Σάββατο 8 Ιουλίου 2017

Βιβλίο για τον Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, τον Ρώσο «Ωνάση» του Σκορπιού

Βιβλίο για τον Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, τον Ρώσο «Ωνάση» του Σκορπιού
Το πρόβλημα με την καρδιά, η γνωριμία με την Έλενα, ο Σκορπιός, η φυλάκιση και το διαζύγιο του αιώνα
Το πρώτο βιβλίο για τη ζωή του Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ του Ρώσου μεγιστάνα και ιδιοκτήτη του θρυλικού Σκορπιού, κυκλοφορεί, γραμμένο από τον Γάλλο συγγραφέα Arnaud Ramsay, παλιό αθλητικογράφο.




Στις 250 σελίδες του βιβλίου των εκδόσεων Καστανιώτη, ο συγγραφέας παραθέτει μερικά κεφάλαια από τη ζωή του Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, σύμφωνα με όσα ο 50χρονος μεγιστάνας του δήλωσε, αλλά και με όσα στοιχεία συνέλεξε ο συγγραφέας συνομιλώντας με συνεργάτες του Ρώσου κροίσου, αλλά και με ανθρώπους που τον γνώρισαν.

Αν και το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου αφορά την ποδοσφαιρική ομάδα της Μονακό και τη σχέση του Ριμπολόβλεφ με το ποδόσφαιρο εν τούτοι υπάρχουν και μερικά κεφάλαια που αφιερώθηκαν στη ζωή του, στη φυλάκισή του, στην αγορά του Σκορπιού, στο πολύκροτο διαζύγιο με την πρώην συζυγό του και στην απάτη με τα έργα τέχνης.

Το πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου με τίτλο «Μυστική επιχείρηση, ένας τίγρης πάνω στο βράχο» μιλά για την ενασχόλησή του με το ποδόσφαιρο και πως έγινε ιδιοκτήτης της Μονακό. Ο συγγραφέας ξεκινά για την αφετηρία του Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ από το δεύτερο κεφάλαιο. «Κι εδώ στο νοσοκομείο του Περμ γεννήθηκε στις 22 Νοεμβρίου του 1966 ο Ντμίτρι Γεβγκένεβιτς Ριμπολόβλεφ, μοναχοπαίδι του Γεβγκένι και της Ζινάιντα. Περνάει την παιδική του ηλικία σε μια λαική γειτονιά πίσω από ένα μικρό μπαλκόνι, στον πέμπτο όροφο ενός γκρίζου άχαρου κτηρίου με εννιά ορόφους, πέντε λεπτά από το κέντρο της πόλης».



Το πρόβλημα στην καρδιά
Η νεότητα του Ντμίτρι αν και μοναχική υπήρξε ήσυχη και γεμάτη στοργή. Η φοίτησή του στο σχολείο ήταν ανέφελη μέχρι τα 11 του χρόνια Εκείνο το χειμώνα όμως μια βαριά ίωση αποκαλύπτει προβλήματα καρδιάς. Μια μυοκαρδιοπάθεια άγνωστης αιτιολογίας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια, τον στέλνει για προληπτικούς λόγους σε ένα απομονωμένο σανατόριο στην ύπαιθρο σε ένα χωριό μια ώρα μακριά. Ο Ντμίτρι Ριμπολόβεφ θα πει για το θέμα αυτό στο βιβλίο «Όλα εκεί – στο σανατόριο- ήταν προσαρμοσμένα στις ανάγκες μας. Για παράδειγμα η σχολική ώρα διαρκούσε τριάντα λεπτά αντί για σαράνταπέντε. Την περίοδο εκείνη μου επιτρεπόταν να κάνω τα πάντα εκτός από σπορ. Προηγουμένως είχα ασχοληθεί για δυο χρόνια με το τζούντο».

Η γνωριμία με την Έλενα

Ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ σπούδασε ιατρική στην Κρατική Ιατρική Ακαδημία του Πέρμ με ειδίκευση στην καρδιολογία. Εκεί θα συναντήσει και την κατοπινή γυναίκα του Ελένα Ριμπολόβλεβα που τότε λεγόταν Ελένα Τσουπράκοβα. Ο ίδιος θα πει στο συγγραφέα: «Την είδα για πρώτη φορά στην ουρά που περιμέναμε για την εγγραφή μας. Ήταν ακριβώς μπροστά μου. Ήμασταν στην ίδια ομάδα υποψηφίων όταν δίναμε εισαγωγικές εξετάσεις για τη σχολή αλλά και ως φοιτητές αργότερα ήμασταν πάλι στην ίδια ομάδα της Καρδιολογίας. Τα έξι χρόνια των σπουδών μας τα περάσαμε μαζί». Ο έρωτάς τους κεραυνοβόλος θα καταλήξει σε γάμο ενώ φοιτούν ακόμα στο τρίτο έτος της ιατρικής. Είναι και οι δυο 21 ετών. Καρπός του έρωτα θα είναι η πρώτη κόρη τους Εκατερίνα.

Ο Σκορπιός

Ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ θα πει στο βιβλίο αυτό για το θρυλικό νησί του Ωνάση που πέρασε στα χέρια της οικογενείας του τον Απρίλιο του 2013. «Πήγαινα συχνά διακοπές στην Ελλάδα με τις κόρες μου και τους γονείς μου κι έτσι ανακαλύψαμε τον Σκορπιό πριν από δέκα χρόνια στη διάρκεια μιας βόλτας με σκάφος. Αισθανθήκαμε αμέσως καλά. Μπορώ να πω ότι ερωτευτήκαμε το μέρος.
Υπάρχουν εδώ ιδιαίτερες δονήσεις. Η επαφή με τη φύση είναι απόλυτη. Με ευχαριστεί να συναντώ εδώ την οικογένειά μου ή να δέχομαι φίλους και προσκεκλημένους από διαφορετικούς κόσμους. Στη διάρκεια του καλοκαιριού είμαστε πολύ συχνά εδώ. Αυτό είναι το τρίτο καλοκαίρι που περνάμε στο Σκορπιό. Και σιγά σιγά τον εκσυγχρονίζουμε φροντίζοντας να βρισκόμαστε πάντα σε αρμονία με το περιβάλλον, τη βιοποικιλότητα και την ιστορία του τόπου. Δεν θέλουμε να προκαλέσουμε καμία αναστάτωση».

Όπως είχε γράψει το πρώτο το ΘΕΜΑ η επένδυση έγινε όταν η Εκατερίνα συναντήθηκε σε ιππικούς αγώνες με την Αθηνά Ωνάση και της εξέφρασε την επιθυμία της όποτε η Αθηνά ήθελε να πουλήσει το νησί θα ήταν πρόθυμη να το πάρει. Ετσι τον Απρίλιο του 2013 μια εταιρεία συμφερόντων της ρωσικής οικογένειας εξαγόρασε έναν όμιλο εταιρειών που ανήκαν στην Αθηνά Ωνάση. Τότε διευκρινιζόταν ότι επρόκειτο για μια «μακροπρόθεσμη χρηματοοικονομική επένδυση». Το σύνολο της συναλλαγής ανήλθε στα 100.000.000 ευρώ.

Στο βιβλίο μιλά ο πρώτος ξάδελφος του Δημήτρη Ριμπολόβλεφ Αντρέι Κονογκόροφ ο οποίος έχει αναλάβει τη διοίκηση του Σκορπιού.



11 μήνες φυλακή

Το όγδοο κεφάλαιο του βιβλίου μιλά για τους 11 μήνες που ο Δημήτρης Ριμπολόβλεφ πέρασε στις φυλακές όταν τον Μάιο του 1996 κατηγορήθηκε ότι έβαλε να δολοφονήσουν τον διευθυντή αντίπαλης εταιρείας. Έντεκα μήνες μετά θα αθωωθεί πανηγυρικά.

Ο ίδιος θα πει για εκείνη την περίοδο. «Αυτή παραμένει η πιο μαύρη περίοδος της ζωής μου. Ποτέ δεν είχα φανταστεί ότι μια ημέρα θα βρισκόμουν στη φυλακή. Ας πούμε ότι για έναν γιο γιατρών από ένα περιβάλλον διανοούμενων κάτι τέτοιο δεν μπορούσε να προβλεφθεί εύκολα. Αλλά από κάθε μάθημα θέλω να βγάζω κάτι» λέει αρχικά και συνεχίζει από τη στιγμή που προφυλακίστηκε και έπρεπε να περάσει με μια ντουζίνα κρατουμένους σε έναν πολύ μικρό χώρο. «Υπήρχε μόνο ένα πολύ μικρό παράθυρο. Αναπνέαμε δύσκολα, μέσα από τα σίδερα του κελιού.
Ήταν καλοκαίρι και η θερμοκρασία ήταν πολύ ψηλή. Μας έλειπε ο αέρας. Ένα άτομο με σοβαρά προβλήματα υγείας πέθανε μέσα στο πρώτο εικοσιτετράωρο. Πλησίασα τους φύλακες και τους είπα ότι δεν μπορούσα να μείνω εκεί γιατί κινδύνευα να πεθάνω. Και αν πεθάνω θα έχετε πολλά προβλήματα πρόσθεσα.
Με συνόδευσαν στο υπόγειο και με έβαλαν σε ένα άλλο κελί, πολύ κρύο και υγρό όπου ήμασταν μόνο τέσσερις κρατούμενοι. Μετά από μια εβδομάδα ήλπιζα να με αφήσουν ελεύθερο. Αγνοούσα τι μου επιφύλασσε η τύχη. Δεν είχα καμία πληροφόρηση και μεταφερόμουν από κελί σε κελί για έξι εβδομάδες. Και κάθε φορά ήλπιζα ότι θα αφεθώ ελεύθερος, απογοητευόμουν. Φοβόμουν ότι θα έπρεπε να μείνω δέκα χρόνια κλεισμένος εκεί μέσα».

Όπως αναφέρει το βιβλίο ο Δημήτρης Ριμπολόβλεφ κατάφερε να προσαρμοστεί στις «απαιτήσεις» της φυλακής και έχοντας ως όπλο την ειδικότητά του ως γιατρός κατάφερε να αντεπεξέλθει σε αυτή την δύσκολη περίοδο των 11 μηνών εγκλεισμού.

Το διαζύγιο του αιώνα

Στο δωδέκατο κεφάλαιο του βιβλίου ο συγγραφέας αναφέρεται στο πολύκροτο διαζύγιο για το οποίο ο Ντμίτρι Ριμπολόβεφ αναφέρει: «Περισσότερο και από τη φυλακή, που υπό κάποια έννοια υπήρξε μια χρήσιμη εμπειρία ζωής υπάρχει μια μαύρη σελίδα στη ζωή μου: ο γάμος μου και το διαζύγιο στο οποίο αυτός κατέληξε. Χρειάστηκα χρόνο για να το χωνέψω κυρίως επειδή τα παιδιά μας βρίσκονταν στο επίκεντρο των προβλημάτων. Ποτέ δεν είχα σκεφτεί ότι θα ζητούσε διαζύγιο, ιδίως σε μια περίοδο που ήμουν ιδιαίτερα πιεσμένος με την Uralkali Από συναισθηματικής πλευράς ήταν δύσκολο να το διαχειριστώ. Όλα ανατράπηκαν για εμένα. Δεν το κατάλαβα αμέσως. Εκείνη η ημέρα του Δεκεμβρίου 2008 μένει χαραγμένη στη μνήμη μου. Την έζησα σαν μια προδοσία».

Το βιβλίο ολοκληρώνεται με άλλα δυο κεφάλαια, το ένα αφιερωμένο στην εξαπάτηση του Ριμπολόβλεφ από τον Ελβετό Ίβ Μπουβιέ για έργα τέχνης, υπόθεση που εκκρεμεί στα Δικαστήρια και με το τελευταίο κεφάλαιο στο οποίο ο συγγραφέας μιλά για τις κινήσεις του Ριμπολόβλεφ ως ιδιοκτήτη της ποδοσφαιρικής Μονακό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου