Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

Εξώδικο προς το ΤΑΙΠΕΔ για το Ελληνικό από 5 δήμους των Μεσογείων

Εξώδικο προς το ΤΑΙΠΕΔ για το Ελληνικό από 5 δήμους των Μεσογείων
Οι Δήμοι Κρωπίας, Μαρκοπούλου, Παιανίας - Γλυκών Νερών, Ραφήνας - Πικερμίου, Σπάτων - Αρτέμιδος διεκδικούν ανταποδοτικά οφέλη
Πέντε Δήμοι των Μεσογείων  διεκδικούν τουλάχιστον 10% των εσόδων από την αξιοποίηση της εκτάσεως του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού!




Με εξώδικη Δήλωση - Πρόσκληση η οποία επεδόθη την Τρίτη 14 Ιουνίου 2016 στον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε. (Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ.) κ. Στέργιο Πιτσιόρλα οι   Δήμοι Κρωπίας,  Μαρκοπούλου,  Παιανίας - Γλυκών Νερών,  Ραφήνας - Πικερμίου,  Σπάτων - Αρτέμιδος έθεσαν δια της νομικής οδού  το αίτημά τους.  

Οι αξιώσεις τους στηρίζονται στις προβλέψεις του άρθρου εννέα του ν. 2338/1995 -«Κύρωση Σύμβασης Ανάπτυξης του νέου Διεθνούς Αεροδρομίου της Αθήνας στα Σπάτα, ίδρυση της εταιρίας "Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε.", έγκριση περιβαλλοντικών όρων και άλλες διατάξεις». Σ΄αυτή τη ρύθμιση ορίζεται ως  υποχρέωση η διάθεση ποσοστού τουλάχιστον δέκα τοις εκατό  των εσόδων τα οποία προκύπτουν από την πάσης μορφής αξιοποίησης της εκτάσεως του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού στους Δήμους των Μεσογείων για τη δημιουργία σύγχρονης υποδομής και δικτύων ποιότητας ζωής, καθώς και για την παροχή αντισταθμιστικών οφελών στην ευρύτερη περιοχή των Μεσογείων στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου χωροταξικού οικιστικού και αναπτυξιακού σχεδιασμού της περιοχής.
Το εξώδικο κοινοποιήθηκε στον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη  Τσίπρα , στον υπουργό  Οικονομικών κ. Ευ. Τσακαλώτο  και  στον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Π. Κουρουμπλή.

Οι δήμοι των Μεσογείων προχώρησαν στην κίνηση αυτή, με την ευκαιρία της υπογραφής την 7η Ιουνίου 2016 του Μνημονίου Συναντίληψης (MoU) μεταξύ του Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ. και της LAMDA DEVELOPMENT για την επικαιροποίηση της σύμβασης αγοραπωλησίας του 100% των μετοχών της «ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε.».

Μάλιστα, κάνουν λόγο για «προκλητική αδιαφορία» της Κεντρικής Διοίκησης να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε με τη μετεγκατάσταση του αεροδρομίου στα Σπάτα.
Όπως εξηγούν, η δέσμευση για τη διάθεση προς αυτούς τουλάχιστον 10% των εσόδων που προκύπτουν από την αξιοποίηση της εκτάσεως του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού  ήταν μια  μορφή οικονομικού αντισταθμίσματος έναντι των δραστικών περιβαλλοντικών και κοινωνικών συνεπειών που επάγεται η εγκατάσταση και η λειτουργία στην περιοχή των Μεσογείων του Διεθνούς Αεροδρομίου «ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ». Παράλληλα, ετέθη , όπως σημειώνουν στο εξώδικο, και σαν  αντάλλαγμα για τις δεσμεύσεις δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων προκειμένου να εξυπηρετηθούν ανάγκες του Αεροδρομίου. Σημειώνουν επίσης ότι «το εν λόγω οικονομικό αντάλλαγμα για τις δραστικές περιβαλλοντικές και κοινωνικές συνέπειες του νέου διεθνούς Αεροδρομίου αποτέλεσε καθοριστικό στοιχείο προκειμένου οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οι δημότες των Μεσογείων να συναινέσουν στην κατασκευή και λειτουργία του, η οποία μετέβαλε ολοσχερώς τα εν γένει κοινωνικά χαρακτηριστικά των οικισμών μας».
Όμως, η Πολιτεία ουδέποτε τους απέδωσε αντισταθμιστικά οφέλη και γι αυτό προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ζητώντας να ακυρωθεί η άρνηση της Κεντρικής Διοίκησης να εφαρμόσει τις νομοθετικές ρυθμίσεις. Οι αιτήσεις ακυρώσεως συζητήθηκαν ενώπιον της μείζονος συνθέσεως του Ε΄ Τμήματος του Δικαστηρίου κατά τη δικάσιμο της 4ης Μαρτίου 2015 και  αναμένεται δε η έκδοση των αποφάσεών του.
Αξίζει εξάλλου να σημειωθεί ότι έχουν προσφύγει και για έναν ακόμα λόγο στο ΣτΕ . Οι Δήμοι των Μεσογείων δεν εισπράττουν από την εταιρεία Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε. και τις εταιρείες που μισθώνουν από αυτήν χώρους στο «ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ» τους δημοτικούς φόρους και τα δημοτικά τέλη (όπως λ.χ. τέλη οχλήσεως, διελεύσεως, καθαριότητας, φωτισμού κ.ά.) . Γιατί; Όπως τονίζουν, η Κεντρική Διοίκηση δεν έχει εκδώσει έως σήμερα την προβλεπόμενη στο άρθρο 10 παρ. 2 του ν. 3631/2008 Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την οποία θα καθορίζεται η επιβολή και η είσπραξη ανταποδοτικών και άλλων δημοτικών επιβαρύνσεων, φόρων και τελών. Έτσι, ζητούν από το Δικαστήριο να ακυρωθεί η παράλειψη της Διοίκησης να εκδώσει αυτή την  Κοινή Υπουργική Απόφαση .
Τώρα με την εξώδικη δήλωση προς τον πρόεδρο του Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ. οι πέντε δήμοι καλούν να ληφθούν υπ΄όψιν οι αξιώσεις τους κατά την τελική διαπραγμάτευση για την οριστικοποίηση της συμφωνίας με την εταιρεία LAMDA DEVELOPMENT.

www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου