Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

ΟΓΑ: Πότε θα δοθούν τα οικογενειακά επιδόματα;

Μέχρι την Πέμπτη 21/07/2016 θα πληρωθούν τα οικογενειακά επιδόματα τέκνων και πολυτέκνων ΟΓΑ β' δόση 2016 (μαζί με την μισή 1η δόση 2016 που δεν δόθηκε στις 20 Απριλίου 2016).
Μέχρι και την Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016 θα καταβληθούν τα οικογενειακά επιδόματα τέκνων και πολυτέκνων ΟΓΑ β' δόση 2016 (μαζί με την μισή πρώτη δόση 2016 που δεν καταβλήθηκε στις 20 Απριλίου 2016).




Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα χρειαστεί να εκταμιεύσει ένα ποσό της τάξης των 150 εκατ. ευρώ ώστε να καλυφθεί η δαπάνη για την καταβολή του Ενιαίου Επιδόματος Στήριξης Τέκνων, αλλά και του Ειδικού Επιδόματος Τρίτεκνων και Πολύτεκνων Οικογενειών.

Υπάρχουν όμως και πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις, που θεωρούν ότι δεν θα προλάβουν οι υπηρεσίες του ΟΓΑ και του ΓΛΚ να ολοκληρώσουν τη διαδικασία κατά τις παραπάνω ημερομηνίες, με συνέπεια η καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων, να πάει πιο πίσω, ίσως το τέλος Ιουλίου.
Tις τελικές προετοιμασίες για την καταβολή της β' δόσης των οικογενειακών επιδομάτων, ολοκληρώνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΓΑ, επιχειρώντας να ελέγξουν τον τεράστιο όγκο (περίπου 550.000) των αιτήσεων Α21 που έχουν υποβληθεί έως τώρα.
Από τους υπολογισμούς που έχουν γίνει έως τώρα, διαπιστώνεται ότι θα χρειαστεί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) να εκταμιεύσει ποσό έως 180 εκατ. ευρώ για να καλυφθεί η δαπάνη για την καταβολή τόσο του Ενιαίου Επιδόματος Στήριξης Τέκνων, όσο και του Ειδικού Επιδόματος Τρίτεκνων και Πολύτεκνων Οικογενειών
Από την εμπειρία των προηγούμενων ετών, προκύπτει ότι από το σύνολο των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί, το 80% θα αποτελέσουν τους τελικούς δικαιούχους. Άρα σε μια τέτοια περίπτωση, θα περιοριστούν στα επίπεδα των 440.000 ατόμων, όσοι λάβουν τελικά κάποιο από τα παραπάνω επιδόματα.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΓΑ προσπαθούν να ελέγξουν τις περίπου 550.000 αιτήσεις των αιτήσεων για το οικογενειακό επίδομα ΟΓΑ Α21 που έχουν υποβληθεί έως τώρα. Εντός της ημέρας, ή το αργότερο αύριο, Τρίτη 19 Ιουλίου, αναμένεται και η επίσημη ανακοίνωση από τον ΟΓΑ για τα οικογενειακά επιδόματα. Η αίτηση -δήλωση του εντύπου ΟΓΑ Α21 συμπληρώνεται από τον υπόχρεο της φορολογικής δήλωσης (Ε1) ο οποίος πρέπει να δηλώσει επακριβώς την οικογενειακή του κατάσταση (έγγαμος/η, διαζευγμένος/η, χήρος/α, μέρος συμφώνου συμβίωσης, σε διάσταση, άγαμος/η, επίτροπος), κατά την ημερομηνία υποβολής της.

Κατά την συμπλήρωση των πεδίων του εντύπου Α21, πρέπει υποχρεωτικά να συμπληρώνονται και τα αντίστοιχα πεδία των δικαιολογητικών με τα οποία αποδεικνύονται τα στοιχεία που δηλώνονται στην αίτηση-υπεύθυνη δήλωση Α21. Σημειώνουμε, ότι τα απαιτούμενα δικαιολογητικά θα πρέπει να είναι στη διάθεση των Υπηρεσιών του ΟΓΑ, όταν και όποτε ζητηθούν.

Ο υπόχρεος - αιτών έχει την ευθύνη της ορθής συμπλήρωσης των στοιχείων της αίτησης - υπεύθυνης δήλωσης (έντυπο Α21). Μετά την οριστική ηλεκτρονική υποβολή του εντύπου Α21, ο αιτών να εκτυπώνει το έντυπο και να προβαίνει σε έλεγχο και επαλήθευση των στοιχείων που δήλωσε. Σε περίπτωση λανθασμένης καταχώρησης στοιχείων στο έντυπο Α21 θα πρέπει, άμεσα, ο υπόχρεος να προβαίνει σε διόρθωση των στοιχείων και επανάληψη της αρχικής αίτησής του (έντυπο Α21). Χρήσιμες πληροφορίες για τις προϋποθέσεις, τη διαδικασία χορήγησης των επιδομάτων καθώς και οδηγίες για την συμπλήρωση και υποβολή του εντύπου ΟΓΑ Α21 παρέχονται στους ενδιαφερόμενους μέσω της ιστοσελίδας του ΟΓΑ (www.oga.gr), όπου έχει αναρτηθεί και ο «ΟΔΗΓΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ».
Με το ν. 4093/2012 (ΦΕΚ 222 Α'/12-11-2012) θεσπίζεται Ενιαίο Επίδομα Στήριξης Τέκνων, το οποίο θα χορηγείται σε όλες τις οικογένειες από το πρώτο παιδί, με εισοδηματικά κριτήρια.
Με το ν.4141/2013 αρ.40 θεσπίζεται Ειδικό Επίδομα σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΝΤΥΠΟΥ Α21
ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΕΝΤΥΠΟΥ Α21 (ΤΟ ΕΝΤΥΠΟ Α21 ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ μέσω του περιβάλλοντος TaxisNet μετά την οριστική υποβολή της φορολογικής δήλωσης)
ΟΔΗΓΟΣ ΝΕΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου