Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

ΟΓΑ, ρύθμιση «ΝΕΑ ΑΡΧΗ» - μια ακόμη παγίδα; Απάντηση από τον ΟΓΑ με σαφή διευκρίνιση

Ασφαλισμένοι εγκλωβισμένοι σε ρύθμιση που μπορεί να χάσουν....
Σύμφωνα με την κλασική τακτική του Ελληνικού Δημοσίου, αφού κόψει παροχές δίνει λύση "αρπάζουμε όσα λεφτά μπορούμε και μετά βλέπουμε" και λειτουργώντας όπως συνήθως, μια και επικρατεί πλήρης
ατιμωρησία (δεν εννοούμε ΕΔΕ και διαθεσιμότητα, αλλά αυτόματη απόλυση και συνθήκες που ισχύουν για οποιονδήποτε Ιδιωτικό Υπάλληλο που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ευθύνες του) έκαναν την "αρπαχτή" της 1η δόσης για να κλείσει το Ταμείο του έτους, τώρα "πέταξε στα σχοινιά" τους οφειλέτες που με κόπο βρήκαν και πλήρωσαν την πρώτη δόση τους και τώρα είναι μετέωροι για το τι θα συμβεί. Είναι άραγε στον αέρα τα χρήματα που κατέβαλλαν;

Με τη ρύθμιση «ΝΕΑ ΑΡΧΗ» του Ν.4152/2013 είχαν την δυνατότητα ρύθμισης των οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών όσοι ασφαλισμένοι είχαν εκκρεμότητες με τον ΟΓΑ. 
Η υποβολή της αίτησης γίνεται ΜΟΝΟ ηλεκτρονικά. Βασική προϋπόθεση για όσους μπήκαν στην ρύθμιση ήταν η καταβολή της πρώτης δόσης να πραγματοποιηθεί εντός επτά (7) εργασίμων ημερών από την ημέρα υποβολής της αίτησης για ρύθμιση. Μέσα στην ίδια προθεσμία θα έπρεπε να καταβληθεί και η τρέχουσα εισφορά του εξαμήνου. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι υπόχρεοι να καταβάλουν μεγάλο ποσό για τα οικονομικά τους. 
Τώρα συμπληρώνεται ο πρώτος μήνας και ήρθε η ώρα της καταβολής της 2η δόσης, το μικρό ποσό. 
Ο ασφαλισμένος πρέπει να εκτυπώσει ηλεκτρονικά το έντυπο με το οποίο θα καταβάλει στην Τράπεζα την δόση. Το θέμα είναι ότι όταν ο ενδιαφερόμενος τελειώσει όλη την απαιτούμενη διαδικασία το μήνυμα που εμφανίζεται (όπως βλέπετε και από την εικόνα) είναι: 
«Λόγω της εξαμηνιαίας εκκαθάρισης εσόδων, δεν είναι δυνατή η υποβολή αίτησης για ρύθμιση νωρίτερα από 20-01-2014.»
Το πρόβλημα είναι ότι σε αρκετούς ασφαλισμένους η 2η δόση λήγει πριν από αυτή την ημερομηνία. 
Δύο μέρες, τώρα προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε με τους υπεύθυνους του ΟΓΑ αλλά δεν μπορέσαμε να πάρουμε απάντηση. Μάλιστα, ούτε καν ήταν ενήμεροι του προβλήματος. Η τοπική Ανταποκρίτρια του ΟΓΑ προσπαθεί και εκείνη να βρει απάντηση.
Στα αρμόδια τμήματα που προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε τα τηλέφωνα ήταν ή απασχολημένα ή δεν απαντούσαν και έβγαζαν "βλάβη για τεχνικούς λόγους".

Τελικά επικοινωνήσαμε με το γραφείο του Διοικητή του ΟΓΑ κ. Βεργίνη Ξενοφώντα. Η γραμματέας του μας υποσχέθηκε ότι θα μας ενημερώσει σύντομα για το θέμα.
Από ότι φαίνεται ούτε καν που τους πέρασε από το μυαλό ότι μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι που ακόμη και με την οικονομική τους δυσχέρεια  προσπαθούν με "νύχια και με δόντια" να μπορέσουν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους...
*****************
Τελικά κατόπιν επικοινωνίας με το Γραφείο Τύπου του ΟΓΑ πληροφορηθήκαμε ότι στην ρύθμιση ισχύει ο ακόλουθος όρος:
«Οι υπολειπόμενες δόσεις καταβάλλονται στο τέλος του επόμενου μήνα από την καταβολή της πρώτης και κάθε επόμενης δόσης.
Κατά τη διάρκεια της ρύθμισης επιτρέπεται η καθυστέρηση πληρωμής μιας (1) μόνο δόσης. Η καταβολή της γίνεται υποχρεωτικά μέχρι την ημερομηνία καταβολής της επόμενης δόσης με προσαύξηση εκπρόθεσμης καταβολής δεκαπέντε τοις εκατό (15%).»
Αυτός είναι ο τρόπος που ισχύουν όλες οι ρυθμίσει που έχουν λειτουργήσει μέχρι τώρα και οι ανταποκριτές του ΟΓΑ θα έπρεπε να είναι ενήμερες σχετικά και να καθησυχάζουν τους ασφαλισμένους.

1 σχόλιο:

  1. Όχι μόνο πληρώσαμε ένα τεράστιο, για μας ποσό (6μηνο) και μπήκαμε στην ρύθμιση, αλλά δεν μας αναγνωρίζει το σύστημα ως ασφαλιστικά ενήμερους...
    Επιτέλους πότε θα μπει μια τάξη σε αυτή τη χώρα????

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αρχειοθήκη ιστολογίου