Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

Τέλος εποχής: Η «El Pais» καταργεί την έντυπη έκδοση

Τέλος εποχής: Η «El Pais» καταργεί την έντυπη έκδοση
Αν και είναι η πρώτη σε κυκλοφορία εφημερίδα στην Ισπανία, η κυκλοφορία της «El Pais» μειώνεται σταθερά από το 2008 που ξέσπασε στη χώρα η οικονομική κρίση
Τέλος στην έντυπη έκδοσή της ενδέχεται να βάλει η πρώτη σε κυκλοφορία εφημερίδα στην Ισπανία, η El Pais!




Κι όμως, όπως ανακοίνωσε ο διευθυντής της ισπανικής εφημερίδας, η El Pais θα γίνει κυρίως ηλεκτρονική, κάτι που αποτελεί παγκόσμια τάση στις εφημερίδες εθνικής κυκλοφορίας οι οποίες δέχονται πίεση από το Διαδίκτυο.
Η κυκλοφορία της El Pais, η οποία απέκτησε τη φήμη της εφημερίδας της δημοκρατικής Ισπανίας μετά τον θάνατο του δικτάτορα Φρανσίσκο Φράνκο, μειώνεται σταθερά από το 2008 που ξέσπασε στη χώρα η οικονομική κρίση.

Το ενδεχόμενο να σιγήσουν τα πιεστήρια μιας από τις πιο έγκυρες ισπανόφωνες εφημερίδες του κόσμου έρχεται μετά την εξαφάνιση τον Μάρτιο από τα περίπτερα του βρετανικού Independent, όταν ο ιδιοκτήτης της εφημερίδας αποφάσισε να την κάνει 100% ηλεκτρονική.

«Το βήμα από το χαρτί στην ψηφιακή έκδοση δεν είναι καν το μεγαλύτερο από τα πολλά βήματα που θα πρέπει να κάνουν οι εφημερίδες μέχρι να βρούμε τον αληθινό χώρο μας στο μέλλον», είπε ο διευθυντής της El Pais, Αντόνιο Κάνιο σε ανοικτή επιστολή του προς το προσωπικό της εφημερίδας.

Ο Κάνιο διαβεβαίωσε το προσωπικό πως η El Pais θα προσφέρει στην κυκλοφορία μια έκδοση σε χαρτί «για όσο το δυνατόν περισσότερο», αλλά είπε επίσης ότι θα εργασθεί για τη διαμορφωση ενός ψηφιακού μέσου που θα μπορεί να απαντήσει καλύτερα στα αιτήματα των αναγνωστών.

«Μπορούμε ήδη να υποθέσουμε πως μόνο μια μειονότητα έχει πια τη συνήθεια να αγοράζει εφημερίδα στο περίπτερο», ανέφερε ο Κάνιο, προσθέτοντας πως η πλειονότητα των ανθρώπων, ιδιαίτερα οι νέοι, αναζητούν την ενημέρωσή τους σε ένα φάσμα διαφορετικών συσκευών και την καταναλώνουν με διαφορετικό τρόπο.

Όπως και πολλές άλλες ισπανικές εφημερίδες, η El Pais, η οποία ιδρύθηκε το 1976, αντιμετώπισε προβλήματα με χρέη όταν μειώθηκαν σημαντικά τα διαφημιστικά έσοδα στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Πιο αναλυτικά, η κυκλοφορία της El Pais σημειώνει σταθερή πτώση. Πέρυσι μειώθηκε κατά 15% στα περίπου 220.000 φύλλα. Ωστόσο οι μοναδικοί επισκέπτες της έκδοσής της στο Ίντερνετ σημείωσαν πέρυσι αύξηση κατά 15,3% φθάνοντας τον μηνιαίο μέσο όρο των 13,5 εκατομμυρίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου