Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016

Από την ΕΥΔΑΠ τα αποχετευτικά έργα στην Ανατολική Αττική

Η ΕΥΔΑΠ θα διαθέσει 75 εκατ. ευρώ μέσα στο τρέχον έτος και από 200 εκατ. ευρώ το 2017 και 2018 για επενδύσεις σε δίκτυα και υποδομές. Έως τον Δεκέμβριο αναμένεται να ολοκληρωθεί η επικαιροποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου της εταιρείας.
Την ανάθεση στην ΕΥΔΑΠ της κατασκευής των κέντρων επεξεργασίας λυμάτων στις περιοχές Σπάτων- Ραφήνας και Μαραθώνα αποφάσισε η κυβέρνηση.




Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη, καθώς από το 2004 μέχρι σήμερα η εταιρεία δήλωνε κατηγορηματικά ότι θα έχει μόνο δευτερεύοντα ρόλο –τεχνικού συμβούλου– στα δύο μεγάλα έργα, τα οποία είχε αναλάβει η Περιφέρεια Αττικής. Επιπλέον η ΕΥΔΑΠ θα προχωρήσει σε επενδύσεις σε νέα δίκτυα και υποδομές ύψους 475 εκατ. ευρώ την επόμενη τριετία. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Γιάννης Μπενίσης έδωσε χθες το περίγραμμα των βασικών θεμάτων που απασχολούν την εταιρεία.

Νέο αποχετευτικό δίκτυο

Οπως ανακοίνωσε ο κ. Μπενίσης, η ΕΥΔΑΠ θα αναλάβει τις δύο μεγάλες υποδομές στην Ανατολική Αττική για την έλλειψη των οποίων έχει επιβληθεί πρόστιμο από το Ευρωδικαστήριο. Ετσι θα αναλάβει τους διαγωνισμούς για τα κέντρα επεξεργασίας λυμάτων Σπάτων-Ραφήνας και Μαραθώνα και τα αντίστοιχα αποχετευτικά δίκτυα, επιδιώκοντας συγχρηματοδότηση από την Ε.Ε. μέσω κοινοτικών προγραμμάτων. Οπως ανέφερε, η μελέτη για το ΚΕΛ Σπάτων-Ραφήνας θα παραδοθεί τον Νοέμβριο, παράλληλα με τη μελέτη για το ΚΕΛ Μαραθώνα (την οποία ο δήμος έχει αναθέσει σε ιδιώτη). Οσον αφορά τις υπόλοιπες ελλείψεις της Αττικής, ο κ. Μπενίσης ανέφερε ότι δεν θα κατασκευαστεί νέο ΚΕΛ στη Βόρεια Αττική, αλλά οι περιοχές της θα συνδεθούν είτε με το υφιστάμενο κεντρικό δίκτυο ή με το ΚΕΛ Μαραθώνα. Ενώ για την περιοχή του Δήμου Σαρωνικού τα έργα ανέλαβε ο ίδιος ο δήμος.

Με το ευρωπρόστιμο να βρίσκεται προ των πυλών, η ΕΥΔΑΠ αποφάσισε να αναλάβει (αντί για τους δήμους) την κατασκευή του τριτεύοντος αποχετευτικού δικτύου (δηλαδή από τον αγωγό έως το φρεάτιο) με δύο εργολαβίες ύψους 800.000 εκατ. ευρώ. Παράλληλα οι πολίτες θα ενθαρρύνονται να αξιοποιούν την παρουσία του εργολάβου και να ζητούν τη σύνδεση της κατοικίας τους αποπληρώνοντάς την με δόσεις μέσω του λογαριασμού.

Οπως ανέφερε ο κ. Μπενίσης, η εταιρεία θα διαθέσει 75 εκατ. ευρώ μέσα στο τρέχον έτος και από 200 εκατ. ευρώ το 2017 και 2018 για επενδύσεις σε δίκτυα και υποδομές. Εως τον Δεκέμβριο αναμένεται να ολοκληρωθεί η επικαιροποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου της εταιρείας.

Μέχρι στιγμής τα χρέη προς την ΕΥΔΑΠ ανέρχονται σε 170 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών τα 30-32 εκατ. ευρώ είναι ληξιπρόθεσμες οφειλές των δήμων, οι οποίες έχουν όλες διακανονιστεί πλην εκείνης του Δήμου Μεγαρέων, που όπως ανέφερε ο κ. Μπενίσης «θα κριθεί στα δικαστήρια». Ενα σημαντικό κομμάτι των χρεών εκτιμάται ότι δεν πρόκειται να εισπραχθεί, καθώς προέρχεται από πελάτες που αδυνατούν να προχωρήσουν σε διακανονισμό, ή από εγκαταλελειμμένα κτίρια. Ο κ. Μπενίσης ανέφερε ότι συζητάει με την Περιφέρεια Αττικής και το υπουργείο Υποδομών το ενδεχόμενο να αναλάβουν την κάλυψη μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών που δεν μπορούν να διακανονιστούν, στο πλαίσιο των προγραμμάτων τους για την υποστήριξη των κοινωνικά ασθενέστερων. Οι καταναλωτές που έχουν ενταχθεί στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΕΥΔΑΠ από τις αρχές του έτους υπολογίζονται στις 5.500.

Ο κ. Μπενίσης υπεραμύνθηκε της απόφασης της ΕΥΔΑΠ να συμμετέχει με 20 εκατ. ευρώ στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής. «Δεν με ενδιαφέρει τι είναι ο Καλογρίτσας. Με νοιάζει να διοικείται σωστά η τράπεζα. Αν υπάρχει κακοδιοίκηση, είναι δουλειά του εισαγγελέα και της Τράπεζας της Ελλάδος. Η Τράπεζα Αττικής θα πάει πολύ καλά, εγώ ως πολίτης θα αγόραζα μετοχές της».

 ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου