Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

ΔΥΝΑΜΙΚΟ « ΠΑΡΩΝ» ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΙΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΠΕ

ΔΥΝΑΜΙΚΟ « ΠΑΡΩΝ» ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΙΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Με τη συμμετοχή του Δημάρχου Παιανίας Δημήτρη Γ. Δάβαρη, εκπροσώπων από την Περιφέρεια, Δημάρχων, Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβούλων, πραγματοποιήθηκε την
Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014 στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης ημερίδα που διοργάνωσε το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) με θέμα τις ευκαιρίες που προσφέρουν στην τοπική αυτοδιοίκηση οι δράσεις και εφαρμογές της ενεργειακής αποδοτικότητας.
Η ημερίδα τελούσε υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Δικτύου Ελληνικών Πράσινων Πόλεων, με αντικείμενο την ανταλλαγή εμπειρίας και καλών πρακτικών για την ανάπτυξη και υλοποίηση Σχεδίων Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια (ΣΔΑΕ) μεταξύ των ΟΤΑ που έχουν υπογράψει το Σύμφωνο Δημάρχων και άλλων φορέων. Στόχος των εργασιών ήταν να αναδειχθούν οι τρόποι χρηματοδότησης και τα οικονομικά οφέλη που προκύπτουν, παρά την οικονομική κρίση, από την εφαρμογή πρακτικών ενεργειακής αποδοτικότητας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Παιανίας είναι ένας από τους επτά Δήμους της Αττικής που συμμετέχουν στο έργο GREEN TWINNING, στα πλαίσια του οποίου, ο Δήμαρχος κ. Δημήτρη Γ. Δάβαρης εκπροσωπώντας το Δήμο Παιανίας έγινε μέλος του Συμφώνου των Δημάρχων, την κυριότερη Ευρωπαϊκή Κίνηση στην οποία συμμετέχουν Τοπικές και Περιφερειακές Αρχές.
Ο Δήμαρχος Παιανίας με παρέμβασή του τόνισε την σπουδαιότητα της εκδήλωσης, η οποία δίνει την ευκαιρία για την ανταλλαγή καλών πρακτικών που ακολουθούνται κυρίως στις πόλεις της Ευρώπης και έχει ως στόχο να παρουσιάσει τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας, ΑΠΕ και διαχείρισης απορριμμάτων, όπως επίσης και θέματα στρατηγικού ενεργειακού σχεδιασμού. Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στο σχεδιασμό της Πόλης του Αύριο, ο οποίος θα πρέπει να στοχεύει σε μια πόλη βιώσιμη, ασφαλή, ελκυστική, όμορφη, δυναμική και καθαρή, δίνοντας προβάδισμα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας χρησιμοποιώντας την ηλιακή ενέργεια και τον αέρα που διαθέτει σε αφθονία η χώρα μας.
Εντύπωση και μεγάλο ενδιαφέρον προκάλεσε η παρουσίαση από το Δήμαρχο Παιανίας Δημήτρη Γ. Δάβαρη του έργου αποκατάστασης του Χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (Χ.Α.Δ.Α) του Δήμου Παιανίας και η δημιουργία στη θέση του ενός σύγχρονου, καλαίσθητου και απόλυτα συμβατού με το τοπικό οικοσύστημα Ενεργειακού- Αιολικού Πάρκου μετατρέποντας την περιθωριοποιημένη περιοχή (χωματερή) σε πλατφόρμα παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.
Επίσης παρουσίασε επιστημονική μελέτη στην οποία ο Δήμος Παιανίας κατέχει την πρώτη θέση στον τομέα της Ανακύκλωσης σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΕΔΣΝΑ για τα Αστικά Στερεά Απορρίμματα (ΑΣΑ).
Η εκπρόσωπος του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και εξοικονόμησης Ενέργειας Εύη Τζανακάκη σημείωσε ότι «οι υπογράφοντες το Σύμφωνο των Δημάρχων σκοπεύουν να επιτύχουν και να υπερβούν το στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση των εκπομπών CO 2 κατά 20% έως το 2020. Από το 2008 μέχρι σήμερα έχουν προσχωρήσει στο Σύμφωνο πάνω από 3700 Δήμοι της Ευρώπης και 84 από την Ελλάδα. Συμμετέχουν πόλεις διαφορετικού μεγέθους, από μικρές κοινότητες έως μεγάλες μητροπολιτικές περιοχές, όπως το Λονδίνο και το Παρίσι».
Τις προτάσεις της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας κατέθεσε ο Επιστημονικός Συνεργάτης της ΚΕΔΕ Δημήτρης Μπαϊρακτάρης σημειώνοντας την ανάγκη να υπάρξει μια οριζόντια τεχνική υποστήριξη των Δήμων που συμμετέχουν στο Σύμφωνο των Δημάρχων σε σχέση με την εκπόνηση των ΣΔΑΕ και την υλοποίησή τους. Γι΄ αυτό πρότεινε την δημιουργία μιας προγραμματικής σύμβασης μεταξύ των αρμόδιων φορέων ΥΠΕΚΑ, ΚΑΠΕ και ΚΕΔΕ, για να μπορούν αυτά που έχουν προβλεφθεί να γίνουν πράξη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου