Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Τα 7+1 tips της σωστής διατροφής

Του Κλινικού Διαιτολόγου-Διατροφολόγου Παναγιώτη Π. Μπαξεβάνη
  1. Το πρωινό αποτελεί το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Παράλειψη του πρωινού γεύματος ή κατανάλωση μη επαρκούς πρωινού δημιουργεί στο άτομο τάση για «τσιμπολόγημα» καθώς και εντονότερο συναίσθημα πείνας κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  2. Δώστε προσοχή στα σνακ και τα ενδιάμεσα γεύματα που καταναλώνετε. Οι συνήθεις επιλογές των ατόμων για σνακ αποτελούν ανθυγιεινές επιλογές με πυκνό θερμιδικό περιεχόμενο και χωρίς ποιότητα θρεπτικών συστατικών. Επιλέξτε φρούτα, γιαούρτι χαμηλών λιπαρών, ανάλατους ξηρούς καρπούς ή και μπάρες δημητριακών ολικής αλέσεως και δώστε στον οργανισμό σας δύναμη και ενέργεια χωρίς να τον φορτώνετε με περιττές θερμίδες.
  3. Προσπαθήστε να κάνετε πέντε γεύματα ημερησίως και να μην παραλείπετε κανένα γεύμα ή ενδιάμεσο. Παράλειψη ενός γεύματος οδηγεί σε αύξηση του αισθήματος πείνας και κατανάλωση πολύ μεγαλύτερης ποσότητας τροφής στο αμέσως επόμενο γεύμα. Αντισταθείτε στην τάση της εποχής που όλο και περισσότερα άτομα τείνουν να καταναλώνουν ένα γεύμα την ημέρα, συνήθως το βράδυ με πολύ δυσμενή αποτελέσματα στο βάρος τους αλλά και στην υγεία τους.
  4. Δώστε σημασία όχι μόνο στο θερμιδικό αλλά και στο θρεπτικό περιεχόμενο των τροφίμων που καταναλώνετε. Επιλέξτε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, σε βιταμίνες και σε ιχνοστοιχεία και όχι τρόφιμα πλούσια σε σάκχαρα και λίπος. Τα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες δρουν ευεργετικά στον οργανισμό και αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού ενώ αντιθέτως τα τρόφιμα πλούσια σε σάκχαρα δεν μας χορταίνουν και αυξάνουν το αίσθημα της πείνας.
  5. Εκτός από περιπτώσεις επιστημονικά τεκμηριωμένης δυσανεξίας δεν αποκλείουμε ποτέ τρόφιμα και ακόμα περισσότερο ομάδες τροφίμων από τη διατροφή μας. Ο αυθαίρετος αποκλεισμός τροφίμων από τη διατροφή μας δεν αποφέρει μακροπρόθεσμα κανένα όφελος στη μείωση του βάρους μας ενώ αντιθέτως επιφέρει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία μας, πολλές φορές μην αναστρέψιμες.
  6. Πείτε ΟΧΙ στην κατανάλωση σε συστηματική βάση αλκοόλ. Το αλκοόλ αποδίδει κενές θερμίδες στον οργανισμό δηλαδή θερμίδες χωρίς κανένα διατροφικό θρεπτικό περιεχόμενο με αποτέλεσμα απλώς να μεταβολίζεται σε λίπος και να προκαλεί σημαντικά θέματα υγείας ειδικά στις περιπτώσεις συστηματικής κατάχρησης. Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ σε 2 ποτήρια την εβδομάδα και προτιμήστε το ευεργετικό κρασί σε αντίθεση με τα βαριά αλκοολούχα ποτά που συνοδεύονται συνήθως και από επιπλέον θερμίδες από αναψυκτικά ή μη φυσικούς χυμούς.
  7. Αυξήστε την κατανάλωση νερού καθημερινά. Οκτώ με Δέκα ποτήρια νερό καθημερινά επαρκούν για να είμαστε πλήρως ενυδατωμένοι. Η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας νερού είναι πολύ σημαντική τόσο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού όσο και για την αύξηση του βασικού μας μεταβολισμού.
+1 extra tip Εμπιστευτείτε το διατροφολόγο σας!!! Η μείωση, η αύξηση και η διατήρηση του σωματικού μας βάρους σε φυσιολογικά / επιθυμητά επίπεδα είναι μια διαδικασία σημαντική η οποία μπορεί να επιτευχθεί πολύ πιο εύκολα με την καθοδήγηση και τις συμβουλές του διατροφολόγου σας. Επισκεφτείτε τον λοιπόν, συζητήστε μαζί του και δημιουργήστε ένα πρόγραμμα διατροφής εξειδικευμένο στις δικές σας ανάγκες και απαιτήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου