Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

Πολιτική ακτινογραφία στο επιτελείο του Κυριάκου

Σε Δένδια, Τσιάρα, Κουμουτσάκο, Βρούτση οι πιο σημαντικές θέσεις χωρίς να επηρεαστεί από τις προεκλογικές στηρίξεις -
Αναβαθμισμένος ρόλος για Αυγενάκη, Χατζηδάκη και Άδωνι - Το απόγευμα συνάντηση με Μεϊμαράκη, την επόμενη εβδομάδα με Παυλόπουλο, σε εκκρεμότητα το ραντεβού με τον Τσίπρα.




Τον οδικό χάρτη της οργανωτικής αναδιάταξης της Νέας Δημοκρατίας παρουσιάζει το μεσημέρι της Πέμπτης ο νέος πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη συνεδρίαση της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Ενόψει της συνεδρίασης (14.00), στην οποία θα αναπτύξει το σχέδιο του για το μέλλον της Κεντροδεξιάς παράταξης, ο κ. Μητσοτάκης προχώρησε ήδη στο πρώτο δείγμα γραφής για την ανανεωτική και συνάμα ενωτική διάθεση με την οποία είναι αποφασισμένος να κινηθεί, αφήνοντας πίσω τους διαχωρισμούς της προεκλογικής περιόδου και της αναμέτρησης για την προεδρία του κόμματος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όρισε πρώτο κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο τον πρώην υπουργό Νίκο Δένδια, πρότεινε για το αξίωμα του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τον βουλευτή Καρδίτσας Κώστα Τσιάρα και τοποθέτησε εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος τον βουλευτή Β΄ Αθήνας Γιώργο Κουμουτσάκο, που και οι τρεις είχαν ταχθεί προεκλογικά στο πλευρό του πρώην προέδρου Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Επίσης στη θέση του δεύτερου κοινοβουλευτικού εκπροσώπου διατήρησε τον επίσης υποστηρικτή του πρώην προέδρου, πρώην υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, που είχε τη συγκεκριμένη θέση από την εποχή της προεδρίας Σαμαρά. Ενώ έδωσε την τρίτη θέση στην 35χρονη βουλευτή Επικρατείας Νίκη Κεραμέως, που είναι από τα μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού μέλη της Κ.Ο. τα οποία με πολύ διακριτικό τρόπο τον στήριξαν προεκλογικά.

Η κυρία Κεραμέως δεν είναι η μοναδική νέα βουλευτής που αξιοποιείται, καθώς για τις πέντε θέσεις των αναπληρωτών γραμματέων της Κ.Ο. προτάθηκαν στελέχη που στην πλειονότητά τους εξελέγησαν πρώτη φορά από το 2012 και μετά και ορισμένο μόλις τον περασμένο χρόνο. Πρόκειται για τους Κωνσταντίνο Βλάση (Αρκαδίας), Στέργιο Γιαννάκη (Πρέβεζας), Αθανάσιο Καββαδά (Λευκάδας), Ανδρέα Κατσανιώτη (Αχαΐας) και Χρήστο Μπουκώρο (Μαγνησίας) που οι περισσότεροι στον πρώτο γύρο υποστήριζαν τον Απόστολο Τζιτζικώστα και στον δεύτερο στράφηκαν προς τον κ. Μεϊμαράκη.

Στο νέο οργανόγραμμα της ΝΔ αναβαθμισμένο ρόλο θα έχει ο βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης που, με απόφαση του νέου προέδρου, του οποίου υπήρξε ένας από τους λίγους υποστηρικτές, τοποθετήθηκε αναπληρωτής γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής. Σε πρώτη φάση θα έχει ρόλο συνδέσμου του κόμματος με την Κοινοβουλευτική Ομάδα, αλλά, όπως αναφέρουν πληροφορίες, ουσιαστικά αναλαμβάνει την οργάνωση του Συνεδρίου του κόμματος, μετά τη διεξαγωγή του οποίου θα προταθεί για γραμματέας της Π.Ε., αντικαθιστώντας τον Ανδρέα Παπαμιμίκο που ο κ. Μητσοτάκης συμφώνησε να μείνει μέχρι το Συνέδριο.

Ο κ. Αυγενάκης, με δήλωσή του, αφού ευχαρίστησε τον πρόεδρο του κόμματος για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του, σημείωσε ότι «είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να απευθυνθούμε σε όλη την κοινωνία». Και πρόσθεσε: «Με πολλή δουλειά, συλλογικότητα και αξιοκρατία, επιδιώκουμε να συνθέσουμε την εμπειρία των παλαιότερων στελεχών με τον ενθουσιασμό και τις γνώσεις της νέας γενιάς, προκειμένου να οικοδομήσουμε και πάλι τη μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη».

Πρόθεση του κ. Μητσοτάκη είναι να κινητοποιήσει όλα τα στελέχη και κυρίως εκείνα της νεώτερης γενιάς και να σηματοδοτήσει την ανανέωση. Τις επόμενες ημέρες θα γίνουν και άλλες τοποθετήσεις, ενώ αναβαθμισμένο ρόλο στο νέο οργανόγραμμα θα έχουν οι Κωστής Χατζηδάκης και Άδωνις Γεωργιάδης.

«Άλλος αέρας στη Συγγρού»

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζει τις επαφές του με στελέχη και παράγοντες του κόμματος και στο πλαίσιο αυτό το απόγευμα, μετά τη συνεδρίαση της Κ.Ο.,  θα έχει κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον πρώην πρόεδρο Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Προηγήθηκαν την Τετάρτη συναντήσεις του με πολλά στελέχη ανάμεσα στα οποία ήταν η αδελφή του Ντόρα Μπακογιάννη που εξερχόμενη από τα κομματικά γραφεία δήλωσε ότι με την εκλογή του νέου Προέδρου «πνέει άλλος αέρας στη Συγγρού»,  αλλά και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος τόνισε ότι «η ΝΔ γυρίζει σελίδα και όλοι μαζί ενωμένοι θα δουλέψουμε για να μπορέσουμε σύντομα να απαλλάξουμε τη χώρα από αυτή την αναξιόπιστη κυβέρνηση».

Τέλος έγινε γνωστό ότι ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο την Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, ενώ δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη η συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Γρηγόρης Τζιοβάρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου