Σάββατο 14 Μαΐου 2016

Δημ. Καραγεωργίου: 24ωρο Κέντρο Υγείας και ασθενοφόρο άμεσα!

Επιστολή προς τους Υπουργούς Υγείας κ.κ. Ξανθό και Πολάκη όπως και προς στους αρμόδιους διοικητές της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας απέστειλε ο Τομεάρχης Περιφέρειας Ανατολικής
Αττικής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Δημήτρης Καραγεωργίου μέσα από την οποία εξηγεί τους λόγους αλλά και ζητά την 24ωρη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Ραφήνας όπως και την διάθεση ασθενοφόρου με βάση αυτό.




Αναλυτικά ο κ. Καραγεωργίου στην επιστολή του αναφέρει:

Ραφήνα, 11 Μαΐου 2016

ΠΡΟΣ: Υπουργό Υγείας
κο Ανδρέα Ξανθό
Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας
κο Παύλο Πολάκη

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: 
Διοικητή 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας 
κο Άγγελο Παπαδόπουλο
Υποδιοικητή 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας 
κα Χρυσάνθη Κισκήρα
Αξιότιμοι κοι Υπουργοί,
Στα πλαίσια της ορθολογικότερης αξιοποίησης των δομών Υγείας του Λεκανοπεδίου Αττικής προς όφελος των πολιτών και εν όψει της θερινής περιόδου, κατά την οποία παρατηρείται αφενός τριπλασιασμός των κατοίκων της περιοχής λόγω παραθεριστών και αφετέρου «έκρηξη» του αριθμού των διερχόμενων εκδρομέων που κάνουν χρήση του λιμένα Ραφήνας (σχεδόν 2 εκατομμύρια άνθρωποι!), κρίνεται περισσότερο αναγκαία από ποτέ η άμεση 24ωρη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Ραφήνας.

Η 24ωρη υγειονομική κάλυψη στο δήμο Ραφήνας-Πικερμίου πρέπει να είναι ούτως ή άλλως το βασικό ζητούμενο καθ’όλη τη διάρκεια του έτους. Κατά την τρέχουσα χρονική συγκυρία όμως, η τεράστια αύξηση των πολιτών που ενδεχομένως χρειαστούν περίθαλψη λόγω της αυξημένης κίνησης του λιμανιού και -δυστυχώς αναπόφευκτα- των τροχαίων ατυχημάτων που συνεπακόλουθα συμβαίνουν στη γύρω περιοχή κάνει την ανάγκη αυτή επιτακτική. Επιπροσθέτως, απαραίτητη επιπλέον καθιστά την 24ωρη λειτουργία του ΚΥ Ραφήνας και η εγκατάσταση προσφύγων σε χώρο κατασκηνώσεων στη Ραφήνα και η αναγκαιότητα να βρίσκεται πλησίον τους μια δομή Υγείας με δυνατότητα άμεσης περίθαλψής τους!

Αξίζει να σημειωθεί πως το ΚΥ Ραφήνας είναι το μοναδικό από τα 8 της Ανατ. Αττικής που δεν εφημερεύει, παρ’ό,τι το αρτιότερα εξοπλισμένο και με τα πλέον σύγχρονα μηχανήματα (ανακαινίστηκε πρόπερσι)!

Στον αντίποδα, γειτονικά Κέντρα Υγείας που εφημερεύουν, εμφανίζουν πολύ λιγότερες εργαστηριακές δυνατότητες και περιορίζονται συνήθως σε παροχή Ά βοηθειών και συνταγογραφήσεις.

Περιστατικά λοιπόν που απαιτούν εργαστηριακές εξετάσεις που αυτά δεν δύνανται να παράσχουν, κατά τις πρωινές ώρες παραπέμπονται στο ΚΥ Ραφήνας ενώ σε μη πρωινές (που της Ραφήνας είναι κλειστό) σε κεντρικά νοσοκομεία ή σε ιδιωτικά Ιατρικά Κέντρα της περιοχής με ό,τι αυτό συνεπάγεται!

Την κατάσταση αυτή, και κατ’επέκταση τον κίνδυνο που διατρέχει η υγεία των πολιτών, εντείνει και η απόσυρση του ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ που έδρευε στο δήμο (επί της λεωφόρου Μαραθώνος στο Πικέρμι), λόγω ανάγκης για ιδιόχρηση στο οίκημα που εώς τώρα μίσθωνε.

Το ΚΥ Ραφήνας πρότεινε επισήμως να φιλοξενεί το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, πρόταση με σημαντικά επιπλέον οφέλη για το ΕΚΑΒ:

• Παραμονή του ασθενοφόρου σε χώρο με 24ωρη φύλαξη από security, αντί «ανοιχτού» και αφύλαχτου χώρου όπως της λεωφόρου Μαραθώνος,

• Παραμονή του διανυκτερεύοντος προσωπικού δωρεάν σε χώρο του ΚΥ, εν αντιθέσει με την κοστοβόρα εώς τώρα πρακτική το ΕΚΑΒ να μισθώνει κτίριο για τις ανάγκες τους.

Κατά έναν περίεργο τρόπο η διοίκηση του ΕΚΑΒ αρνήθηκε και μετακίνησε το ασθενοφόρο στο δήμο Σπάτων-Αρτέμιδος σε αφύλαχτο χώρο, πληρώνοντας εκ νέου ενοίκιο και παρ’ό,τι στο δήμο αυτό υπήρχε ήδη ασθενοφόρο. Προσέθεσε δηλαδή δεύτερο ασθενοφόρο στο δήμο Σπάτων-Αρτέμιδος, αφαιρώντας το μοναδικό από το δήμο Ραφήνας-Πικερμίου και επιβαρυνόμενοι με μεγάλα πάγια έξοδα παραμονής που στη Ραφήνα δεν θα υπήρχαν!

Είναι αυτή ορθολογιστική διαχείριση εκ μέρους της διοίκησης του ΕΚΑΒ;

Αναλογιστείτε λοιπόν την πραγματική εικόνα… Τα γειτονικά ΚΥ που εφημερεύουν συνήθως περιορίζονται σε Ά βοήθειες και με αυτοθυσία του ιατρικού-νοσηλευτικού τους προσωπικού παλεύουν να αντιμετωπίσουν τα όποια περιστατικά με ελάχιστες δυνατότητες, ενώ σε περίπτωση σοβαρού επεισοδίου το ασθενοφόρο βρίσκεται μακριά.

Προς επιβεβαίωση αυτών μπορείτε να ανατρέξετε σε σχετικά αρχεία καταγεγραμμένων θανάτων συμπολιτών μας οι οποίοι, λόγω μη 24ωρης λειτουργίας του ΚΥ Ραφήνας, μετέβησαν σε κάποιο από τα εφημερεύοντα γειτονικά τα οποία δε μπορούσαν να τους παράσχουν τη συγκεκριμένη βοήθεια που κατά περίπτωση χρειάζονταν (ενώ το ΚΥ Ραφήνας εάν εφημέρευε μπορούσε, πχ παροχή ατροπίνης) και αναμένοντας την έλευση ασθενοφόρου απεβίωσαν!

Στη χώρα που το αυτονόητο φαίνεται να μην είναι και τόσο αυτονόητο συμβαίνει επιπλέον το εξής παράδοξο:

Ενώ το ΚΥ Ραφήνας έχει το ίδιο σε αριθμό ιατρικό προσωπικό με τα γειτονικά του (με πολύ καλύτερο όμως ιατρικό εξοπλισμό και εργαστηριακές δυνατότητες), αντί να αποτελεί 1η προτεραιότητα να εφημερεύει αυτό και τα όποια κενά στις εφημερίες να καλύπτονται από προσωπικό των γειτονικών, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Η 1η Υ.ΠΕ. κρατά αυτό σε μόνο πρωινή 8ωρη λειτουργία σε εργάσιμες ημέρες και ώρες και «δανείζει» το προσωπικό του ΚΥ Ραφήνας για να εφημερεύσουν τα γειτονικά!

Κοι Υπουργοί,

Στα πλαίσια της εκπεφρασμένης βούλησής σας για ορθολογική διαχείριση πόρων, προσωπικού και μέσων στο «χάρτη» της Υγείας προς όφελος των πολιτών και μόνον, αλλά και παίρνοντας το έναυσμα από τις ως τώρα πράξεις σας που αποδεικνύουν την ως άνω βούλησή σας ζητούμε:

1. Την άμεση 24ωρη λειτουργία του ΚΥ Ραφήνας όπως απαιτεί το δημόσιο συμφέρον και ζητά και με την με αρ.πρωτ. 565/6-5-2016 επιστολή της προς την 1η Υ.ΠΕ. (συνημμένη) η Συντονίστρια του Κ.Υ. Ραφήνας-Πικερμίου κα Δημητρίου. Στη χειρότερη περίπτωση ας λειτουργεί εκ περιτροπής με τα δύο γειτονικά ΚΥ (Σπάτων και Νέας Μάκρης) καθ’ό,τι ακόμη κι αν δεν ενισχυθεί το ΚΥ Ραφήνας με επιπλέον επικουρικούς ιατρούς δύναται να βγάλει πρόγραμμα εφημεριών για 12 ημέρες/μήνα με τους υπάρχοντες.

2. Την άμεση επιστροφή του ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ που προϋπήρχε στο δήμο Ραφήνας-Πικερμίου και συγκεκριμένα στο χώρο του ΚΥ Ραφήνας, όπου και φυλασσόμενο θα είναι επί 24ωρου από security και η διανυκτέρευση του προσωπικού του θα γίνεται εντελώς δωρεάν σε οίκημα που θα παράσχει το ίδιο το ΚΥ αντί το ΕΚΑΒ να χρεώνεται μηνιαίο μίσθωμα οικήματος όπως σήμερα συμβαίνει.

3. Την επανεξέταση και υλοποίηση των από 26/04/2013 και 03/06/2013 αποφάσεων (συνημμένες) της 1ης Υ.ΠΕ. σύμφωνα με τις οποίες επρόκειτο να λειτουργήσουν 2 ενισχυμένα Κέντρα Εφημέρευσης στην Ανατ.Αττική (τα πληρέστερα σε υποδομές!) με κριτήριο μόνον την καλύτερη εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, στο Μαρκόπουλο για τη νοτιοανατολική και στη Ραφήνα για τη βορειοανατολική.

Κλείνοντας, αξίζει να αναφέρουμε πως τόσο ο υπεύθυνος Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ κος Παπαδόπουλος, όσο κι ο βουλευτής Αττικής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κος Κατσίκης που επισκέφθηκαν το ΚΥ Ραφήνας έμειναν άφωνοι από τις δυνατότητές του και απορημένοι με τη μη αξιοποίησή του.

Στη διάθεσή σας για κάθε συνεργασία,

Μετά τιμής,
Ανεξάρτητοι Έλληνες Aνατολικής Αττικής
Καραγεωργίου Δημήτρης (Τομεάρχης Περιφέρειας)

www.rpn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου