Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

Τζάνετ Γέλεν: Αναλαμβάνει την Fed και γίνεται η ισχυρότερη τραπεζίτης στον κόσμο

Εγκρίθηκε από τη Γερουσία ο διορισμός της - Υπέρ του διορισμού της Τζάνετ Γέλεν στην κορυφή της Federal Reserve τάχθηκαν 56 γερουσιαστές έναντι 26 που ψήφισαν κατά
Η Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών ενέκρινε τη Δευτέρα το διορισμό της 67χρονης Τζάνετ Γέλεν στη θέση της επικεφαλής της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Η Γέλεν γίνεται η πρώτη γυναίκα επικεφαλής της πιο ισχυρής κεντρικής τράπεζας του κόσμου.

Υπέρ του διορισμού της Τζάνετ Γέλεν στην κορυφή της Federal Reserve τάχθηκαν 56 γερουσιαστές έναντι 26 που ψήφισαν κατά. Οι περισσότεροι Ρεπουμπλικάνοι ήταν αντίθετοι στο διορισμό της, επικρίνοντας την υπερ-χαλαρή πολιτική της Fed μετά την κρίση και με δεδομένο ότι η Γέλεν υπήρξε ένας από τους πιο ένθερμους κομματικούς υποστηρικτές των Δημοκρατικών.

Η οικονομολόγος Τζάνετ Γέλεν που ήταν αντιπρόεδρος της Fed από το 2010 θα διαδεχτεί επισήμως τον αποχωρήσαντα την 1η Φεβρουαρίου Μπεν Μπερνάκι ο οποίος διορίστηκε το 2005 από το Τζορτζ Μπους και διατηρήθηκε στη θέση του το 2009 από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Η θητεία της Γέλεν είναι τετραετής.

Η διεθνούς φήμης οικονομολόγος ήταν η αγαπημένη υποψηφιότητα πολλών σπουδαίων συναδέλφων της, συμπεριλαμβανομένου του νομπελίστα Πολ Κρούγκμαν καθώς επίσης και της λεγόμενης αριστερής πτέρυγας του Δημοκρατικού Κόμματος. Η Τζάνετ Γέλεν, περιγράφεται ως « περιστέρι » απέναντι στα αποκαλούμενα « γεράκια » που εστιάζουν αποκλειστικά στην καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Η Γέλεν καθώς η οικονομική ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη και τα επίπεδα της ανεργίας υψηλά (7% το Νοέμβριο) έχει αφήσει να διαφανεί ότι είναι πρόθυμη να αφήσει τον πληθωρισμό να υπερβεί το ποσοστό-στόχο του 2 %, προκειμένου να επιτευχθεί η πλήρης απασχόληση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου