Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016

Τα «πωλητήρια» των τραπεζών: Σειρά παίρνουν τώρα τα Βαλκάνια

Τα «πωλητήρια» των τραπεζών: Σειρά παίρνουν τώρα τα Βαλκάνια
Η ολοκλήρωση της μεταβίβασης του Αστέρα από την Εθνική Τράπεζα στην Apollo Investment και η συμφωνία για την πώληση του Hilton από την Alpha Bank
 στην ΤΕΜΕΣ της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου και του τουρκικού ομίλου Dogus κλείνει εν πολλοίς ένα μεγάλο Κεφάλαιο στο πρόγραμμα αποεπένδυσης και απομόχλευσης των περιουσιακών τους στοιχείων που «τρέχει».




Πλέον αναμένονται κινήσεις κυρίως στα Βαλκάνια με πωλήσεις θυγατρικών και πωλήσεις δανειακών χαρτοφυλακίων, εκεί όπου το ελληνικό τραπεζικό σύστημα φάνταζε προ δεκαετίας κυρίαρχο «συνδέοντας» άμεσα την ελληνική οικονομία και το επιχειρείν με την ΝΑ Ευρώπη.
Όλο αυτό το διάστημα σχεδιάζονταν διαφορετικού τύπου λύσεις, όπως Κοινοπραξίες ή ανταλλαγές, προκειμένου τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να μην εξέλθουν των αγορών όπου πριν την κρίση είχαν θεαματικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Και να μη το κάνουν και με τρόπο άτακτο που θα σήμαινε ότι θα έπρεπε να πουλήσουν όσο όσο προκειμένου να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις τους στο πλαίσιο των σχεδίων αναδιάρθρωσης που είχαν υποβάλει στην Γεν. Δ/νση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp).
Ωστόσο οι διαπραγματεύσεις δεν καρποφόρησαν καθώς οι τράπεζες δεν τα βρήκαν μεταξύ τους στις πληρωμές που θα έπρεπε να γίνουν για να καλυφθούν οι διαφορές στην αξία των περιουσιακών στοιχείων που θα ανταλλάσσονταν. Πλέον, όμως, οι πωλήσεις δεν μπορούν να αποφευχθούν, με πολύ πιθανό το σενάριο εξαγορών από funds αφού δεν φαίνεται να εκδηλώνεται ενδιαφέρον από ξένους τραπεζικούς ομίλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου