Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

Τεστ Δυσανεξίας – Ο μύθος

Του Κλινικού Διαιτολόγου-Διατροφολόγου Παναγιώτη Π. Μπαξεβάνη
Η αναζήτηση ενός «μαγικού» τρόπου γρήγορης και εύκολης απώλειας βάρους αποτελούσε πάντα πρωταρχικό σκοπό του ανθρώπινου είδους. Τα τελευταία χρόνια εκτός από τα
διάφορα σκευάσματα αυτή η αναζήτηση έχει φέρει στο φως τα γνωστά σε όλους Τεστ Δυσανεξίας.

Πρώτα από όλα να εξηγήσουμε τον επιστημονικό όρο δυσανεξία που λανθασμένα έχει αποδοθεί σε αυτά τα τεστ. Δυσανεξία είναι η έλλειψη ανοχής του οργανισμού απέναντι σε ορισμένες ουσίες η οποία προκαλείται από την αδυναμία του οργανισμού να τις διασπάσει (να τις πέψει) λόγω έλλειψης συγκεκριμένων ενζύμων τα οποία επιτελούν αυτή τη διαδικασία. Οι γνωστές και επιστημονικά τεκμηριωμένες δυσανεξίες είναι η δυσανεξία στη λακτόζη και η δυσανεξία στη γλουτένη ( κοιλιοκάκη).

Από τον ορισμό κιόλας καταλαβαίνουμε το παραπλανητικό μήνυμα αυτών των τεστ και των αποτελεσμάτων τους . Ας πούμε όμως ότι θα λάβουμε υπόψη μας και το δεύτερο χαρακτηρισμό τους ως Τεστ Υπερευαισθησίας Τροφίμων. 

Τα τεστ λοιπόν αυτά αφενός έχουν μια ελάχιστη επιστημονική τεκμηρίωση αν γίνονται με αιματολογικό και μόνο έλεγχο. Σε περιπτώσεις που γίνονται με τον ίδιο τρόπο με τις μετρήσεις κατανομής σώματος (πχ βιοηλεκτρική αγωγιμότητα κλπ) δεν έχουν καμμία απολύτως αξία, δεν έχουν καμμία ακρίβεια και επαναληψιμότητα.

Τι μπορούν όμως να μας δείξουν αυτά τα τεστ και με αιματολογικό έλεγχο να γίνουν? Έχουν καμία αξία όσον αφορά την απώλεια βάρους?
Η απάντηση είναι φυσικά και Όχι! Η τροφική υπερευαισθησία που υποδεικνύουν προσομοιάζει σε ένα μικρό βαθμό τις τροφικές αλλεργίες. Δηλαδή όπως σε μια τροφική αλλεργία ενεργοποιείται το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού παράγοντας ανοσοσφαιρίνες έτσι ,αν και σε πολύ μικρότερο βαθμό, γίνεται και στις τροφικές υπερευαισθησίες. Η ανακάλυψη λοιπόν ότι ένα άτομο έχει κάποια τροφική υπερευαισθησία μπορεί να έχει κάποιο όφελος σε χρόνια νοσήματα πχ του εντέρου.

Σε καμία περίπτωση όμως τα πανάκριβα αυτά τεστ δεν μπορούν να δείξουν αν μια τροφή «φταίει» για το υπερβάλλον βάρος ενός ατόμου. 
Εδώ υπάρχει ο αντίλογος ότι άτομα έχουν χάσει βάρος κάνοντας αυτά τα τεστ. Όμως αν κοιτάξουμε προσεχτικά τις περιπτώσεις αυτές θα δούμε ότι ουδεμία σχέση είχαν τα τεστ με την απώλεια αυτή καθεαυτή. Παράδειγμα : Άνδρας 50 ετών κατανάλωνε 2 κουταλιές μαρμελάδα στο πρωινό/2 κομμάτια κέικ στο Δεκατιανό/ 1 σοκολάτα στο απογευματινό και 2 σοκολατάκια μικρά πριν τον ύπνο. 

Κάνει το «μαγικό» τεστ και της λένε ότι έχει δυσανεξία στη ζάχαρη. Ξαφνικά λοιπόν σταματάει να καταναλώνει όλα αυτά που κατανάλωνε και επιπλέον πολλά αμυλούχα τρόφιμα και χάνει απότομα βάρος. Είχε όντως δυσανεξία στη ζάχαρη και όντως λόγω του τεστ έχασε το βάρος? Για σκεφτείτε καλύτερα…

Τα τεστ λοιπόν αυτά τις περισσότερες φορές μετά από την αποκάλυψη του τρομερού αποτελέσματος συνοδεύονται και από ένα διαιτολόγιο το οποίο πρέπει να ακολουθήσετε για καλύτερα αποτελέσματα. Αν δεν συνοδεύονται από διαιτολόγιο όλως τυχαίως τα τρόφιμα που σας προκαλούν υπερευαισθησία είναι τα τυριά , τα παχιά κρέατα, οι σάλτσες, τα αλλαντικά ή ακόμα και ολόκληρες ομάδες τροφίμων όπως οι υδατάνθρακες και τα γαλακτοκομικά. Οπότε αποκλείοντας τόσα τρόφιμα από το καθημερινό διαιτολόγιο μειώνεται το θερμιδικό ισοζύγιο και επέρχεται η απώλεια του βάρους.

Προσοχή όμως, ο εντελώς αυθαίρετος αποκλεισμός των τροφίμων αυτών οδηγεί σε ανεπάρκειες βιταμινών καθώς και μάκρο και μικροθρεπτικών στοιχείων στον οργανισμό απαραίτητων για τη σωστή λειτουργία του δημιουργώντας προβλήματα υγείας.

Μην παραπλανήστε λοιπόν από τις ψεύτικες υποσχέσεις και τις φανταχτερές διαφημίσεις.
Η αξία και η ουσία είναι να ακολουθήσετε μια σωστή ισορροπημένη διατροφή που θα οδηγήσει σε σταδιακή απώλεια του πλεονάζοντος βάρους σας και τη δια βίου διατήρηση του σε φυσιολογικά επίπεδα. 
Συμβουλευτείτε τον καταρτισμένο Διατροφολόγο σας για μια απώλεια βάρους η οποία θα επιλύσει θέματα υγείας και όχι θα δημιουργήσει ανεπάρκειες και σημαντικά νέα προβλήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου