Σάββατο 4 Μαρτίου 2017

Το αρχιτεκτονικό θαύμα του Αμβούργου

Το αρχιτεκτονικό θαύμα του Αμβούργου
Το Elbphilharmonie αποτελεί ορόσημο τόσο στον αρχιτεκτονικό όσο και στον πολιτιστικό γενικότερα χάρτη της Ευρώπης
Το νέο στολίδι του Αμβούργου, το Μέγαρο Μουσικής της πόλης, εγκαινιάστηκε στην περιοχή Χάφεν Σίτι και αποτελεί ορόσημο τόσο στον αρχιτεκτονικό όσο και στον πολιτιστικό γενικότερα χάρτη της Ευρώπης.




Το Elbphilharmonie (το οποίο οι κάτοικοι αποκαλούν χαϊδευτικά Elphi), του οποίο το όνομα προέρχεται από τον ποταμό Έλβα που διαρρέει την πόλη του Αμβούργου, αποτελεί έργο των αρχιτεκτόνων Herzog και de Meuron. Πρόκειται για το ψηλότερο επισκέψιμο κτίριο της γερμανικής πόλης και ένα από τα μεγαλύτερα μέγαρα μουσικής στον κόσμο - και μάλιστα με πολύ καλή ακουστική. Οι αρχιτέκτονες Pierre de Meuron, Jacques Herzog και Ascan Mergenthaler ξεκίνησαν τη μελέτη της κατασκευής το 2003.



Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ήταν 450 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το τελικό κόστος έφτασε τα 789 εκατομμύρια ευρώ. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 2007 ενώ παραδόθηκε το 2016. Το σχέδιο της γυάλινης κατασκευής, η οποία είναι κτισμένη πάνω από μια αποθήκη, μοιάζει με κύμα νερού, με το υψηλότερο σημείο να βρίσκεται στα 110 μέτρα. Συγκεκριμένα, χτίστηκε πάνω από την αποθήκη Kaiserspeicher στο ιστορικό Sandtorhafen, το παλιό λιμάνι του Αμβούργου.


Ανάμεσα στα έργα του αρχιτεκτονικού γραφείου “Herzog & de Meuron” συγκαταλέγονται το Alliance Arena στο Μόναχο και το Εθνικό Στάδιο του Πεκίνου που κατασκευάστηκε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008. Το νέο κόσμημα του Αμβούργου αποτελείται από δύο αίθουσες συναυλιών, ένα ξενοδοχείο και ένα φουαγιέ που οδηγεί στην plaza, από την οποία μπορεί να δει κανείς ολόκληρη την πόλη. Η πλατεία έχει κατασκευαστεί σε ύψος 37 μέτρων και βρίσκεται στην οροφή της αποθήκης, χωρίζοντας την αποθήκη από τη γυάλινη πρόσοψη.



Εξωτερικά, η γυάλινη κατασκευή του αντικατοπτρίζει το ηλιακό φως και τα νερά του ποταμού Έλβα. Η εταιρία Toyota του Ιάπωνα Yasuhisa ανέλαβε την ακουστική του χώρου, ενισχύοντας τη φυσική ακουστική της μουσικής αλλά και την ευαισθησία σε ηλεκτρονικά συστήματα ήχου, κυρίως στην αίθουσα GrandHall.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου