Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΣΠΑΤΩΝ, ΑΡΤΕΜΙΔΑΣ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ

  ΣΠΑΤΩΝ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΤΗΚΕ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΤΕΛΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ!
Η Λαϊκή Συσπείρωση Σπάτων-Αρτέμιδας στο ΔΣ την Παρασκευή 18/12/2015 κατέθεσε πρόταση να μειωθούν δραστικά τα τέλη για τους δημότες, προκειμένου να ανακουφιστούν τα χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά της
πόλης μας σε μια περίοδο που η ανεργία, οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, η μισοαπασχόληση και τα χρέη κυριολεκτικά τσακίζουν το λαό.
Στο ψήφισμα της διεκδικεί:




  • Πλήρη Κρατική χρηματοδότηση για την κάλυψη των αναγκών του Δήμου με φορολόγηση 45% του μεγάλου κεφαλαίου και με φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.
  • Να αυξηθούν δραστικά από την πλευρά του Δήμου όλοι οι φορολογικοί συντελεστές σε μεγάλες επιχειρήσεις, πολυκαταστήματα, SuperMarkets,  βιομηχανικοί χώροι, τράπεζες, αεροδρόμιο και μεγάλες επιχειρηματικές μονάδες, (ορίζεται δυνατότητα για πολλαπλάσιο συντελεστή από την κατοικία).
  • Να λυθεί άμεσα το πρόβλημα με τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Κράτους προς τους Δήμους.  Να αποδοθούν το σύνολο των πόρων που έχουν θεσπιστεί για την Τοπική Διοίκηση και οφείλονται σ’ αυτή. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όχι απόδοση του φόρου στους Δήμους που ζητά η ΚΕΔΕ και έτσι τον μονιμοποιεί ως χαράτσι. Να αποδοθούν άμεσα όλοι οι αναγκαίοι πόροι στην Τοπική Διοίκηση.
  • Την άμεση και δραστική μείωση των δημοτικών τελών, που καταβάλλουν τα νοικοκυριά και τα μικρομάγαζα, αντίστοιχες με τις απώλειες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στο εισόδημά τους, δίνοντας έτσι άμεση ανάσα από τη συνολικότερη φοροληστεία.
  • Την απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για ΑμΕΑ, μακροχρόνια άνεργους και μείωση κατά 50% σε πολύτεκνες οικογένειες.
Η Δημοτική Αρχή όχι μόνο καταψήφισε (με ελάχιστες εξαιρέσεις) την πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης για τη μείωση των τελών, αλλά και αύξησε και κατά 25% τον δημοτικό φόρο ηλεκτροδοτούμενων χώρων. Αξίζει να επισημανθεί ότι από την πλευρά της ελάσσονος αντιπολίτευσης η πρόταση αυτή της Λαϊκής Συσπείρωσης απορρίφθηκε από τους δημοτικούς συμβούλους του ΣΥΡΙΖΑ και τον ανεξάρτητο δημοτικό σύμβουλο, που είχε κατεβεί ως υποψήφιος της Χρυσής Αυγής.
Αποδεικνύεται ότι η Δημοτική Αρχή, οι δυνάμεις του ευρωμονόδρομου αποτελούν πιστούς υπηρέτες της πολιτικής της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ για τους Προϋπολογισμούς των Δήμων, της στρατηγικής της ΕΕ και του κεφαλαίου που μεταφέρει τα βάρη στα συνήθη υποζύγια στους εργαζόμενους και στους μικροεπαγγελματίες για να αφήσει στο απυρόβλητο τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου. Το διάστημα 2009-2014 καταγράφεται μείωση στην χρηματοδότηση των Δήμων πάνω από  62% και για το 2015 η χρηματοδότηση είναι μειωμένη κατά 45% σε σχέση με το 2014. Επίσης με βάση το νέο Μεσοπρόθεσμο 2016-2019 και τις κατευθύνσεις του Υπ. Εσωτερικών προβλέπεται επιπρόσθετη μείωση κατά 23% το δίχρονο 2017-2018 σε σχέση με το 2015.
Με εγκύκλιο του Υπ. Εσωτερικών (Ιούλιο 2015) τονίζεται «η ανάγκη άσκησης περιοριστικής πολιτικής με υποχρέωση συγκράτησης στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα». Η εγκύκλιος υποδείχνει συγκεκριμένες δαπάνες που πρέπει να περιοριστούν όπως η υπερωριακή απασχόληση, προμήθειες, δαπάνες σε νερό και ηλεκτρική ενέργεια, επιχορηγήσεις σε ΝΠΔΔ και σε αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους, τα οικονομικά βοηθήματα σε αδυνάτους δημότες.
Χαρακτηριστικό της ταξικής πολιτικής του Δήμου είναι ότι, για τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού, ένας μικροεπαγγελματίας με ένα κατάστημα π.χ 100τ.μ θα πληρώσει τα ίδια χρήματα ανά τ.μ (4.00 ευρώ) με μια επιχείρηση με εμβαδό μέχρι και 6000 τ.μ, ενώ ένα μονοπώλιο με έκταση στεγασμένων χώρων από 6.000τ.μ και πάνω θα πληρώσει πολύ λιγότερα ανά τ.μ (2.40 ευρώ).
Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ στο ψήφισμα της επισημαίνει ότι αυτός ο οικονομικός στραγγαλισμός των Δήμων άμεσα θα οδηγήσει σε:
  1. Συρρίκνωση των κοινωνικών υποδομών
  2. Ιδιωτικοποίηση υποδομών των Δήμων (με αιχμή την καθαριότητα)
  3. Ιδιωτικοποίηση έργων (ΣΔΙΤ και εκμετάλλευση από τον ιδιώτη ως αντάλλαγμα)
  4. Ώθηση των Δήμων σε τραπεζικό δανεισμό
  5. Ένταση της υπερφορολόγησης των δημοτών
  6. Αντικατάσταση του προσωπικού των Δήμων με προσωπικό ποικίλων ελαστικών εργασιακών σχέσεων (2μηνα, 5μηνα από ΟΑΕΔ, δράση ΜΚΟ, εθελοντισμός, κ.α.)
  7. Διεύρυνση της ανταπόδοσης αφού είναι επιβεβλημένη διαδικασία για τους Δήμους (σε καθαριότητα, πολιτισμό, αθλητισμό, Παιδικούς Σταθμούς) για να επιτραπούν οι όποιες προσλήψεις με ελαστικές σχέσεις εργασίας.
Ανάμεσα σε άλλα καλεί το λαό να παλέψει για :
  • Εξασφάλιση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό όλων των αναγκαίων πόρων για την μισθοδοσία των εργαζομένων των Δήμων
  • Να γίνουν τόσες μόνιμες προσλήψεις όσες έχει ανάγκη ο Δήμος. Κατάργηση της απαγόρευσης των προσλήψεων
  • Κατάργηση όλου του αντιδραστικού πλαισίου (Καλλικράτης, μνημονιακές κατευθύνσεις, εφαρμοστικοί νόμοι) που κατευθύνουν την Τοπική Διοίκηση να δρα ανταποδοτικά.
  • ΠΔΕ και αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων για σύγχρονες κτιριακές υποδομές για σχολεία, προνοιακές, αθλητικές και πολιτιστικές υποδομές καθώς και για έργα που έχει ανάγκη ο λαός (αντισεισμική θωράκιση, αντιπλημμυρικά έργα, αξιοποίηση προς όφελος του λαού των ελεύθερων χώρων).  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου