Παρασκευή 18 Αυγούστου 2017

Τα μέλια της ανασυγκρότησης

Τρία ξεχωριστά μέλια με βασιλικό πολτό - το μέλι βελανιδιάς, το μέλι κουμαριάς και το μέλι βαμβακιάς- που βοηθούν τα «κουρασμένα παλληκαράκια» που έλεγε και ο αείμνηστος Κωνσταντάρας
Σε μια νέα σειρά premium μελιών (ή αν προτιμάτε, μελιών με προστιθέμενη αξία) που μπορούν να βρεθούν και στα ράφια ή τις προθήκες ενός φαρμακείου προτείνει 3 ξεχωριστά μέλια με βασιλικό πολτό. Πρόκειται για το μέλι βελανιδιάς, το μέλι κουμαριάς και το μέλι βαμβακιάς.




Πιο συγκριμένα, το μέλι βελανιδιάς με βασιλικό πολτό, αποτελείται από 97% μέλι βελανιδιάς και 3% βασιλικό πολτό. Δεν είναι φιλτραρισμένο. Έχει υψηλή θρεπτική αξία λόγω των ιδιαίτερων θρεπτικών στοιχείων που περιέχει αλλά και λόγω του βασιλικού πολτού. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ιδιότητες και περιέχει σε μεγάλες ποσότητες κάλλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο και νάτριο. Τα ένζυμα που περιέχει, ενισχύουν το μεταβολισμό και τις λειτουργίες των ζωτικών οργάνων.Το χρώμα του είναι σκουρόχρωμο, έχει έντονο άρωμα και πλούσια, μεστή γεύση.

Τα μέλια της ανασυγκρότησης

Το μέλι Κουμαριάς με βασιλικό πολτό είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία και βιταμίνες και αποτελείται από 97% μέλι κουμαριάς και 3% βασιλικό πολτό.. Περιέχει την ουσία Aubutin η οποία καθαρίζει το αίμα και ρυθμίζει το επίπεδο της χοληστερίνης. Περιέχει φυσικές αντιβιοτικές ουσίες σε μεγάλο βαθμό με αποτέλεσμα να αποτελεί ασπίδα προστασίας για τον οργανισμό από διάφορες ασθένειες. Επίσης χρησιμοποιείται σαν διουρητικό, σαν αντισηπτικό του ουροποιητικού συστήματος καθώς και για λοιμώξεις των βρόγχων.

Το χρώμα του είναι σκούρο κεχριμπαρένιο όταν είναι φρέσκο και ελαφρύ καφέ όταν κρυσταλλώνει. Η γεύση του έχει νότες από πράσινο κισσό, κόκκους καφέ και πικρά χόρτα. Στην αρχή είναι γλυκό αλλά γρήγορα αποκαλύπτεται η σύνθετη δυνατή και πικρή γεύση του και καταλήγει σε απαλή επίγευση.

Το μέλι από βαμβάκι αναφέρεται ότι έχει την υψηλότερη αντιβακτηριακή δράση ανάμεσα στα Ελληνικά μέλια. Το μέλι βαμβακιάς με βασιλικό πολτό, αποτελείται από 97% μέλι βαμβακιάς και 3% βασιλικό πολτό. Δεν είναι φιλτραρισμένο. Η δράση του αυτή οφείλεται σε ένα εύρος παραγόντων, όπως τη περιεκτικότητα σε ουσίες με αντιμικροβιακή δράση, την υψηλή συγκέντρωση των σακχάρων του, αλλά και το χαμηλό pH. Σημαντική συνεισφορά στην αντιμικροβιακή δράση του μελιού έχει και η παρουσία οργανικών οξέων, με βασικό το γλυκονικό οξύ, τα φλαβονοειδή και τα υπόλοιπα φαινολικά συστατικά, αλλά και ουσίες τερπενικής φύσεως.

Και για να μην πλακωθούμε στα μέλια – για γρήγορα αποτελέσματα- η συμβουλή του Γιάννη είναι απλή: « Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα είναι μία κουταλιά 21 γραμμαρίων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου