Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017

Επίσκεψη της Μέρκελ σε πρώην φυλακή της Στάζι

Βίντεο: Επίσκεψη της Μέρκελ σε πρώην φυλακή της Στάζι
H καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ επικαλέσθηκε σήμερα τις αδικίες στην κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία για να υπεραμυνθεί της ελευθερίας και της δημοκρατίας στη διάρκεια επίσκεψής της σε μια διαβόητη φυλακή της πρώην μυστικής αστυνομίας Στάζι στο Βερολίνο.
Η Μέρκελ, κόρη προτεστάντη πάστορα η οποία μεγάλωσε στη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία (ΓΛΔ), επισκέφθηκε την πρώην φυλακή του Χόενσενχάουζεν μια ημέρα πριν εγκαινιάσει την προεκλογική εκστρατεία της για να κερδίσει μια τέταρτη θητεία στην καγκελαρία στις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου.




Χιλιάδες πολιτικοί κρατούμενοι είχαν φυλακιστεί στη φυλακή αυτή, η οποία μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989 και την επανένωση της Γερμανίας το 1990 έγινε μουσείο και μνημείο.
«Η αδικία που συνέβη στη ΓΛΔ, την οποία πολλοί άνθρωποι αναγκάσθηκαν να βιώσουν με φρικτό τρόπο, δεν πρέπει να λησμονηθεί», δήλωσε η Μέρκελ, η οποία μόλις επέστρεψε στη δουλειά έπειτα από θερινές διακοπές τριών εβδομάδων.

Η ίδια πρόσθεσε πως η επίσκεψη στην πρώην φυλακή της Στάζι, δύο ημέρες πριν από την επέτειο της έναρξης της κατασκευής του Τείχους του Βερολίνου το 1961, έχει «ιδιαίτερη σημασία για μένα».
«Μοιάζει να έχει περάσει πολύς καιρός, όμως μας προειδοποιεί να εργαζόμαστε σκληρά για την ελευθερία και τη δημοκρατία», δήλωσε. Στη διάρκεια της επίσκεψής της, η Μέρκελ συνάντησε έναν πρώην έγκλειστο, τον Άρνο Ντρέφκε, ο οποίος συχνά ξεναγεί επισκέπτες στη μεγάλη πρώην φυλακή, η οποία πρόκειται τώρα να ανακαινισθεί σε διάστημα δύο ετών και να προστεθούν σ' αυτήν χώροι για εκθέσεις και αίθουσες για σεμινάρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου