Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

Τζαζ στις όχθες του Κηφισού

Τζαζ στις όχθες του καναλιού
Ούτε μια, ούτε δύο, ούτε τρεις αλλά δεκατέσσερις ορχήστρες τζαζ συμμετείχαν σε μια πρωτόγνωρη μουσική εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στις Τζιτζιφιές
Πρωτόγνωρες εικόνες, πρωτόγνωρες συγκινήσεις έζησαν χιλιάδες Αθηναίοι και Αθηναίες κάθε ηλικίας το απόγευμα αλλά και το βράδυ της Παρασκευής –μόνοι ή σε παρέες, οικογενειακά, με φίλους, με παιδιά στα καροτσάκια, συνοδεύοντας το σκυλάκι τους- στο πάρκο και τις εγκαταστάσεις του Πολιτιστικού Κέντρου Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στις Τζιτζιφιές.




Εικόνες που η εναλλαγή τους συνέθετε ένα ενιαίο μητροπολιτικό αφήγημα για μικρούς και για μεγάλους.



Για τους πρώτους, τα έξυπνα παιχνίδια σπαρμένα μέσα στο πάρκο αλλά και το κανάλι με τα μικρά ιστιοπλοϊκά σκάφη να περιπλέουν, να κάνουν τις φιγούρες και τα τσαλίμια τους στο νερό. Για τους δεύτερους, οι μικρές μπάντες –συνήθως κουαρτέτα τζαζ και αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής με πολύ γνωστούς δεξιοτέχνες στα πλήκτρα, τα τύμπανα, το κοντραμπάσο, τα χάλκινα- αλλά και η έκθεση για τον δάσκαλο του χρώματος, τον αείμνηστο Παναγιώτη Τέτση. Το εμβληματικό του έργο «Λαϊκή Αγορά» (1979–1982, Τέμπερα σε μουσαμά, 249 x 405 εκ.,Εθνική Πινακοθήκη–Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου) δεσπόζει στον ισόγειο χώρο της έκθεσης, συγκεντρώνοντας και δικαίως πάνω του το ενδιαφέρον των επισκεπτών.



Στη μοναδική αυτή έκθεση παρουσιάζονται 35 έργα, τα περισσότερα μνημειακών διαστάσεων, που προέρχονται κυρίως από τη μεγάλη δωρεά του καλλιτέχνη προς την Εθνική Πινακοθήκη.
Οι πίνακες της έκθεσης, όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές της, «αντιπροσωπεύουν τις κυριότερες περιόδους της δημιουργίας του και εικονογραφούν με εμβληματικό τρόπο την αισθητική του». 
Επιπλέον, από τους τελευταίους τοπιογράφους, φανατικός οπαδός της ζωγραφικής του βλέμματος, ο αείμνηστος καλλιτέχνης αποθεώνει τα απλά και καθημερινά «θαύματα», όπως τα ονόμαζε, αναζητώντας «την αποκάλυψη μέσα στο ασήμαντο».
Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η κα Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης - Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτζου (ΕΠΜΑΣ) μαζί με την κα Έφη Αγαθονίκου, Διευθύντρια Συλλογών ΕΠΜΑΣ.



Από τις 8 –ώρα όπου το δειλινό φανέρωνε τα καλύτερα χρώματα του- το Πάρκο μεταμορφώθηκε σύμφωνα με το πρόγραμμα «σε μια ανοιχτή μουσική παλέτα φιλοξενώντας την παραγωγή Jazz & Colors». Στις όχθες του καναλιού αλλά και στην Εσπλανάδα απλώθηκαν 14 τζαζ ορχήστρες ερμηνεύοντας ταυτόχρονα τις ίδιες μουσικές συνθέσεις με ποικιλότροπα στυλ η καθεμία, ενώ οι επισκέπτες είχαν την ελεύθερη επιλογή να καθίσουν να ακούσουν, να χειροκροτήσουν ή να συνεχίσουν τη βόλτα τους. Το Jazz & Colors πρωτοπαρουσιάστηκε στο Σέντραλ Παρκ στη Νέα Υόρκη και αποτελεί μοναδική μουσική εμπειρία, σύμφωνα με τους διοργανωτές, «καθώς προσκαλεί τον ακροατή να συλλέξει και να απολαύσει όσο περισσότερες διασκευές μιας μουσικής σε παράλληλη εκτέλεση».



Στο πρόγραμμα συμμετείχαν οι μπάντες Takis Paterelis Qrt (Πατερέλης, Σαμαράς, Κλωνής, Τριβόλης), Baby Trio (Κοντραφούρης, Παπαδούλης, Τσιφτσής), Dimitris Kalantzis Qrt (Καλαντζής, Κτιστάκης, Γεωργιάδης, Πολυζωγόπουλος), Tsakelectric (Τσάκας, Λιόλιος, Soto, Σεβδαλής), Takis Barberis Group (Τ. Μπαρμπέρης, Γ. Μπαρμπέρης, Σαριδάκης, Κεχρής), Dimitris Vasilakis Qrt (Βασιλάκης, Πολυχρονάκος, Λούτας, Στουραΐτης), B.F.A.M (Παναγιωτόπουλος, Παπάς, Πανταζής, Καψαμπέλης), Next Step Qrt (Παπαδόπουλος, Κότσυφας, Μάνος, Ποδαράς), Datfunk Band (Παπασταματάκης, Καπηλίδης, Adetayo), Athens Jazz Legacy Band (Παπαδόπουλος, Καρούντζος, Κωστελέτος, Χαϊδεμένος, Αγγελάκης), Hot Club de Grece (Λουκάτος, Αρφάνης, Κλάγκος), καθώς και οι Αμίρης, Λαδόπουλος, Μπενετάτος, Ρούλος, Μπέλλος, Κωνσταντίνου, Huber,Αναδολής.



Η Ιδέα/Σύλληψη ανήκει στον Peter Shapiroμ, ενώ την ευθύνη της καλλιτεχνικής επιμέλειας είχε ο Δημήτρης Καλαντζής. Το τετραήμερο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) συνεχίζεται το Σάββατο και ολοκληρώνεται την Κυριακή. Το τετραήμερο εκδηλώσεων, γίνεται με ελεύθερη είσοδο, και έχει τον γενικό και πάνω από όλα συμβολικό τίτλο Metamorphosis: Το ΚΠΙΣΝ στον Κόσμο.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου