαρμογής για την απόδοση οικοπέδων σε χρήση σχολική. 
  • Προχωράμε με βήματα δύσκολα εξαιτίας των γραφειοκρατικών δυσκολιών και των αντικειμενικών εμποδίων, που χαρακτηρίζουν κυρίως την περιοχή της Αρτέμιδος. Μα κυρίως τα εμπόδια σχετίζονται με την στενότητα της χρηματοδότησης του ΟΣΚ και του Δήμου για την υλοποίηση του κατασκευαστικού προγράμματος του και την αποζημίωση των ιδιοκτητών των ακινήτων. 
Παρά τα προαναφερόμενα βήματα, απέχουμε πολύ απ’ το να δηλώσουμε «ικανοποιημένοι» για το πρώτιστης σημασίας ζήτημα, αυτό της σχολικής στέγης. 

Την ικανοποίηση μας θα της εκφράσουμε μόνο όταν θα έχει φύγει απ’ τον αύλειο χώρο του κάθε σχολείου στα Σπάτα και στην Αρτέμιδα και η τελευταία προκατασκευασμένη αίθουσα, που σήμερα αναγκαστικά καλύπτει τις ανάγκες της σχολικής στέγης. 

Αυτή είναι η βούλησή μας και αυτή τη βούληση μαζί με τους γονείς και τις σχολικές κοινότητες θα την κάνουμε πράξη με κάθε τρόπο». 

Τόσο από τον Δήμαρχο Σπάτων – Αρτέμιδος κ. Χρήστο Αντ. Μάρκου, όσο και από τους εισηγητές (Χρίστο Μάρκου Αντιδήμαρχο, Γιώργο Γκινοσάτη Αντιδήμαρχο, Νίκο Κρόκο Δημοτικό Σύμβουλο- Πρόεδρο της ΔΕΠ) προσδιορίσθηκε με σαφήνεια και τεκμηρίωση η διάσταση του προβλήματος και η ανάγκη της άμεσης εξεύρεσης λύσεων. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία των εισηγητών στηριγμένα στα πραγματικά δεδομένα του 2012, ενδεικτικά αναφέρεται ότι : 
  • Από τα 12 Νηπιαγωγεία του Δήμου, τα 10 στεγάζονται σε ενοικιαζόμενους χώρους. 
  • Από το σύνολο των αιθουσών διδασκαλίας για όλες τις βαθμίδες των σχολείων, οι 49 είναι ενοικιαζόμενες. 
  • Από το σύνολο των αιθουσών οι 48 είναι λυόμενες και μεταφερόμενες. 
  • Το αδιαχώρητο αυτό επεκτείνεται σχεδόν καθημερινά από την πληθυσμιακή αύξηση κυρίως της Αρτέμιδος που σύμφωνα με την επίσημη απογραφή ο πληθυσμός της παρουσιάζει αύξηση 46% σε σχέση με την προηγούμενη.
Στη συνέχεα αναφέρονται τα αίτια που ήδη έχουμε δημοσιεύσει και σχολιάσει στην αρχή του σημειώματος.

Στην ειδική συνεδρίαση παραβρέθηκαν και μίλησαν : 
  • Οι Βουλευτές της Ν.Δ. Θανάσης Μπούρας και Γεωργία Μαρτίνου. 
  • Οι Περιφερειακοί σύμβουλοι Δήμος Μπαρούτας και Θανάσης Αυγερινός 
  • Ο πρώην Βουλευτής Αττικής Ν. Καντερές 
  • Ο Δ/ντής της Β΄θμιας εκπαίδευσης κ. Καπέλλας Στέφανος 
  • Ο Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Σπάτων – Αρτέμιδος κ. Ευθύμιος Τσάκος 
  • Οι Διευθυντές όλων των σχολικών μονάδων του Δήμου και δεκάδες γονείς. 

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ΟΜΟΦΩΝΑ το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε: 
  1. Να κηρύξει την δημοτική κοινότητα Αρτέμιδος σε κατάσταση ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ. 
  2. Να ζητήσει από το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ειδική και κατεπείγουσα χρηματοδότηση για την εξαγορά οικοπέδων και την αποζημίωση ιδιοκτητών των ακινήτων που μετά τις μεμονωμένες πράξεις εφαρμογής προσφέρονται για χρήση σχολική. 
  3. Να ζητήσει από την Ο.Σ.Κ. Α.Ε. απλούστευση και επιτάχυνση των διαδικασιών (καταλληλότητας, μελέτης κ.λ.π.). 
  4. Να ζητήσει από την Περιφέρεια την ενεργοποίηση του ΣΥΠΟΘΑ για την έγκριση των αιτούμενων όρων δόμησης προκειμένου να προχωρήσουν οι κατασκευές. 
  5. Χρηματοδότηση για αγορά οικοπέδων. 
  6. Ένταξη ΕΣΠΑ // Προγραμματική σύμβαση με Περιφέρεια. 
Εάν στο μεσολαβούν χρονικό διάστημα των 2 καλοκαιρινών μηνών δεν έχουν εξευρεθεί λύσεις, να προχωρήσει ο Δήμος μαζί με τους γονείς και τις σχολικές κοινότητες σε ανάλογες κινητοποιήσεις για διεκδίκηση των απαιτούμενων λύσεων.

Επίλογος 
Θα κλείσουμε το σημερινό μας σημείωμα με ένα απλό σχολιασμό της τελευταίας παραγράφου του Δελτίου Τύπου. Μόνο αν αναστηθεί ο Μωυσής μπορεί με τη ράβδο του να καταφέρει να δώσει λύση στο χρονικό διάστημα των δύο μηνών που αναφέρεται. Μακάρι κύριε συντάκτη του Δελτίου να δοθούν λύσεις στην επόμενη διετία, ή ακόμα και τριετία. 
Με μεγαλοστομίες και κοινοποιήσεις δεν λύνονται τα προβλήματα, ούτε καλύπτεται η ανεπάρκεια. Οι Δημότες για να συμπαρασταθούν θέλουν να ξέρουν την αλήθεια, που δυστυχώς κάποιοι στη σημερινή διοίκηση την κρύβουν, αλλά η κουρτίνα είναι… διαφανή.

*Ως «έκτακτη ανάγκη» ορίζεται κάθε αιφνίδια κατάσταση, η οποία απαιτεί τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση αμυντικών αναγκών της χώρας ή επείγουσας κοινωνικής ανάγκης από κάθε μορφής απειλούμενη φυσική καταστροφή ή ανάγκη, που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Έκτακτη ανάγκη, επίσης, είναι κάθε άμεση κοινωνική ανάγκη, που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου