Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

Οριστικά εκτός Ψυτάλλειας τα λύματα του Σαρωνικού

Πληροφορίες που μετέφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο Δήμαρχος κ. Σωφρόνης αναφέρονται σε απένταξη του έργου
Με τραγικό τρόπο για τον Σαρωνικό, επιβεβαιώθηκε πλέον με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο, ότι το παραμύθι των Τσαλικίδη, Τζιβίλογλου, Φιλίππου και Βορίδη, για την δυνατότητα μεταφοράς των λυμάτων του Δήμου μας στην Ψυτάλλεια έλαβε τέλος.

Η εξαπάτηση των δημοτών από τον πρώην Κοινοτάρχη Παλαιάς Φώκαιας και Αντιδημάρχου Σαρωνικού κ. Μανώλη Τσαλικίδη, η οποία ξεκίνησε το 2011 με την επιλογή της Γερακίνας ως τόπο εγκατάστασης του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων ολοκληρώθηκε τέσσερα χρόνια μετά, με την απώλεια εβδομήντα και πλέον εκατομμυρίων ευρώ από το Κοινοτικό πλαίσιο στήριξης, που είχαν δεσμευτεί για το συγκεκριμένο έργο.

Προεκλογικά ο Αττικός Παρατηρητής , έχοντας επιβεβαιωμένες πληροφορίες έθεσε το θέμα σε άρθρο του (5/5/2014), με τίτλο Αποχετευτικό ακαθάρτων Σαρωνικού. Τελείωσε η κακοστημένη φάρσα του Τσαλικίδη και του Φιλίππου, αλλά το δημοτικό καθεστώς, το αποσιώπησε μη θέλοντας να παραδεχτεί την αποτυχία του να λύσει ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα της περιοχής με τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Το θέμα τέθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Σαρωνικού, κατά την συζήτηση του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου, μετά από ερωτήσεις Δημοτικών Συμβούλων αλλά κυρίως από τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Ανδρέα Πέγκα, ο οποίος με έντονο τρόπο ζήτησε να πληροφορηθεί, αν το έργο απεντάχθηκε και αν γίνονται συζητήσεις με το Λαύριο, για την πιθανότητα μεταφοράς των λυμάτων στο Κ.Ε.Λ. του Θορικού. Ο κ. Πέγκας με αυτοκριτική διάθεση υπενθύμισε ότι η επικεφαλής της μειοψηφίας, στην προηγούμενη διοίκηση κα Χριστίνα Χριστοφάκη, όπως και ο κ. Νίκος Βολάκος υποστήριζαν με βεβαιότητα ότι δεν είναι εφικτή η μεταφορά των λυμάτων στην Ψυτάλλεια και στοιχημάτιζαν υπέρ αυτής της άποψης, αλλά εμείς είπε, λέγαμε στον κόσμο ότι πήγαινε καλά το έργο, γιατί έτσι νομίζαμε. Ο κ.Πέγκας ζήτησε να σταματήσουν οι μελέτες επικαιροποίσης που έχουν παραγγελθεί , για να του πει ο έτερος των υπευθύνων για την τραγική αποτυχία Τζιβίλογλου, ότι οι μελέτες έχουν παραληφθεί, για να καταλήξει ο κ. Πέγκας, λέγοντάς του «μπράβο σας, που τις πληρώσαμε κι όλας».

Ο Δήμαρχος απαντώντας , είπε ότι σύμφωνα με προφορικές πληροφορίες που προέρχονται από το ΕΠΕΡΑΑ, είναι ότι το έργο πρόκειται να απενταχθεί, δεν υπάρχει όμως ακόμα έγγραφη απάντηση ότι το έργο έχει απενταχθεί, αλλά δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά, όπως είπε. Είπε επίσης ότι έχει ζητήσει, μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Φιλίππου να συναντήσουν τον Υπουργό Υποδομών κ. Μανιάτη για να συζητήσουν το θέμα.

Ο Αντιδήμαρχος κ. Γκέραλης, σχολιάζοντας είπε ότι «κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας, γιατί αυτή είναι η πραγματικότητα και καταφέρθηκε εναντίον των επικεφαλής των παρατάξεων ότι έκρυβαν την αλήθεια προεκλογικά. Το έργο είπε έχει απενταχθεί και δεν υπάρχουν πλέον τα 70 εκ. ευρώ που είχαν διατεθεί.

Ο κ. Νίκος Βολάκος στην τοποθέτησή του είπε ότι δεν υπάρχουν περιβαλλοντικοί όροι για την διέλευση των αγωγών από τους υπόλοιπους Δήμους, άρα το έργο θα απενταχθεί. Αυτό είπε δεν επηρεάζει τις μελέτες για τα εσωτερικά δίκτυα τα οποία μπορούν να προχωρήσουν.

Ο Τσαλικίδης επέμεινε σε αντίθεση με όλους τους άλλους που τοποθετήθηκαν ότι το έργο, μεταφορά των λυμάτων στην Ψυτάλλεια έχει εξασφαλιστεί με διπλές αποφάσεις της ΕΥΔΑΠ και ότι τα χρήματα υπάρχουν.


ΑΤΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου