Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Πρωτοβουλία για την ενίσχυση των απόρων της Αν. Αττικής – Παρών και ο Δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου



Σύσκεψη για την προώθηση και την οργάνωση της διαβούλευσης για τη συγκρότηση «Κοινωνικής Σύμπραξης» σχεδιασμού και υλοποίησης των δράσεων του Ταμείου
Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ) στην Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 20 Ιανουαρίου στο δημαρχείο Σαρωνικού, μετά από πρωτοβουλία του Δήμου Σαρωνικού, την οποία στηρίζει η Περιφέρεια Αττικής.


Η συγκεκριμένη σύμπραξη εντάσσεται στο πλαίσιο του Προγράμματος «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής» που ανακοίνωσε πρόσφατα το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και υλοποιεί η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με τους δήμους και κοινωνικούς φορείς της περιοχής και έχει συνολικό προϋπολογισμό 330.555.921€.
Οι Κοινωνικές Συμπράξεις θα καλύπτουν τις ανάγκες των ωφελουμένων με γεωγραφική μονάδα αναφοράς την Περιφερειακή Ενότητα. Η γενική κατεύθυνση είναι ότι συγκροτείται μια Κοινωνική Σύμπραξη ανά Περιφερειακή Ενότητα. Από τη διαδικασία διαβούλευσης για τη συγκρότηση των Κοινωνικών Συμπράξεων αναμένεται να αναδειχθούν περίπου 70 Κοινωνικές Συμπράξεις στις διάφορες περιοχές παρέμβασης σε όλη την Ελλάδα.
Στη σύσκεψη πρώτος τον λόγο έλαβε ως οικοδεσπότης και προεδρεύων ο Δήμαρχος Σαρωνικού Γιώργος Σωφρόνης, ο οποίος ενημέρωσε τους παραβρισκόμενους για την έγκριση που έλαβε τον Δεκέμβριο του 2014 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής» με χρηματοδότηση του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Άπορους (ΤΕΒΑ) και αναφέρθηκε στους σημαντικούς κοινωνικούς και οικονομικούς λόγους που καθιστούν την υλοποίηση τέτοιων προγραμμάτων αναγκαία και επιβεβλημένη.

Ακολούθησε σύντομη τοποθέτηση από τη Γενική Γραμματέα του Δήμου Σαρωνικού Δέσποινα Ασλάνογλου, η οποία εξήγησε στους δημάρχους και τους εκπροσώπους των δήμων και της εκκλησίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη, τις πρώτες ενέργειες που πρέπει να γίνουν για τη συγκρότηση «Κοινωνικής Σύμπραξης» για την άμεση αντιμετώπιση των φαινομένων ακραίας φτώχειας και την κοινωνική προστασία των αδυνάμων συμπολιτών μας.
Μια τέτοια ενέργεια είναι η κινητοποίηση/δικτύωση και διαβούλευση επί του προγράμματος και η δημιουργία ενός σχεδίου συγκρότησης της «Κοινωνικής Σύμπραξης» που θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Ιανουαρίου. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η καταγραφή σε πίνακες ανά δήμο α). των δικαιούχων/ωφελουμένων με βάση τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις που θα καθοριστούν, β). των κοινωνικών επιστημόνων (κοινωνιολόγων, κοινωνικών λειτουργών, ψυχολόγων κ.α.) που διαθέτει κάθε δήμος και μπορούν να προσφέρουν πολύτιμη βοήθεια στη λειτουργία του προγράμματος και γ). των κοινωνικών δομών – φορέων που υπάρχουν σε κάθε δήμο και μπορούν να συμβάλλουν παρέχοντας διευρυμένες υπηρεσίες και κινητοποιώντας τοπικούς φορείς και την κοινωνία των πολιτών.
Από την Περιφέρεια Αττικής στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου και η Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής Κατερίνα Θανοπούλου, οι οποίοι διατύπωσαν τις θέσεις της Περιφέρειας για το συγκεκριμένο πρόγραμμα αλλά και για ζητήματα κοινωνικής πολιτικής γενικότερα.
Συγκεκριμένα, ο κ. Φιλίππου ανέφερε ότι για την αποτελεσματική και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των φαινομένων της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού είναι απαραίτητη η συνεργασία όλων και επισήμανε ότι προτεραιότητα της Περιφέρειας Αττικής αποτελούν θέματα κοινωνικής πολιτικής και ότι ήδη έχουν γίνει ενέργειες και έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες σε αυτήν την κατεύθυνση. Ο προγραμματισμός για την επόμενη πενταετία εκτός από σημαντικά έργα υποδομής (αποχέτευση, αντιπλημμυρικά κ.α.) και την επίλυση του μείζονος σημασίας ζητήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων, έχει ως κύριο άξονα τα κοινωνικά θέματα, γεγονός που καταδεικνύεται και από το νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα ΣΕΣ 2014-2020 που δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στον άνθρωπο (καταπολέμηση ανεργίας, φτώχειας, αντιμετώπιση υποσιτισμού, ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των νέων κλπ.).
Από την πλευρά της, η Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής κα Θανοπούλου τόνισε ότι η συγκρότηση «Κοινωνικής Σύμπραξης» για τη διενέργεια δράσεων μείωσης της φτώχειας είναι στις μέρες μας πιο αναγκαία από ποτέ και θα βοηθήσει ουσιαστικά στο να αναπτυχθεί ένα δίκτυο κοινωνικής προστασίας για τις ευάλωτες κοινωνικά και οικονομικά ομάδες του πληθυσμού. Στην παρούσα χρονική συγκυρία της μεγάλης οικονομικής ύφεσης, η Περιφέρεια Αττικής θέτει ως προτεραιότητα τα μέτρα αντιμετώπισης φτώχειας και της στήριξης των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού που στοχεύουν στη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων. Επιπλέον, η κα Θανοπούλου επισήμανε την ανάγκη να εστιάσουμε στο σημαντικό ζήτημα της εξασφάλισης των στοιχειωδών: της σίτισης, της ένδυσης και της στέγασης για τους συνανθρώπους μας που τα χρειάζονται. Τέλος, ανέφερε ότι κρίνεται απαραίτητο εκτός του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου κατά της Φτώχειας, να καταρτιστεί και αντίστοιχο σχέδιο σε Περιφερειακό επίπεδο.
Στη συνέχεια ακολούθησαν τοποθετήσεις από τους δημάρχους και τους εκπροσώπους των δήμων που συμμετείχαν στη σύσκεψη, στις οποίες τέθηκαν ερωτήματα προς διευκρίνιση και διατυπώθηκαν απόψεις και προβληματισμοί για την καλύτερη οργάνωση της όλης προσπάθειας.
Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν επίσης οι Δήμαρχοι Ραφήνας-Πικερμίου Βασίλης Πιστικίδης, Παλλήνης Θανάσης Ζούτσος, Κορωπίου Δημήτρης Κιούσης, Μαρκοπούλου Σωτήρης Μεθενίτης και Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς, αντιδήμαρχοι από τους δήμους Διονύσου, Μαραθώνα, Μαρκοπούλου, Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Κορωπίου, Ωρωπού και Σαρωνικού, ως εκπρόσωποι δήμων ειδικοί σύμβουλοι δημάρχων, γενικοί γραμματείς και πρόεδροι Νομικών Προσώπων, καθώς και εκπρόσωποι της εκκλησία.

www.irafina.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου