Τετάρτη 19 Απριλίου 2017

Ιράκ: Οι τζιχαντιστές έφυγαν, ο «Βιολιστής της Στέγης» επέστρεψε στη Μοσούλη

Ιράκ: Οι τζιχαντιστές έφυγαν, ο «Βιολιστής της Στέγης» επέστρεψε στη Μοσούλη
Ο άνθρωπος-σύμβολο της ελευθερίας της έκφρασης δηλώνει αποφασισμένος να μην εγκαταλείψει ποτέ την τέχνη του - Κρυβόταν για έξι μήνες, όντας καταδικασμένος από το θρησκευτικό δικαστήριο του ISIS
Η παρουσία του αποτέλεσε αντικείμενο θαυμασμού και έμπνευσης για το Ιράκ, αλλά και πολλούς υποστηρικτές των ελευθεριών της έκφρασης ανά τον κόσμο.




Ο ίδιος έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή του προκειμένου να εκφραστεί μέσω της μεγάλης του αγάπης. Της μουσικής και του βιολιού. Οι τζιχαντιστές αποχώρησαν από τη Μοσούλη μετά την απελευθέρωση της πόλης και ο σύγχρονος «Βιολιστής της Στέγης» επέστρεψε και ο ήχος του βιολιού του άπλωσε τη μελωδία του στην ατμόσφαιρα της ιρακινής πόλης.



Ο Ameen Mukkad, ο οποίος είχε καταδικαστεί από το θρησκευτικό δικαστήριο του Ισλαμικού Κράτους με απαγόρευση της μουσικής του ή θάνατο, επέστρεψε στους δρόμους της πόλης, αναπνέοντας εκ νέου τον αέρα της ελευθερίας. Η εμβληματική φιγούρα του, με το βιολί στον ώμο να προσφέρει μελωδικά ιρακινά τραγούδια στους κατοίκους, εμφανίστηκε και πάλι στη Μοσούλη, ως ένα δείγμα ελευθερίας και ανατολή μίας νέας εποχής.

 Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από την ετυμηγορία του Ισλαμιστικού δικαστηρίου, η οποία ήταν χαρακτηριστική της κατάστασης που επικρατούσε στην πόλη. «Θα πάρουμε τον διάβολο μακριά από σένα, διότι μέσα στο σώμα σου υπάρχει ένας διάβολος. Είσαι καταραμένος», ήταν η απόφαση του δικαστηρίου του ISIS, όπως είχε ανακοινωθεί αυτολεξεί.





Από τότε ο «Βιολιστής της Στέγης» της Μοσούλης εξαφανίστηκε. Κρύφτηκε όσο μπορούσε για διάστημα έξι μηνών. Μόλις ελευθερώθηκε η πόλη από τις συμμαχικές δυνάμεις, επανεμφανίστηκε. «Νομίζω πως είναι υπέροχο που επέστρεψε στο πόστο μου. Μου αρέσει να δίνω παράσταση στους δρόμους», δήλωσε συγκινημένος και αποφασισμένος να μην σταματήσει ποτέ, τουλάχιστον όσο του το επιτρέπουν οι περιστάσεις.

«Είχα τόσους πολλούς λογικούς λόγους να τα παρατήσω, αλλά δεν το έκανα. Και δεν θα το κάνω ποτέ», τόνισε με έμφαση, αποδεικνύοντας ότι η τέχνη και τα βαθύτερα αισθήματα που αποπνέει, παραμένουν αναλοίωτα, έστω και να χρειαστεί να περάσουν μέσα από την κόλαση του Ισλαμικού Κράτους.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου