Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Αττική Ριβιέρα: Ένα βήμα μπρος και... πολλά πίσω

Τα πράγματα είναι πιο θολά και πολύ πιο αργά στην περίπτωση του Ελληνικού. Τον ερχόμενο Ιανουάριο -πιθανότατα- θα μπουν οι μπουλντόζες στον Αστέρα με το επενδυτικό σχήμα
της AGC να βάζει κεφάλαια περί τα 230 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση του ιστορικού συγκροτήματος, με ορίζοντα ολοκλήρωσης -για το ξενοδοχειακό κομμάτι- το 2018 και αργότερα για το κομμάτι των 13 πολυτελών κατοικιών.




Την ίδια στιγμή, ερώτημα παραμένει ποιον... προσεχή Ιανουάριο θα μπουν οι μπουλντόζες στο Ελληνικό, ενώ ταχύτερα, τουλάχιστον με βάση τις επίσημες ανακοινώσεις, προχωρούν τα πράγματα για τον πολυσυζητημένο Φαληρικό Ορμο: Η δημοπράτηση των έργων του Φαληρικού όρμου, ύψους 150 εκατ. ευρώ που «τρέχει» η Περιφέρεια Αττικής έχει οριστεί για τις 15 Δεκεμβρίου, με την Περιφέρεια να δηλώνει τώρα ότι υιοθετεί πλέον γρήγορους ρυθμούς, ώστε αν μπούν οι υπογραφές με τους αναδόχους εντός του 2017 τα έργα να έχουν ολοκληρωθεί το 2019 (η διάρκεια είναι 21 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης).

Τα πράγματα είναι πιο θολά και σίγουρα πολύ πιο αργά στην περίπτωση του Ελληνικού, μία επένδυση όπου λόγο έχουν ουκ ολίγοι φορείς από διαφορετικά υπουργεία λόγω δασικών, αρχαιολογικών και λοιπών θεμάτων, τα οποία παραμένουν «ανοικτά» και δεν προβλέπεται να κλείσουν στο αμέσως επόμενο διάστημα: Εκεί, τα χρονοδιαγράμματα πάνε από αναβολή σε αναβολή και η πρόοδος το τελευταίο διάστημα από το Σεπτέμβριο και μετά, οπότε δόθηκε το «πράσινο φώς» για τη σύμβαση αγοραπωλησίας στη Βουλή είναι μηδαμινή.

Eπενδυτές και Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου επιλέγουν να κρατούν χαμηλούς τόνους, έχοντας ήδη δώσει την πρώτη παράταση, στο αρχικό χρονοδιάγραμμα, από το Νοέμβριο του 2016 για το πρώτο εξάμηνο του 2017, με ανοικτό το ενδεχόμενο, όπως όλα δείχνουν, να υπάρξουν ακόμη μεγαλύτερες καθυστερήσεις έως ότου υπογραφεί η τελική σύμβαση και καταβληθεί η προκαταβολή των 300 εκατ. ευρώ (για τη μεταβίβαση των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε.) από την κοινοπραξία της Global Investment Group, το επενδυτικό σχήμα των Fosun, Εagle Hills, ομίλου Λάτση υπό την καθοδήγηση της Lamda Development. Η προκαταβολή πάντως των 300 εκατ. ευρώ έχει ενταχθεί στον προϋπολογισμό του 2017, ενώ οι επενδυτές δηλώνουν έτοιμοι, χρηματοδοτικά, να ξεκινήσουν μόλις λάβουν τις σχετικές εγκρίσεις.

Ωστόσο, με δεδομένη ακριβώς τη μηδαμινή πρόοδο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει μία κινητικότητα κι έχει πέσει στο τραπέζι η πρόταση ώστε το -ούτως ή άλλως υποστελεχωμένο- Γραφείο Ελληνικού, το οποίο υπάγεται κάτω από το υπουργείο Οικονομικών, να ενταχθεί κάτω από το υπουργείο Οικονομίας, εκεί όπου υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης είναι ο Στέργιος Πιτσιόρλας, ο οποίος «έτρεξε», από τη θέση του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ τις αποκρατικοποιήσεις το προηγούμενο διάστημα έως τον περασμένο Νοέμβριο, οπότε ανέλαβε στο υπουργείο.

Στεφανία Σούκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου