Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Τι φέρνει στον τουρισμό η νέα κυβέρνηση

Τι φέρνει στον τουρισμό η νέα κυβέρνηση
Ποιο είναι το μεγάλο ερώτημα που θέτουν οι επιχειρηματίες του κλάδου
Ο κλάδος, όπως άλλωστε και συνολικά το εγχώριο επιχειρείν, εμφανίζεται επί του παρόντος να τηρεί στάση αναμονής, ώστε να δει τα πρώτα δείγματα γραφής, για τα οποία πάντως είχε προϊδεάσει τον περασμένο Δεκέμβριο ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τον τουρισμό.
Σταθερότητα σε όλα τα επίπεδα, από το πολιτικό κλίμα, την εικόνα για την Ελλάδα που δίνεται στα ξένα MME και το επενδυτικό πλαίσιο έως τη φορολογία που ζητούν οι τουριστικοί φορείς από τη νέα κυβέρνηση, ώστε να επιτευχθεί ένα νέο «θαύμα» για τον ελληνικό τουρισμό το 2015, στα πρότυπα του 2014.

Ιδιαίτερα μάλιστα σε μία περίοδο κατά την οποία η γενικότερη συγκυρία θα μπορούσε να λειτουργήσει ακόμη πιο θετικά για τον ελληνικό τουρισμό, τόσο λόγω του «φθηνού» ευρώ όσο και των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την περασμένη εβδομάδα.

Ο ίδιος ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, κ. Α. Ανδρεάδης, εξάρει το θετικό ρόλο που μπορεί να παίξει το φθηνό ευρώ για τον ελληνικό τουρισμό, θέτοντας ωστόσο ερωτηματικά για το αν θα μπορέσει τελικά η χώρα μας να αξιοποιήσει τη θετική αυτή συγκυρία. Αντίστοιχα και για τις αποφάσεις της ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα, οι οποίες ειδικά για τον κλάδο είναι θετικές από την άποψη ότι «θα δυναμώσουν και την τουριστική κατανάλωση κατοίκων της Ε.Ε.και τη ζήτηση χωρών εκτός, λόγω του φθηνού ευρώ».

Το εκλογικό αποτέλεσμα
Σε σχέση με το εκλογικό αποτέλεσμα, ο κλάδος, όπως άλλωστε και συνολικά το εγχώριο επιχειρείν, εμφανίζεται επί του παρόντος να τηρεί στάση αναμονής, ώστε να δει τα πρώτα δείγματα γραφής, για τα οποία πάντως είχε προϊδεάσει τον περασμένο Δεκέμβριο ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τον τουρισμό.

Το μεγάλο ερωτηματικό που θέτουν οι επιχειρηματίες του κλάδου είναι το πώς τελικά θα αντιμετωπισθεί το θέμα των μεγάλων τουριστικών επενδύσεων και ειδικά το μοντέλο των σύνθετων τουριστικών καταλυμμάτων- ξενοδοχείων με παραθεριστικές κατοικίες.

Ενα μοντέλο, το οποίο, κατά τους υποστηρικτές του, θα μπορούσε να φέρει περισσότερους ξένους στην Ελλάδα, κατά τους επικριτές του ωστόσο- μεταξύ των οποίων και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ- υπονομεύει το μέλλον του τουρισμού.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δε θέλει να συνεχίσει το σημερινό κορεσμένο μοντέλο εντατικής εκμετάλλευσης του τουρισμού, που ήδη εμφανίζει και σημάδια χρηματοοικονομικής κόπωσης. Γιατί αυτό προκύπτει από την πτωτική τάση της μέσης δαπάνης ανά διανυκτέρευση και, συνεπώς, και ανά ταξίδι τα τελευταία χρόνια. Δεν θέλουμε να συνεχίσουμε το μοντέλο του τουρισμού που αποκόπτει τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες από τα οφέλη της τουριστικής ζήτησης. Ένα μοντέλο το οποίο στηρίζεται σε μεγάλες ιδιωτικές πολεοδομήσεις, με αδρανή τον χωροταξικό σχεδιασμό σε εθνικό επίπεδο. Δηλαδή, σε μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα και τουριστικές κατοικίες σε ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές. Για να αναπτύξουμε το τουρισμό μας πρέπει να διαφυλάξουμε αυτό που τον καθιστά ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και δεν είναι άλλο από το ασύγκριτο φυσικό περιβάλλον της πατρίδας μας. Αν αυτό το υπονομεύουμε, υπονομεύουμε και το μέλλον του τουρισμού», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο πρόγραμμα.

Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, είχε επισημάνει ότι «δεν συμφωνούμε στην ανεξέλεγκτη παραχώρηση δημόσιων εκτάσεων-φιλέτων για την οικοδόμηση παραθεριστικών κατοικιών και ξενοδοχειακών μονάδων σε παράκτιες περιοχές, που περιορίζουν τη δημόσια παρέμβαση, στοχοποιούν τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, απορρυθμίζουν τη χωροταξική πολιτική και τις εργασιακές σχέσεις, μετατρέποντας την τουριστική αγορά σε εργασιακή ζούγκλα ορισμένου χρόνου, ακριβώς για να διευκολύνουν τη συγκέντρωση κεφαλαίου. Και δυσχεραίνουν την ανεμπόδιστη και δωρεάν πρόσβαση στις ακτές, το φτηνό και μαζικό τουριστικό προϊόν, που αποτελεί τη κινητήριο δύναμη για τη μικρομεσαία τουριστική επιχείρηση».

Αύξηση του εσωτερικού τουρισμού, ενίσχυση του ποιοτικού ειδικού και εναλλακτικού τουρισμού, τόνωση της μικρής και μεσαίας τουριστικής επιχειρηματικότητας, περιορισμός του μοντέλου «all inclusive» που, σε μεγάλο βαθμό, αποκόπτουν τον τουρισμό από την τοπική οικονομία, άρση ιδιωτικοποιήσεων -επανεξέταση συμβάσεων, μείωση ΦΠΑ στις τουριστικές επιχειρήσεις, αναβίωση προγραμμάτων Κοινωνικού Τουρισμού είναι μεταξύ των μέτρων που έχει συμπεριλάβει στο πρόγραμμά του για τον τουρισμό ο ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε περισσότερα στο Newmoney

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου